• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KURE
    KURE --- ---
    nebyl by prosím tip na osvědčený recept, na kus masa vhodný k podávání jako studený nářez? nabízí se pochopitelně roastbeef ale kdyby bylo něco ekonomičtějšího :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Treba ty nudle soba, ne? Ty primo definuje, ze jsou z pohanky.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ADELHAIDA: https://kitchenette.cz/clanek/spenatove-livance dělám tyhle lívance a k nim třeba lososa nebo cottage
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Asi úplně nevím, co tímhle myslíš. Já přece vím, že je to normální mouka a z mého příspěvku je to jasné. Ale jsou specifické věci, které se dělají z kukuřičné, tapiokové a jiné mouky. Zjišťuju, jestli jsou takové recepty i přímo pro pohankovou. Nechci měnit již objevené, chci objevovat nové.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: To znám, dík, dá se dát víceméně do všeho slanýho, a do spousty sladkých věcí, ale mně jde fakt o ty původní recepty.
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: Diky,ten vypada lepe a radostneji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: hele tudy ne - všimni si jak jí to vůbec nenakynulo a jak to bude mazlavý.

    Jestli, tak zkus http://www.thefreshloaf.com/node/55501/100-buckwheat-gf-bread-leavened-yeast-water a pokud se ti z nějakého důvodu nelíbí psilium, tak do toho namel třeba chia. A klidně to nech nejdřív přes noc v ledničce a tepreve pak to nech dokynout.

    Kvasnicovou vodu uděláš snadno - vezmeš chemicky neošetřený jablka a nebo jiné ovoce, dáš to do sklenice, zaleješ vodou a počkáš, až to prokvasí, pak to zcedíš.

    (a nebo normáulně uděláš poliš, klidně pohankovej
    Poliš – PEKÁRNOMÁNIE
    http://www.pekarnomanie.cz/polis/
    FITH
    FITH --- ---
    tady je recept na ten chleba ze zelene pohanky,zatim jsem nezkousela,ale je to v planu :o) https://youtu.be/J8BY7bLDk3s
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A alex brunnerová se někde ve franii naučila 100% pohankový chleba, který byl moc dobrý a trik byl, že se ta mouka zalévala vroucí vodou a pak se to nehalo pomalu vykynout, ale neumím dohledat recetp.

    Obecně v běžném chlebu dělá pohanková mouka docela dobro, nemělo by jít být přes 10%. Pak to může být hořké - pomalé kynutí s kváske hořkost sežere. Respektive ještě lepší je do normálního chlebového těsta zamíchat buď pohankovou kaši, nebo přes noc namočenou celou pohanku. Furt okolo těch 10%, nechc-li lézt do celozrných mnohozrnných bochníků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: galettky

    https://www.chefshop.cz/blog-peceni/galettes-alias-slane-palacinky-ovladnou-i-vasi-kuchyni/

    A nech těsto přes noc v lednici, respektive klidně i dýl.


    Vafle (nech je přes noc v lednici a sodu přidej až úplně těsně před nalitím do vaflovače)

    https://www.thespruceeats.com/buckwheat-waffles-with-sour-cream-and-strawberry-compote-4173026

    Krekry
    http://www.mlsnijazykove.cz/2012/02/pohankove-krekry.html

    Soba nudle (pokud nejsi maniakálně pečlivý japonec, míhej to s pšeničnou)
    https://www.youtube.com/watch?v=_xV-vEiCXXg

    Těstíčko na pakory

    https://www.youtube.com/watch?v=kvjkEnYowCU


    Indický langoše
    https://www.youtube.com/watch?v=mVkkL8Y8AoM


    Jinak líp se pracuje s pohankovou hladkou, než celozrnnou.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Znáte nějaké recepty, ve kterých se užije pohanková mouka? Kupuju ji kvůli blinám, ale nedělám je tak často, a ráda bych ji spotřebovala dřív a vůbec si rozšířila obzory:-) Chtěla bych recepty, ve kterých je originálně, ne jen "dávám ji tam, kam normální mouku", to samozřejmě dělám. Díky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Tsss, kvůli bramboračce s májovýma hříbkama od báby Plajznerky podstoupil čert Trepifajksl změnu osobnosti, včetně chirurgie bez narkózy. To je s francouzskou zelňačkou minimálně plichta :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako napsat o zelňčce román a definovat ji jako největší dobro kterého lidstvo dosáhlo zní jako typické francouzská ... věc...

    Zelňačka - René Fallet | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/cesty-tam-a-zase-zpatky-zelnacka-45541


    Ale teda ona ta francouzská zelňačka ve skutečnosti je nesmírně jednoduchá a hlavně fakt strašně dobrá věc.

    Soupe aux Choux ( cabbage and pork soup) : Easy and healthy French soup for winter
    https://www.youtube.com/watch?v=kbDjjS6H9cM


    Na 4 porce

    2 l drůbežího vývaru (vegetariání sáhnou po vývaru z parmezánových kůrek)
    500 g bílého zelí (případně 250g zelí + 250 kausty)
    100 g uzeného boku/krkovice.
    50 g mrkve
    1 menší cibule do které člověk zapíchá pár hřebíčků
    trocha másla
    bobkový list,
    pepř
    petrželová nať
    trocha tymiánu

    Nakrájet zelí na čtvrtky a dát na 5 minut do vroucí vody a pak do velké nádoby se studenou vodou, studené zelí nakrájet na hrubší nudle.

    V dostatečně velkém hrnci rozpustut máslo, chvilku na něm restovat na kolečka nakrájenou mrkev a přidat cibuli rozpůlenou na dvě půlky. Přidat půlku zelí a chviličku restovat na tuku, na vrstvu zeleniny poklást plátky uzeného, na to dát zbytek zelí, zalít vývarem, aby to bylo všechno ponořené a přidat bouquet garni (bobkový list, petržel, tymián)

    Vařít cca hodinu (mezkracovat) na co nejmírnějším ohni.

    Horovou polévku podle potřeby dosolit (až na konci, uzené pustí sůl) a dopepřit.

    Ideální je to s namásle opečeným bílým chlebem, nebo se sýrovými krutony jako do francouzské zelňačky.


    Jakkoliv miluju slovanské zelňačky z kyselého zelí, tak tahle sladká je naprosto boží. A teda v pomalém hrnci bude úplně skvostná.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Tu maďarskou kuchařku tu někde mám. Je v ní recept třeba na hovězí mozek v trojobalu. Ale popravdě... nevařila jsem z ní už hodně dlouho, krom wtf receptů mě nějak moc nezaujala.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    máte někdo doma maďarskou kuchařku Eleka Magyara ( https://www.cbdb.cz/kniha-251785-kucharska-kniha-labuznik )?
    Jsou recepty z ní ještě použitelné a stojí za to?

    narazila jsem na ni dneska při úklidu knihovny, je to jedna z mála věcí, co jsem dostala z pozůstalosti po tátovi (velkém sběrateli kuchařek), takže sentimental value, na druhou stranu kuchařek mám nadbytek i těch, co jsem si koupila sama, takže úplný brak skladovat nechci.

    případně, ve stejné kupičce byla ještě Naše kuchařka od Marie Hrubé: https://www.databazeknih.cz/knihy/nase-kucharka-99620
    k níž bych taky ocenila recenzi, pokud někdo zná.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    V lednici neni moc pravdepodobny, ze by se Clostridium Botulinum pomnozila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:

    tady je k tomu modrání troška vysvětlení, ještě to taky dělá když je posolenej jodidovanou solí, nebo na něj moc svítí sluníčko, nebo je moc starej a vůbec - prostě to je hysterka.

    Why Does Garlic Turn Blue When Pickled?
    https://www.thespruceeats.com/garlic-turns-blue-when-pickled-1327752
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: modrání/zelenání je reakce syrového česneku na kyselé prostředí. A nebo na to že je mu moc zima, nebo je to moc slané a vůbec- česnek je hysterka.

    POkud chce člověk asijskej nakládanej česnek v octu, aby nebyl zelenej, tak ho musí blanšírovat.

    Pokud ten česnek v oleji prokvasi, tudíž tam vzniklo kyselé prostředí, tak tam nenarostly clostridie.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: jak jsem psal, byl rychlokvašenej, tudíž tam bylo to mléčné kvašení nebyl v oleji, jak uvádí TRISSIE: snědli jsme ho kila a nikdo neměl problém. Píšu tedy jen o tom modrání.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: jestli ses zdravej, nemusi ti nic bejt. jestli ses ale treba nakraplej a je tam ten botulismus, tak se z toho muzes lehce receno 'pekne zapotit' ;)
    taky zalezi jak moc byl cesnek nasolenej. mohlo probehnout laktokvaseni jako u rychlokvasek. cesnek kdyz zkvasi, zmeni barvu na takovou zazloutlejsi, ale nezhnedne jako uplne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam