• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:

    tady je k tomu modrání troška vysvětlení, ještě to taky dělá když je posolenej jodidovanou solí, nebo na něj moc svítí sluníčko, nebo je moc starej a vůbec - prostě to je hysterka.

    Why Does Garlic Turn Blue When Pickled?
    https://www.thespruceeats.com/garlic-turns-blue-when-pickled-1327752
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: modrání/zelenání je reakce syrového česneku na kyselé prostředí. A nebo na to že je mu moc zima, nebo je to moc slané a vůbec- česnek je hysterka.

    POkud chce člověk asijskej nakládanej česnek v octu, aby nebyl zelenej, tak ho musí blanšírovat.

    Pokud ten česnek v oleji prokvasi, tudíž tam vzniklo kyselé prostředí, tak tam nenarostly clostridie.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: jak jsem psal, byl rychlokvašenej, tudíž tam bylo to mléčné kvašení nebyl v oleji, jak uvádí TRISSIE: snědli jsme ho kila a nikdo neměl problém. Píšu tedy jen o tom modrání.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: jestli ses zdravej, nemusi ti nic bejt. jestli ses ale treba nakraplej a je tam ten botulismus, tak se z toho muzes lehce receno 'pekne zapotit' ;)
    taky zalezi jak moc byl cesnek nasolenej. mohlo probehnout laktokvaseni jako u rychlokvasek. cesnek kdyz zkvasi, zmeni barvu na takovou zazloutlejsi, ale nezhnedne jako uplne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: ten česnek je v tomhle hodně rizikový, ale problém jsou i různé oleje z čerstvých bylinek :-(
    nějak jsem měla pocit, že k tomuhle už osvěta docela existuje, ale asi ne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: kristova noho! Já myslela, že botulismus je už jenom v děsivých historkách na internetu, když se zkoušely první konzervy...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    hnědý nevím, ale když jsem rychlokvasil, tak občas zmodral a nic mu nebylo, mně taky ne
    https://www.cesnek.cz/kategorie-nakladani-cesneku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TOM: ja sem nakladal, ale do ostrejsiho nalevu od okurek. steriloval sem ale.
    jestli sou hnedy nebo namodraly, tak bych to nejed.
    TOM
    TOM --- ---
    Nakládáte si někdo česnek? Zkoušel jsem poprvé, vynikající odrůdu z Loun - velká zavařovačka, rýžový olej, sůl... bez sterilizace do lednice, před měsícem a půl. A dneska koukám - asi třetina jich zhnědla. A dost se změnila chuť. Mám se bát?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOIRAIN: na polivku je i zamrazene kechny skoda.
    ja bych sloup kuzi a maso bych nakrajel na tenky platky. pak bych 'velvetoval' (bilek, skrob, volej, ocet) a s nakou dostupnou zeleninou bych udelal rychlej stirfry. kuzi muzes povarit, pak nakrajet a zfritovat na panvi do krupava a posypat tim stirfry. kdyz varis ty kuze, das tam zbyly kosti a pak to muzes nalejt do rejzovaru, az budes varit rejzi misto vody. vse muzes zuzitkovat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: Kaldoun?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Mám tu kachní prso a kachní stehno, oboje bylo poněkud déle v mrazáku, sice pečlivě zabalené, takže bez mrazového vysušení, ale v mrazáku to bylo asi rok, takže to asi nebude v nejlepší kondici, napadla mne nějaká polévka, nějaký návrh na něco než ordinérní "drůbeží vývar"? Děkuji!
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    DIVER: krom níže zminenoho, ho dělám s bazalkovym pestem, grilovanou zeleninou, nákladanou kukuřicí nebo ciznou, parmezanem a navrch to, co mám zrovna nakliceno. Někdy mungo hodím k zelenině nakonec, víc pak krupe :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Na plyn musíš použít rozptylovou plotýnku, jinak to fakt praskne.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    DIVER: kuskus nejcasteji s nivou, paprikou, cernyma olivama a kukurici :) pripadne kombinace okurka, rajce a nastrouhane tofu/kure na bylinkach
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Anyz tam nedavej. To pak chutna jak z prdele! Jestli trvas na ochuceni tak rozdrt par zrnek rimskyho kminu smichej se zazvorem v prasku a dej trosku secuanskyho pepre. To ten kuskus ozivi trochu
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Stavu sem chtel rict. Zkurveny psani na mobilu! Tolik misclicku v jednom prispecku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DIVER: rozhodne pokud budes delat kuskus, tak nezalejvej vodou, ale dobre ochucenym vyvarem. Ja mam do toho rad v panvi smazenej na.platky cesnek v prepustenym masle, kterym to omastim. Vhazuju suseny rajcaty citronovou kuru, sravu a plochou petrzel treba.
    LA_BETE: jak rika bebebe, rozhodne ty brambory nejdriv uvar do mekka a pokud mozno nech vyparit v mrazaku ci lednici a schladnout. Ja taky davam na mesicky a pak v misce rozehreju kachni sadlo a v tom prohazim brambory. narovnam na plech s papirem tak, aby mesicky staly kurou dole a zasypu drobnou soli a pecu dohneda. Cim tenci to nakrajis, tim krupavejsi to pak je
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: Spíš ne, než jo. Dva mi už na plynovém sporáku praskly :(
    Dej ještě pozor na to, že k vaření jsou určené ty neglazované tažíny, glazované jsou jen servírovací.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ad tajine: chodím občas nakupovat k Turkům do Myslíkovy ulice v Praze. mají tam taky ty keramický tajine. sice zvažuju spíš ten elektrickej, ale přesto mě už mnohokrát napadlo: dal by se ten keramickej prostě postavit na plynovej sporák? z logiky jeho původu a užití bych řekl, že jo, ne? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam