• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GENEVIEVE: já si vařím tyhle věci vždycky celý pytlík a pak hodím okapané do mrazáku :) protože si hážu luštěniny do salátů a tak, je to podstatě praktičtější a konzervované nemám ráda :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KEMENTARI: ano! Ale my vaříme velký hrnce a pak to dávám horký do zavařovaček a mám navařeno. Vydrží v lednici měsíc a ideální po příchodu z práce otevřít sklenici a ohřát. Velká sklenice jsou dvě porce.


    VSICHNIMAME: pokud to nevařím někde na cestách, to vařím ze sušených fazolí a čerstvých rajčat, tedy odpad minimální. Plus doma plechovky odnášíme do sběrného dvora. Ale jako jo. Ty čerstvý potraviny, resp. sušený, to dost eliminují.

    Jenom musím myslet na namočení fazolí a asi je začnu předvařovat, protože tuhle polívku je zbytečný vařit tak hrozně dlouho, jako se sušený fazole musí vařit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KEMENTARI: taky jsem si říkala :D čtyři plechovky rajčat, čtyři fazolí... zní to fakt dobře, ale uvítala bych přepočet na nějaké lidské množství strávníků :D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KEMENTARI: to mě taky napadlo, tak 10 porci určitě plus strašná kopa obalu:(.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GENEVIEVE: Toho musi bejt hroznej kotel, ne? :))
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MEXICKÁ POLÉVKA

    Ve velkém hrnci na oleji opražit nakrájené dvě červené klasické papriky. Nechat tak pět minut než změknou, potom zasypat římským kmínem a chilli (dle chuti). Nechat maličko opražit (ale ne zhořknout). Poté na to vykydat čtyři plechovky krájených rajčat (nebo klasických bez plechovky), jedna plechovka malá protlaku, dvě plechovky opláchnutých fazolí (dávám kombinaci červené a bílé, případně namáčím, ale to má nějaké problémy, viz níže) a bobkový list. Zalít vývarem (dávám z bujonu cca litr). Nechat vařit, dokud vše není měkké a hezky spojené. Ručním mixérem rozmixovat (předtím vyndat bobkový list). Přihodit další dvě plechovky omytých (!!!) fazolí a jeden pytlík mražené kukuřice. Osolit a opepřit dle chuti, nechat chvíli vařit (třeba deset až více minut).

    Podává se horké, posypané koriandrem (důležité!) a Kuba si dává strouhaný chedar. Přikusovat s nachos (velmi důležité). Je to hodně comfort food, teplé a trochu ostré a jak jsou tam fazole a nachos, tak obvykle mi stačí jako hlavní jídlo.
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: zazvorovy sirup (vyborny pak jen uz s horkou vodou, nebo do caje ci sodovky) a kandovany zazvor zabalit do sacku a rozdat po znamych - utvrdi to zdravi i mezilidske vztahy.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: Domácí zázvorová limonáda, mrkni k Zuzce na Zkvašeno. A kandovaný zázvor taky vydrží dlouho, dá se přidat do pečení nebo jen tak žvýkat při bolavém krku.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    DIVER: zázvorový léčivý lektvar - macerát zázvoru, medu a citrónu v kořalce. Poměry najdeš na internetech.
    DIVER
    DIVER --- ---
    nevíte, co mám dělat tak s půlkilovkou darovanýho zázvoru? spotřebovat ho je nereálný, ale třeba jde nějak zpracovat a uchovat...
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    BAAL: https://www.rafoshop.cz/vysledky-vyhledavani?search_keyword=Tlacenku&page=1
    Myslim, ze skladem bude jen v nuslich, ale bud se tam da zavolat, jestli by to poslali na jinou z pobocek, pripadne udelat eshopovou objednavku s vyzvednutim jinde. (pobocky u ipaku, na zizkove a u kulataku)
    ADITU
    ADITU --- ---
    BAAL: zkus U Rasa na Budějovické. nejsem teď v Praze, abych ti to ověřila, ale na tyhle věci jim dost věřím.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: To chce vlastni skrinku:))))
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BAAL: Kupovala jsem na podzim v domácích potřebách na Jugoslávských partyzánů na Praze 6. Tipuju, že tyhle oldschool domácí potřeby to budou mít i jinde.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    #jezisek

    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtel bych si udelat doma tlacenku, mate tip kde by se dalo v praze prijit k sacku? Aniz bych musel kvuli pytliku za 7korun platiti nekde postovne.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    ADELHAIDA: Díky!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KAKIHARA: Udělala bych si opečenou křupavou cizrnu. Sleješ plechovku cizrny, pořádně ji osušíš, a pak ji promícháš se lžící oleje, nebo sádla, a kořením (variant je nepřeberně mnoho, ale s těma mravencema by to mohlo být zajímavý). Troubu předehřeješ aspoň na 200°C (záleží na tuku, co použiješ) a ochucenou cizrnu tam dáš na plechu s pečicím papírem. Pečeš dokřupava cca 20 - 30 minut. Ještě žhavý to pak posypeš solí, promícháš, a ujídáš k televizi místo popcornu. Asi by to šlo i s jinýma luštěninama, dovedu si představit boby, nebo hrách, ale to by chtělo namáčet a sušit, a to jsem líná:-)
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Pripadne se smažu, kdyby to bylo echt mimo..
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Uplne čirou nějakou zvláštní náhodou netušíte někdo, co bych mohl dělat s takovým kořením s mravencema? Koupil jsem si to v myanmaru, částečně z hecu a částečně ze zvědavosti, kromě těch mravenců tam čuju nějaký chili, pepř a god knows what...premejslim jestli si to nechat nebo tim nekoho “obstastnit”. Zatim jsem našel akorát nejakej místní salát, kterym bych to moh pripadne podrobit.
    Neberte to nejak extra vážně, spis by mě zajímalo, co by se s tim dalo dělat. Ptal jsem se prodejce, ale ten mi rek akorat, že to jsou mravenci a že za to chce v přepočtu asi pětactyricet korun.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam