• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Možná jsou pečené vdolky nějaká regionální specialita, nevím, v mém vesmíru se vyskytují jen smažené. Normálně fungují podle receptu z Velké domácí kuchařky (Nodl, Mandzukova, Havlu).
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ADELHAIDA: Hele prohledala jsem Retigovou, tam jsem vdolky vůbec nenašla... i Sandtnerku - ta je smaží. No a nakonec teda Google a tohle z něj vypadalo: https://www.toprecepty.cz/recept/8449-bavorske-vdolecky-v-troube/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Byla bys moc hodná. U těhlech tradičních věcí jsem fakt ráda za reálným člověkem ozkoušený recept.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ZUZKAOU: to vypadá taky dobře. Myslím, že pro tříčlennou rodinu (z toho jedno dítě) vystačí celý kapr na dva dny.o)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: tchyně smaží, můžu se jí zeptat, ale pokud vím, dělá je v nižší vrstvě v takovém tom smalto-litinovém hrnci spíš při nižší teplotě.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ADELHAIDA: To zní fakt dost super.o) To bych mohla zkusit.o)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Pečení vdolků je zakotveno i v literatuře a tradiční lidové slovesnosti. Viz. např.: "Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude PÉCT vdolky" :-) U nás se vždycky pekly. Ve všech rodinách, co znám, kde dělaj vdolky, se tyto pečou. Je možný, že smažení je častější, já to nevěděla. Máš recept, nebo se pohádáme? :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VSICHNIMAME: dají se i péct, ale tradiční je smažení.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ADELHAIDA: vdolky se vždy smazi, ne?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Máte někdo prosím recept na bavorské vdolky, aby chutnaly jako z kantýny? Oni je tam asi nepečou, ale smaží. Když je totiž peču, nejsou takový měkký.

    MUFLONEK: Mám moc ráda kapra cibuláka: V litinovém kastrolu poškvařím slaninu, přidám hodně cibule (fialové i žluté) pokrájené na měsíčky. Kapra osolím, opepřím bílým pepřem, postrouhám muškátovým oříškem a obalím zlehka v hladké mouce. V kastrolu udělám místo a ze všech stran kapra krátce opeču. Pak přileju trochu bílého vína, ještě trochu dosolím a dopepřím, zakreju poklicí a strčím do trouby roztopené tak na 140°C. Už si nepamatuju, jak dlouho to peču. Tak 15 - 20 minut. Jíme to s čerstvou domácí křupavou bagetou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUFLONEK: karamelovýho vietnamskýho

    Cá kho - Vietnamese Caramelized Fish
    https://www.youtube.com/watch?v=CYDM9soQOUA

    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    nemáte prosím někdo ultimatní dobrý neotřelý recept na kapra? Mám od vánoc jednoho v mrazáku...
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: Tak s moukou jsi sem myslim dala vycerpavajici vycet receptu. Ja jsem na to dneska narazila a zaujalo me to a tak se nesobecky delim :o). Ten jeji kanal se mi libi, urcite stoji za exkurz,treba tam ma recept na domaci "klobasy" a taky se mi libi ruzne placky. Hlavne k tomu nepotrebujes hromadu surovin,to mi vyhovuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: ehm, pohanka a pohanková mouka :-D jinak recepty jsou prima. Ty játrový muffiny musím vyzkoušet
    FITH
    FITH --- ---
    Tady mate deset receptu s pohankou,slane i sladke. https://youtu.be/pn9NGJQb2G0
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Popravdě bych to nedělala jako přílohu k rýži, ale smíchala bych pokrájenou zelenou nať s rýží a měla jako přílohu to. Aby to mělo asijskej šmrnc, rozpálila bych olej, osmahla na něm plátky česneku, přidala asijské koření dle osobních preferencí, pak do toho na dvě minuty hodila pokrájenou nať, a nakonec přisypala uvařenou rýži. Dle chuti strávníků bych to buď jen osolila, nebo použila některou z omáček, ať už rybí thajskou, klasickou sojovku, atd. Do tohohle se dá přihodit i cokoliv jinýho: tofu, žampiony, jidášovo ucho, mrkev...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: nejaky pesto? ale bude dost ostry si myslim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Máte někdo nějaký nápad, co jde udělat se spoutou jakože fakt spoustu zbytku zelené natě z jarních cibulek, aby to měl asijský šmrnc a dalo se to udělat jako příloha k rýži?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KURE: jel jsem někde mezi 80-90C 4 hodiny a bylo to moc, protože se maso rozsypalo a špatně se s tím pracovalo. teď jsem dělal plátky 2,5h při 80C a to je ideální
    KURE
    KURE --- ---
    díky všem za inspiraci.


    PALEONTOLOG: 3-4hod při 80 ? není to málo? při týhle teplotě bych čekal spíš jako 20hodin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam