• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Nemas ho najednou málo...? :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: já bych si dokázala představit třeba zelňačku a nebo pokud vám zbyde čočka, tak čočkovou polévku
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Uzený vývar je skvělý do zelňačky nebo křenové polévky.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    TRISSIE: Nějaká hustá luštěninová polévka, fazole, čočka... Dostala jsem na to chuť :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: a nebo to přidej do vody na těstoviny. Trocha umami jim jen pomůže.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: hrachovka, bude "jen" voňavější než z vody
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: je to takový skromnější, to je fakt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: já myslím, že když v tom povařím brambory a pořádně duchutím česnekem, tak z toho bude tak akorát "vodová polévka" (teplý nepříliš vydatný předkrm) k zítřejšímu obědu...
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: Je to spíš na ten zbytek, ne přímo česnečka. A pokud není zbylá chuť tak extra, lehce bych to doladil. Aby se to tam nerozvařilo, ale dalo tomu ještě jinou chuť. Kus třeba mrkve nebo tak? Příklad jen. Takže to bude chutnat slaně, dobře a s lehkým přídavkem jiný chuti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: vidíš, česnečka, že mě to nenapadlo! to je taky takový tradiční novoroční... vyprošťovák :-)
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: na jihu čech se k tomu zbytku daly kroupy a brambory a to je celý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu vývar z uzeného, který sám o sobě není dost silný, aby to bylo na uzenou polévku, ale je mi líto ho vylít... k čemu by šel použít?
    do krémových zeleninových polévek si nejsem jistá, jestli se to nebude chuťově moc prát, ale pokud má někdo dobrou zkušenost, tak to klidně prubnu. nebo rizoto? nebo???

    (mám jako jedno z předsevzetí pro 2020 méně plýtvat jídlem, tak by to chtělo začít hned u té novoroční čočky :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Delam to k pecenym batatum obvykle

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Nevim, nakolik je zajimavej,ale mame radi :)
    Vse od oka
    Tahini pasta - 3 poradne lzice
    Jeden strouzek cesneku (u ceskeho staci)
    Olivovy olej - mnozstvi zalezi dle tuhosti tahini pasty, cca lzice
    Sul
    Stava z cca 1/2 citronu
    2 lzice vody
    Vse rozmixovat v mixeru
    A pak doredit vodou na pozadovanou konsisten i (fakt zalezi na preferenci tuhosti i dane tahini paste) a dochutit
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: přidám se, kdysi jsem měla moc dobrou pomazánku z červené čočky, dala bych si...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Vidíš, já to vždycky jedla jako tu pomazánku, nic jiného jsem nikdy pod "pivním sýrem" nepoznala. Ale trochu jsem zapátrala, našla tenhle: http://zapalena-kucharka.cz/pivni-syr/ blog a poznala jsem logo Moravia. A vypadá to, že ho ještě vyrábějí: https://mleko.cz/produkt/pivni-syr/ a má ho třeba Tesco.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TESSS: Vanek to dokonce vari s mlekem a kure na paprice ma genialni
    zakysanky bych se nebala a doredit asi pripadne dle hustoty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: ano můžeš, dávej ji až na konec a dus to v mléce místo smetany
    TESSS
    TESSS --- ---
    Do kurete na paprice muzu použít zakysanku misto klasicke smetany na vareni? V receptu nam doredit vodou, tak si rikam, ze bych ty vody dala vic? Nevim. Nechce se mi do obchodu a tohle nam doma. Dik
    DIVER
    DIVER --- ---
    MIST: ADELHAIDA:
    ADELHAIDA: ad domácí "pivní" sýr:

    tak zaprvé: "Je to děsně dobrý!" - s tím bych dost polemizoval. je to v podstatě zkvašená budapešťská pomazánka s pivem. není to úplně hnusný, ale taky to není žádná bomba. a už vůbec to není pivní sýr.

    zadruhé: dělal jsem to párkrát. pod tou zmiňovanou utěrkou. asi skoro úplně vždycky to chytlo nahoře plíseň. třeba by to bylo ve sklenici lepší, ale vzhledem k těm procesům musí být stejně víčko povolený.

    _____________

    zatřetí: díky za rady i tu diskusi, ale mě jde fakt o skutečnej pivní sýr. takovej, jako vám přistál na stole U zlatýho tygra, kam na něj a na pivo chodil i Hrabal. v hlubokým talíři, aby se tam dalo nalejt pivo. byl tam plátek dva tři mazlavodrolivýho PIVNÍHO sýru. k tomu kupička nasekaný cibule, trochu hořčice i sladká mletá paprika.

    někdo se vždycky rád obětoval, kápnul tam ze svýho půllitru a vidličkou to začal matlat. ale vrcholem toho všeho bylo, že tam kromě všech těch ingrediencí patřila ještě sardinka z konzervy, která taky bývala na kraji talíře. a pak se to mazalo na topinky.

    nedávno jsem si na to vzpomněl. u tygra jsem už hodně hodně dlouho nebyl, nevím jak to tam teď chodí, ale mám na to už pár let chuť. a znovu a znovu mě nasírá fakt, že tady sice snadno seženu pravej holandskej, italskej, balkánskej, slovenskej, polskej, rakouskej nebo dokonce třeba košer sýr, ale normální a poctivej českej pivní sýr jsem neviděl roky.

    a navíc má někdo tu drzost masivně na celém trhu fejkovat pivní sýr nějakou sračkou, která nejenže ze všeho nejvíc připomíná romadur, ale dokonce ani nedosahuje jeho kvalit.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam