• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako napsat o zelňčce román a definovat ji jako největší dobro kterého lidstvo dosáhlo zní jako typické francouzská ... věc...

    Zelňačka - René Fallet | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/cesty-tam-a-zase-zpatky-zelnacka-45541


    Ale teda ona ta francouzská zelňačka ve skutečnosti je nesmírně jednoduchá a hlavně fakt strašně dobrá věc.

    Soupe aux Choux ( cabbage and pork soup) : Easy and healthy French soup for winter
    https://www.youtube.com/watch?v=kbDjjS6H9cM


    Na 4 porce

    2 l drůbežího vývaru (vegetariání sáhnou po vývaru z parmezánových kůrek)
    500 g bílého zelí (případně 250g zelí + 250 kausty)
    100 g uzeného boku/krkovice.
    50 g mrkve
    1 menší cibule do které člověk zapíchá pár hřebíčků
    trocha másla
    bobkový list,
    pepř
    petrželová nať
    trocha tymiánu

    Nakrájet zelí na čtvrtky a dát na 5 minut do vroucí vody a pak do velké nádoby se studenou vodou, studené zelí nakrájet na hrubší nudle.

    V dostatečně velkém hrnci rozpustut máslo, chvilku na něm restovat na kolečka nakrájenou mrkev a přidat cibuli rozpůlenou na dvě půlky. Přidat půlku zelí a chviličku restovat na tuku, na vrstvu zeleniny poklást plátky uzeného, na to dát zbytek zelí, zalít vývarem, aby to bylo všechno ponořené a přidat bouquet garni (bobkový list, petržel, tymián)

    Vařít cca hodinu (mezkracovat) na co nejmírnějším ohni.

    Horovou polévku podle potřeby dosolit (až na konci, uzené pustí sůl) a dopepřit.

    Ideální je to s namásle opečeným bílým chlebem, nebo se sýrovými krutony jako do francouzské zelňačky.


    Jakkoliv miluju slovanské zelňačky z kyselého zelí, tak tahle sladká je naprosto boží. A teda v pomalém hrnci bude úplně skvostná.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Tu maďarskou kuchařku tu někde mám. Je v ní recept třeba na hovězí mozek v trojobalu. Ale popravdě... nevařila jsem z ní už hodně dlouho, krom wtf receptů mě nějak moc nezaujala.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    máte někdo doma maďarskou kuchařku Eleka Magyara ( https://www.cbdb.cz/kniha-251785-kucharska-kniha-labuznik )?
    Jsou recepty z ní ještě použitelné a stojí za to?

    narazila jsem na ni dneska při úklidu knihovny, je to jedna z mála věcí, co jsem dostala z pozůstalosti po tátovi (velkém sběrateli kuchařek), takže sentimental value, na druhou stranu kuchařek mám nadbytek i těch, co jsem si koupila sama, takže úplný brak skladovat nechci.

    případně, ve stejné kupičce byla ještě Naše kuchařka od Marie Hrubé: https://www.databazeknih.cz/knihy/nase-kucharka-99620
    k níž bych taky ocenila recenzi, pokud někdo zná.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    V lednici neni moc pravdepodobny, ze by se Clostridium Botulinum pomnozila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:

    tady je k tomu modrání troška vysvětlení, ještě to taky dělá když je posolenej jodidovanou solí, nebo na něj moc svítí sluníčko, nebo je moc starej a vůbec - prostě to je hysterka.

    Why Does Garlic Turn Blue When Pickled?
    https://www.thespruceeats.com/garlic-turns-blue-when-pickled-1327752
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: modrání/zelenání je reakce syrového česneku na kyselé prostředí. A nebo na to že je mu moc zima, nebo je to moc slané a vůbec- česnek je hysterka.

    POkud chce člověk asijskej nakládanej česnek v octu, aby nebyl zelenej, tak ho musí blanšírovat.

    Pokud ten česnek v oleji prokvasi, tudíž tam vzniklo kyselé prostředí, tak tam nenarostly clostridie.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: jak jsem psal, byl rychlokvašenej, tudíž tam bylo to mléčné kvašení nebyl v oleji, jak uvádí TRISSIE: snědli jsme ho kila a nikdo neměl problém. Píšu tedy jen o tom modrání.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: jestli ses zdravej, nemusi ti nic bejt. jestli ses ale treba nakraplej a je tam ten botulismus, tak se z toho muzes lehce receno 'pekne zapotit' ;)
    taky zalezi jak moc byl cesnek nasolenej. mohlo probehnout laktokvaseni jako u rychlokvasek. cesnek kdyz zkvasi, zmeni barvu na takovou zazloutlejsi, ale nezhnedne jako uplne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: ten česnek je v tomhle hodně rizikový, ale problém jsou i různé oleje z čerstvých bylinek :-(
    nějak jsem měla pocit, že k tomuhle už osvěta docela existuje, ale asi ne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: kristova noho! Já myslela, že botulismus je už jenom v děsivých historkách na internetu, když se zkoušely první konzervy...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    hnědý nevím, ale když jsem rychlokvasil, tak občas zmodral a nic mu nebylo, mně taky ne
    https://www.cesnek.cz/kategorie-nakladani-cesneku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TOM: ja sem nakladal, ale do ostrejsiho nalevu od okurek. steriloval sem ale.
    jestli sou hnedy nebo namodraly, tak bych to nejed.
    TOM
    TOM --- ---
    Nakládáte si někdo česnek? Zkoušel jsem poprvé, vynikající odrůdu z Loun - velká zavařovačka, rýžový olej, sůl... bez sterilizace do lednice, před měsícem a půl. A dneska koukám - asi třetina jich zhnědla. A dost se změnila chuť. Mám se bát?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOIRAIN: na polivku je i zamrazene kechny skoda.
    ja bych sloup kuzi a maso bych nakrajel na tenky platky. pak bych 'velvetoval' (bilek, skrob, volej, ocet) a s nakou dostupnou zeleninou bych udelal rychlej stirfry. kuzi muzes povarit, pak nakrajet a zfritovat na panvi do krupava a posypat tim stirfry. kdyz varis ty kuze, das tam zbyly kosti a pak to muzes nalejt do rejzovaru, az budes varit rejzi misto vody. vse muzes zuzitkovat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: Kaldoun?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Mám tu kachní prso a kachní stehno, oboje bylo poněkud déle v mrazáku, sice pečlivě zabalené, takže bez mrazového vysušení, ale v mrazáku to bylo asi rok, takže to asi nebude v nejlepší kondici, napadla mne nějaká polévka, nějaký návrh na něco než ordinérní "drůbeží vývar"? Děkuji!
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    DIVER: krom níže zminenoho, ho dělám s bazalkovym pestem, grilovanou zeleninou, nákladanou kukuřicí nebo ciznou, parmezanem a navrch to, co mám zrovna nakliceno. Někdy mungo hodím k zelenině nakonec, víc pak krupe :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Na plyn musíš použít rozptylovou plotýnku, jinak to fakt praskne.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    DIVER: kuskus nejcasteji s nivou, paprikou, cernyma olivama a kukurici :) pripadne kombinace okurka, rajce a nastrouhane tofu/kure na bylinkach
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam