Jako napsat o zelňčce román a definovat ji jako největší dobro kterého lidstvo dosáhlo zní jako typické francouzská ... věc...
Zelňačka - René Fallet | Databáze knih
https://www.databazeknih.cz/knihy/cesty-tam-a-zase-zpatky-zelnacka-45541
Ale teda ona ta francouzská zelňačka ve skutečnosti je nesmírně jednoduchá a hlavně fakt strašně dobrá věc.
Soupe aux Choux ( cabbage and pork soup) : Easy and healthy French soup for winter
https://www.youtube.com/watch?v=kbDjjS6H9cM
Na 4 porce
2 l drůbežího vývaru (vegetariání sáhnou po vývaru z parmezánových kůrek)
500 g bílého zelí (případně 250g zelí + 250 kausty)
100 g uzeného boku/krkovice.
50 g mrkve
1 menší cibule do které člověk zapíchá pár hřebíčků
trocha másla
bobkový list,
pepř
petrželová nať
trocha tymiánu
Nakrájet zelí na čtvrtky a dát na 5 minut do vroucí vody a pak do velké nádoby se studenou vodou, studené zelí nakrájet na hrubší nudle.
V dostatečně velkém hrnci rozpustut máslo, chvilku na něm restovat na kolečka nakrájenou mrkev a přidat cibuli rozpůlenou na dvě půlky. Přidat půlku zelí a chviličku restovat na tuku, na vrstvu zeleniny poklást plátky uzeného, na to dát zbytek zelí, zalít vývarem, aby to bylo všechno ponořené a přidat bouquet garni (bobkový list, petržel, tymián)
Vařít cca hodinu (mezkracovat) na co nejmírnějším ohni.
Horovou polévku podle potřeby dosolit (až na konci, uzené pustí sůl) a dopepřit.
Ideální je to s namásle opečeným bílým chlebem, nebo se sýrovými krutony jako do francouzské zelňačky.
Jakkoliv miluju slovanské zelňačky z kyselého zelí, tak tahle sladká je naprosto boží. A teda v pomalém hrnci bude úplně skvostná.