• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Popravdě bych to nedělala jako přílohu k rýži, ale smíchala bych pokrájenou zelenou nať s rýží a měla jako přílohu to. Aby to mělo asijskej šmrnc, rozpálila bych olej, osmahla na něm plátky česneku, přidala asijské koření dle osobních preferencí, pak do toho na dvě minuty hodila pokrájenou nať, a nakonec přisypala uvařenou rýži. Dle chuti strávníků bych to buď jen osolila, nebo použila některou z omáček, ať už rybí thajskou, klasickou sojovku, atd. Do tohohle se dá přihodit i cokoliv jinýho: tofu, žampiony, jidášovo ucho, mrkev...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: nejaky pesto? ale bude dost ostry si myslim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Máte někdo nějaký nápad, co jde udělat se spoutou jakože fakt spoustu zbytku zelené natě z jarních cibulek, aby to měl asijský šmrnc a dalo se to udělat jako příloha k rýži?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KURE: jel jsem někde mezi 80-90C 4 hodiny a bylo to moc, protože se maso rozsypalo a špatně se s tím pracovalo. teď jsem dělal plátky 2,5h při 80C a to je ideální
    KURE
    KURE --- ---
    díky všem za inspiraci.


    PALEONTOLOG: 3-4hod při 80 ? není to málo? při týhle teplotě bych čekal spíš jako 20hodin.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Na víkend, pro návštěvu, bych chtěla vytvořit tohle:
    https://paleosnadno.cz/recept/pomalu-pecena-panenka/
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    KURE: panenka s medem, hořčicí, pepřem, ve slanině pečená. nebo podle chuti žejo. Ale i studená panenka za mě dobrý.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KURE: oparenej bůček, vaříš 3-4h při 80C, pak okapes, necháš oschnout, vystydnout, pomazes olejem s česnekem a obalis v uzene paprice. Včera jsem to zrovna delal.
    FITH
    FITH --- ---
    KURE: Uvarit bucek, nejlepe v papinaku spolu s bob. listem, cibuli, novym korenim, peperem, cesnekem a soli. Po uvareni jeste teply obalit v koreni se soli (dle chuti), zabalit do alobalu, nechat vychladnout.Nakrajet a podavat s nalozenymi okurkami, zelim ci jinou pikantni zeleninou.
    KURE
    KURE --- ---
    nebyl by prosím tip na osvědčený recept, na kus masa vhodný k podávání jako studený nářez? nabízí se pochopitelně roastbeef ale kdyby bylo něco ekonomičtějšího :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Treba ty nudle soba, ne? Ty primo definuje, ze jsou z pohanky.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ADELHAIDA: https://kitchenette.cz/clanek/spenatove-livance dělám tyhle lívance a k nim třeba lososa nebo cottage
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Asi úplně nevím, co tímhle myslíš. Já přece vím, že je to normální mouka a z mého příspěvku je to jasné. Ale jsou specifické věci, které se dělají z kukuřičné, tapiokové a jiné mouky. Zjišťuju, jestli jsou takové recepty i přímo pro pohankovou. Nechci měnit již objevené, chci objevovat nové.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: To znám, dík, dá se dát víceméně do všeho slanýho, a do spousty sladkých věcí, ale mně jde fakt o ty původní recepty.
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: Diky,ten vypada lepe a radostneji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: hele tudy ne - všimni si jak jí to vůbec nenakynulo a jak to bude mazlavý.

    Jestli, tak zkus http://www.thefreshloaf.com/node/55501/100-buckwheat-gf-bread-leavened-yeast-water a pokud se ti z nějakého důvodu nelíbí psilium, tak do toho namel třeba chia. A klidně to nech nejdřív přes noc v ledničce a tepreve pak to nech dokynout.

    Kvasnicovou vodu uděláš snadno - vezmeš chemicky neošetřený jablka a nebo jiné ovoce, dáš to do sklenice, zaleješ vodou a počkáš, až to prokvasí, pak to zcedíš.

    (a nebo normáulně uděláš poliš, klidně pohankovej
    Poliš – PEKÁRNOMÁNIE
    http://www.pekarnomanie.cz/polis/
    FITH
    FITH --- ---
    tady je recept na ten chleba ze zelene pohanky,zatim jsem nezkousela,ale je to v planu :o) https://youtu.be/J8BY7bLDk3s
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A alex brunnerová se někde ve franii naučila 100% pohankový chleba, který byl moc dobrý a trik byl, že se ta mouka zalévala vroucí vodou a pak se to nehalo pomalu vykynout, ale neumím dohledat recetp.

    Obecně v běžném chlebu dělá pohanková mouka docela dobro, nemělo by jít být přes 10%. Pak to může být hořké - pomalé kynutí s kváske hořkost sežere. Respektive ještě lepší je do normálního chlebového těsta zamíchat buď pohankovou kaši, nebo přes noc namočenou celou pohanku. Furt okolo těch 10%, nechc-li lézt do celozrných mnohozrnných bochníků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: galettky

    https://www.chefshop.cz/blog-peceni/galettes-alias-slane-palacinky-ovladnou-i-vasi-kuchyni/

    A nech těsto přes noc v lednici, respektive klidně i dýl.


    Vafle (nech je přes noc v lednici a sodu přidej až úplně těsně před nalitím do vaflovače)

    https://www.thespruceeats.com/buckwheat-waffles-with-sour-cream-and-strawberry-compote-4173026

    Krekry
    http://www.mlsnijazykove.cz/2012/02/pohankove-krekry.html

    Soba nudle (pokud nejsi maniakálně pečlivý japonec, míhej to s pšeničnou)
    https://www.youtube.com/watch?v=_xV-vEiCXXg

    Těstíčko na pakory

    https://www.youtube.com/watch?v=kvjkEnYowCU


    Indický langoše
    https://www.youtube.com/watch?v=mVkkL8Y8AoM


    Jinak líp se pracuje s pohankovou hladkou, než celozrnnou.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Znáte nějaké recepty, ve kterých se užije pohanková mouka? Kupuju ji kvůli blinám, ale nedělám je tak často, a ráda bych ji spotřebovala dřív a vůbec si rozšířila obzory:-) Chtěla bych recepty, ve kterých je originálně, ne jen "dávám ji tam, kam normální mouku", to samozřejmě dělám. Díky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Tsss, kvůli bramboračce s májovýma hříbkama od báby Plajznerky podstoupil čert Trepifajksl změnu osobnosti, včetně chirurgie bez narkózy. To je s francouzskou zelňačkou minimálně plichta :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako napsat o zelňčce román a definovat ji jako největší dobro kterého lidstvo dosáhlo zní jako typické francouzská ... věc...

    Zelňačka - René Fallet | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/cesty-tam-a-zase-zpatky-zelnacka-45541


    Ale teda ona ta francouzská zelňačka ve skutečnosti je nesmírně jednoduchá a hlavně fakt strašně dobrá věc.

    Soupe aux Choux ( cabbage and pork soup) : Easy and healthy French soup for winter
    https://www.youtube.com/watch?v=kbDjjS6H9cM


    Na 4 porce

    2 l drůbežího vývaru (vegetariání sáhnou po vývaru z parmezánových kůrek)
    500 g bílého zelí (případně 250g zelí + 250 kausty)
    100 g uzeného boku/krkovice.
    50 g mrkve
    1 menší cibule do které člověk zapíchá pár hřebíčků
    trocha másla
    bobkový list,
    pepř
    petrželová nať
    trocha tymiánu

    Nakrájet zelí na čtvrtky a dát na 5 minut do vroucí vody a pak do velké nádoby se studenou vodou, studené zelí nakrájet na hrubší nudle.

    V dostatečně velkém hrnci rozpustut máslo, chvilku na něm restovat na kolečka nakrájenou mrkev a přidat cibuli rozpůlenou na dvě půlky. Přidat půlku zelí a chviličku restovat na tuku, na vrstvu zeleniny poklást plátky uzeného, na to dát zbytek zelí, zalít vývarem, aby to bylo všechno ponořené a přidat bouquet garni (bobkový list, petržel, tymián)

    Vařít cca hodinu (mezkracovat) na co nejmírnějším ohni.

    Horovou polévku podle potřeby dosolit (až na konci, uzené pustí sůl) a dopepřit.

    Ideální je to s namásle opečeným bílým chlebem, nebo se sýrovými krutony jako do francouzské zelňačky.


    Jakkoliv miluju slovanské zelňačky z kyselého zelí, tak tahle sladká je naprosto boží. A teda v pomalém hrnci bude úplně skvostná.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Tu maďarskou kuchařku tu někde mám. Je v ní recept třeba na hovězí mozek v trojobalu. Ale popravdě... nevařila jsem z ní už hodně dlouho, krom wtf receptů mě nějak moc nezaujala.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    máte někdo doma maďarskou kuchařku Eleka Magyara ( https://www.cbdb.cz/kniha-251785-kucharska-kniha-labuznik )?
    Jsou recepty z ní ještě použitelné a stojí za to?

    narazila jsem na ni dneska při úklidu knihovny, je to jedna z mála věcí, co jsem dostala z pozůstalosti po tátovi (velkém sběrateli kuchařek), takže sentimental value, na druhou stranu kuchařek mám nadbytek i těch, co jsem si koupila sama, takže úplný brak skladovat nechci.

    případně, ve stejné kupičce byla ještě Naše kuchařka od Marie Hrubé: https://www.databazeknih.cz/knihy/nase-kucharka-99620
    k níž bych taky ocenila recenzi, pokud někdo zná.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    V lednici neni moc pravdepodobny, ze by se Clostridium Botulinum pomnozila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:

    tady je k tomu modrání troška vysvětlení, ještě to taky dělá když je posolenej jodidovanou solí, nebo na něj moc svítí sluníčko, nebo je moc starej a vůbec - prostě to je hysterka.

    Why Does Garlic Turn Blue When Pickled?
    https://www.thespruceeats.com/garlic-turns-blue-when-pickled-1327752
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: modrání/zelenání je reakce syrového česneku na kyselé prostředí. A nebo na to že je mu moc zima, nebo je to moc slané a vůbec- česnek je hysterka.

    POkud chce člověk asijskej nakládanej česnek v octu, aby nebyl zelenej, tak ho musí blanšírovat.

    Pokud ten česnek v oleji prokvasi, tudíž tam vzniklo kyselé prostředí, tak tam nenarostly clostridie.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: jak jsem psal, byl rychlokvašenej, tudíž tam bylo to mléčné kvašení nebyl v oleji, jak uvádí TRISSIE: snědli jsme ho kila a nikdo neměl problém. Píšu tedy jen o tom modrání.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: jestli ses zdravej, nemusi ti nic bejt. jestli ses ale treba nakraplej a je tam ten botulismus, tak se z toho muzes lehce receno 'pekne zapotit' ;)
    taky zalezi jak moc byl cesnek nasolenej. mohlo probehnout laktokvaseni jako u rychlokvasek. cesnek kdyz zkvasi, zmeni barvu na takovou zazloutlejsi, ale nezhnedne jako uplne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: ten česnek je v tomhle hodně rizikový, ale problém jsou i různé oleje z čerstvých bylinek :-(
    nějak jsem měla pocit, že k tomuhle už osvěta docela existuje, ale asi ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam