• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Citrony vypadají takhle... jaký je další postup? Mám tam silene moc ty soli/cukru nerozpusteny. To je normální nebo jsem to silene presytil? Ten roztok... dík za radu :-)

    BAAL
    BAAL --- ---
    SHUKI: Toto je ovsem mega tip, vubec jsem netusil ze to misto existuje, Nusle jsou proste ctvrt zaslibena, nejen ze maji nejlepsi zelezarstvi ale ze tam najdu i dvojpatrove mega papirnictvi ...:-)))

    Pytliky na tlacenku nakoupeny, dik.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Receptů jsi tu obdržel hafo, ale jestli to ještě řešíš...Dávám kus zázvoru do mikrotenu do lednice. Nevyschne a časem začne klíčit. Pak dát třeba do hlíny a na okno. Až ti dojde zpracovaný zázvor, tak se dá normálně použít ten rostoucí...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADITU: jsem ráda že chutnala :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KATIA: jup, pravda. dělám to s indickou čočkovou a ano nevím proč ne tady :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    GENEVIEVE: protlak je podle mě fajn taky restovat s tím kořením... zvýrazní to chuť...
    ADITU
    ADITU --- ---
    GENEVIEVE: chtěla jsem ti po víkendu napsat o recept, tak cajk, žes mě předběhla :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: jakože píšou to v receptu, ale nepoznala jsem výrazný rozdíl :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: čímž jsi odpověděla i na mou nevyřčenou otázku, jestli musí být červený (u nás nejčastěji bydlí žluté, aby byly saláty hezky barevné :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: no jasně, pokud nejsou shnilý nebo plesnivý, tak přesně takhle je zpracovávám. Jsou tam fakt na chuť a tím, že se rozmixují, tak si jich nikdo nevšimne :-) dávala jsem teda i zelený papriky nebo takový ty bílý a vždy to bylo v pohodě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: myslíš, že by se v tom daly využít takový ty už mírně unavený papriky, co člověk občas najde v šuplíku na zeleninu a do salátu už se fakt nedaj, ale jinak jim nic není?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    APRILMOUSE: to mě nenapadlo! Mě ty konzervované taky spíš prudí, u chuťově mi vyhovují sušený, ale tam to plánování občas selže, ale zamrazit mě nenapadlo, to je pecka nápad. Hned to zkusím, aspoň uvolním sklenice až půjdu pro nové zásoby.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GENEVIEVE: já si vařím tyhle věci vždycky celý pytlík a pak hodím okapané do mrazáku :) protože si hážu luštěniny do salátů a tak, je to podstatě praktičtější a konzervované nemám ráda :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KEMENTARI: ano! Ale my vaříme velký hrnce a pak to dávám horký do zavařovaček a mám navařeno. Vydrží v lednici měsíc a ideální po příchodu z práce otevřít sklenici a ohřát. Velká sklenice jsou dvě porce.


    VSICHNIMAME: pokud to nevařím někde na cestách, to vařím ze sušených fazolí a čerstvých rajčat, tedy odpad minimální. Plus doma plechovky odnášíme do sběrného dvora. Ale jako jo. Ty čerstvý potraviny, resp. sušený, to dost eliminují.

    Jenom musím myslet na namočení fazolí a asi je začnu předvařovat, protože tuhle polívku je zbytečný vařit tak hrozně dlouho, jako se sušený fazole musí vařit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KEMENTARI: taky jsem si říkala :D čtyři plechovky rajčat, čtyři fazolí... zní to fakt dobře, ale uvítala bych přepočet na nějaké lidské množství strávníků :D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KEMENTARI: to mě taky napadlo, tak 10 porci určitě plus strašná kopa obalu:(.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GENEVIEVE: Toho musi bejt hroznej kotel, ne? :))
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MEXICKÁ POLÉVKA

    Ve velkém hrnci na oleji opražit nakrájené dvě červené klasické papriky. Nechat tak pět minut než změknou, potom zasypat římským kmínem a chilli (dle chuti). Nechat maličko opražit (ale ne zhořknout). Poté na to vykydat čtyři plechovky krájených rajčat (nebo klasických bez plechovky), jedna plechovka malá protlaku, dvě plechovky opláchnutých fazolí (dávám kombinaci červené a bílé, případně namáčím, ale to má nějaké problémy, viz níže) a bobkový list. Zalít vývarem (dávám z bujonu cca litr). Nechat vařit, dokud vše není měkké a hezky spojené. Ručním mixérem rozmixovat (předtím vyndat bobkový list). Přihodit další dvě plechovky omytých (!!!) fazolí a jeden pytlík mražené kukuřice. Osolit a opepřit dle chuti, nechat chvíli vařit (třeba deset až více minut).

    Podává se horké, posypané koriandrem (důležité!) a Kuba si dává strouhaný chedar. Přikusovat s nachos (velmi důležité). Je to hodně comfort food, teplé a trochu ostré a jak jsou tam fazole a nachos, tak obvykle mi stačí jako hlavní jídlo.
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: zazvorovy sirup (vyborny pak jen uz s horkou vodou, nebo do caje ci sodovky) a kandovany zazvor zabalit do sacku a rozdat po znamych - utvrdi to zdravi i mezilidske vztahy.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: Domácí zázvorová limonáda, mrkni k Zuzce na Zkvašeno. A kandovaný zázvor taky vydrží dlouho, dá se přidat do pečení nebo jen tak žvýkat při bolavém krku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam