• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TESSS
    TESSS --- ---
    Do kurete na paprice muzu použít zakysanku misto klasicke smetany na vareni? V receptu nam doredit vodou, tak si rikam, ze bych ty vody dala vic? Nevim. Nechce se mi do obchodu a tohle nam doma. Dik
    DIVER
    DIVER --- ---
    MIST: ADELHAIDA:
    ADELHAIDA: ad domácí "pivní" sýr:

    tak zaprvé: "Je to děsně dobrý!" - s tím bych dost polemizoval. je to v podstatě zkvašená budapešťská pomazánka s pivem. není to úplně hnusný, ale taky to není žádná bomba. a už vůbec to není pivní sýr.

    zadruhé: dělal jsem to párkrát. pod tou zmiňovanou utěrkou. asi skoro úplně vždycky to chytlo nahoře plíseň. třeba by to bylo ve sklenici lepší, ale vzhledem k těm procesům musí být stejně víčko povolený.

    _____________

    zatřetí: díky za rady i tu diskusi, ale mě jde fakt o skutečnej pivní sýr. takovej, jako vám přistál na stole U zlatýho tygra, kam na něj a na pivo chodil i Hrabal. v hlubokým talíři, aby se tam dalo nalejt pivo. byl tam plátek dva tři mazlavodrolivýho PIVNÍHO sýru. k tomu kupička nasekaný cibule, trochu hořčice i sladká mletá paprika.

    někdo se vždycky rád obětoval, kápnul tam ze svýho půllitru a vidličkou to začal matlat. ale vrcholem toho všeho bylo, že tam kromě všech těch ingrediencí patřila ještě sardinka z konzervy, která taky bývala na kraji talíře. a pak se to mazalo na topinky.

    nedávno jsem si na to vzpomněl. u tygra jsem už hodně hodně dlouho nebyl, nevím jak to tam teď chodí, ale mám na to už pár let chuť. a znovu a znovu mě nasírá fakt, že tady sice snadno seženu pravej holandskej, italskej, balkánskej, slovenskej, polskej, rakouskej nebo dokonce třeba košer sýr, ale normální a poctivej českej pivní sýr jsem neviděl roky.

    a navíc má někdo tu drzost masivně na celém trhu fejkovat pivní sýr nějakou sračkou, která nejenže ze všeho nejvíc připomíná romadur, ale dokonce ani nedosahuje jeho kvalit.

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MIST: to se ale delavalo z tvrdého tvarohu a bez piva. Vznikly z toho něco jako olomoucké tvaruzky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Pokud je tvaroh netecnej a horkne, da se jednoduse vyrobit z podmasli nebo kefiru. Ty se pomalu zahrivaj aby byly teply, ne horky a pak se nechaj pres noc vykapat skrz uterku.
    MIST
    MIST --- ---
    BONEMINA: jak se delaji homolky?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADELHAIDA: Ne, ale dělala jsem sušené homolky, ty byly epesní! Akorát teda muž protestoval, že v téhle domácnosti budou bydlet buď homolky, nebo on, nějak to nevydýchal.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BONEMINA: Ten by na to byl zřejmě ideální. Neděláš si i ty syrečky? Ráda bych si zas jednou dala syreček, kterej fakt smrdí a je pěkně měkkej.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADELHAIDA: ... takže by to šlo i z doma dělaného tvarohu, žejo? Občas se mi ho podaří udělat až moc suchý a drobivý a tohle zní přesně jako způsob, jak z failu udělat záměr :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Možná je to jedno, nevím, já to vždycky dávala do normální šroubovací sklenice od okurek. Takže samozřejmě spíš "vzduchotěsný":-) Jen s utěrkou bych se bála, že mi to chytí plíseň. Jsem ráda, když můžu někoho inspirovat:-)
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: ja vim, syrecky tu nevedou, aspon je tu k dostani limburger. S pivnim zacnu delat pokusy, opravdu dik.
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: a fakt to musi byt vzduchotesny? nejak matne vzpominam, ze na tom byvala jen uterka, prave aby to mohlo "pracovat".
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Syrečky (alespoň ty klasický olomoucký tvarůžky) už ti pivní sýr neudělaj:-( Taky už jsou asi něčím ošetřený, nevím, ale jejich chuť a konzistence zůstávala při dvou provedených pokusech i po deseti dnech úplně stejná.
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: ja vim, pamatuju si to z detstvi. Bud syrecky nebo tenhle tvaroh :D

    No jo, tvaroh v emerice bude trochu problem, ale ted kdyz vim, ze je to pivo, co potrebuju, tak zacnu delat pokusy.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIST: Je to děsně dobrý! Ale fakt se výsledek odvíjí od tvarohu, takže jestli máš někde osvědčenej zdroj, drž se ho. Ten z mlekozfarmy.cz je furt na chuť asi nejlepší, co jsem našla, ale jak je krémovější, vejde se do něj míň piva:-)
    MIST
    MIST --- ---
    ADELHAIDA: dik! tohle asi uz delsi dobu hledam - vim, ze babicka davala tvaroh, kmin a bylo to dlouho na polici. Smrdelo to, vypadalo to divne, ale bylo to dobry. To bude asi presne ono.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Nyxí rada - ale když jsi v klubu o vaření, tak si dovolím dát recept:-) Pivní sýr vyrobíš fakt jednoduše, stačí měkký tvaroh, sůl a pivo + případně další koření (kmín, paprika). Klíčový je tvaroh, je důležité, aby to byl co nejhustší a co nejmíň upravený měkký tvaroh. Používala jsem tvaroh z "Mléko z farmy.cz", ale už ho taky dělaj tekutější. Ale dá se vykapat. Bohužel z tvarohů koupených běžně v krámě pivní sýr zhusta hořkne, ale tuším jaroměřický byl OK. No prostě smícháš tvaroh, sůl a pivo (a koření) do žádoucí konzistence, pořádně to promísíš, a vzduchotěsně uzavřeš. Někde v komoře (tak 18°C cca) to necháš týden zrát a máš hotovo.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Dostal jsem k Vánocům Ottolenghiho kuchařku, dneska jsem prubnul tohle neb jsem kvůli tomu nemusel vylejzat ven:
    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint

    A je to fakt skvělý, zajímavá kombinace. Použil jsem teda belugu místo tý puy čočky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: jj. A mají i dlouhej a kubébovej. :-D svého času jsem to pracně lovila přes ebay a teď to je v nuslích a v rámci desítek korun za pytlíček.

    A teda jako fakt to je dobré. Dnes jsem to přinesla a hned jsem to podrcené vrazila do kuřecího vývaru místo pepře a je to takové decetní ale, strašně dobré.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip! Rajská zrna občas zmiňují mé středověké kuchařky, tak už vím, kam (nejen) na něj, až mě zas chytne experimentální nálada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam