• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: klidně z nich udělej hummus (jen je uvař hodně, hodně do měkka) a nebo jinou pomazánku.

    Ottolenghi tady má pomazánku s česnekem a rozmazýnem. a pak fazole s hovězím.

    Yotam Ottolenghi’s bean recipes | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...n-mash-confit-garlic-aioli-rice-mung-bean-kubbeh-beef-rib-butterbeans


    (klasika jsou s olivovým olejem/máslem a citronem a spoustou petržele, zapečené v rajčatové omáčce a nebo v řecké polívce fasolada popřípadě maďarské jokai)

    Jinak chceš je ideálně vařit v osoleném vývaru s trochou koření.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GENEVIEVE: Nějaké nápady, co s medvědem:
    Medvědí česnek - recepty, které byste měli vyzkoušet
    https://www.kucharkaprodceru.cz/...lid=IwAR1j59ke7pt9AXOahD7uAc3XmIQ7qBaQxfyj7_RVMUy5LMlyTg8y3Hd5SZM
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Ještě se dají dělat bretanske, ale osobně toho nejsem příznivcem, tak nevím, zda vůbec doporucovat
    TESSS
    TESSS --- ---
    TESSS: spis hledam neco, neco tezko popsat. Ale dik :)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TESSS: salát, polevka.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Mam namocene bile placate fazole / nazev nevim/. Neco me napada, ale rada si necham poradit. Jestli mate zkusenost
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Omylem jsem koupila 8 kurecich stehen (preklik) a mrazak mame plnej

    Tze vcera klasika
    - brambory, cibule, kureci stehna a sul, pepr, paprika, kurkuma - pect pod alobalem a pak dopect pod grilem na kurcicku - nic objevnyho

    Dneska jsem chtela neco jineho, tak jsem se inspirovala trhanym veprem
    4 stehna do tlakace, pridat koreni (dala jsem tymian, sp, bobkac, trochu chilli), 2 cesneky na platky, dve cibule na vetsi kousky, stava z 1 pomerance a 1 citronu, cca 0,5 l vyvaru - pod tlakem pul hodky
    Pak jsme obrala kosti, maso hodila do pekace, prilila trochu stavicky a dotahla pod grilem
    K tomu peceny kvetak a tahini dip

    Zbytek stavy ala vyvaru jsem si schovala na zitrejsi risotto

    A vlastne to nebyl uplne blbej napad
    Myslim, ze to jeste nekdy v nejake obmene spacham
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Možná jsem off topic, ale jsem uvězněn karanténou na ostrově. Vláda zakázala prodej alkoholických nápojů, protože podporují družbu obyvatelstva. :)
    Všude v lesích tu roste zralé mango. Nevíte jestli je, možné v rámci dní z toho vykřesat nějaké víno? :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    GENEVIEVE: S křenem dělám téměř vše z červené řepy - rizoto, pomazánku, salát...
    A pak miluju křen s jablkem, naposledy jsem ho měla k tafelspitzu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: hele uchovávej to spíš v nějaké té osolené zakysance a nebo osolených jablkách - ty klidně můžeš zmrazit
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: krenová omáčka mě napadla, ta by se dala i schovat.

    řepa velmi zajímavá! a do vajíček taky, hm hm...

    no, díky!

    pak budu vymýšlet co s kopou medvědího česneku, až udělám pesto a rizoto.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LUCIASHECK: já jsem si říkala, že zebra bude nějakej slang a dokud jsi to nezačala zpochybňovat, tak jsem to nerozporovala :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    RUTHLESS: Ted jsem chvili premejslela, proc k exotickymu masu vejmrdu a kde proboha sehnat zebru :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: řepný salát. upečeš řepu, nastrouháš řepu, přistrouháš křen a buď tam dáš zakysanou smetanu, sůl a pepř, nebo citron/ocet + olivový olej a sůl a pepř.

    Jinak tu vejmrdu (jablka s křenem) můžeš normálně skladovat v lednci a užvat k libovolným uzeninám,.

    S křenem a máslem jsou super vajíčka - tradičně v rámci tří vajec do skla, ale klidně k vajíčkům na měkko a nebo pošírovaným.

    Nastrouhej trochu křenu do zakysané smetanu/jogurtu používej to jako dressing. Třeba na pečené brambory či zeleninu.

    A samozřejmě křenovou omáčku - s uzeným a nebo přes vajíčka na tvrdo.

    No a šunkové rolky s křenem!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: Udělej zebra a vejmrdu. Nebo ovar
    GALE
    GALE --- ---
    GENEVIEVE: Jednoznačně tvarohová pomazánka.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    shodou okolností máme doma dva větší špalky křenu. Nějaký nápad, co s ním? Muž si ho spletl s petrželí...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PALEONTOLOG: ha, vím, kam se vydám na procházku
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: krupoto v ústavní jídelně miluju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: kroupy uvařené ve vývaru jsou lepší, než kroupy bez vývaru. Ale - obecně se vaří dýl než zelenina. Vařené v polévce vývar zakalí a zahustí. Ideální varianta je tedy uvařit je vedle v části vývaru a pak přidat do polévky.

    Zároveň jsou fajn i jen jako příloha (vařit jako rejži) a korejci vaří rejži s krupkama dohromady. Moc prima jsou připravené po způsobu risotta - tedy opéct cibulku na tuku, přidat kroupy, přilít víno a vývar a míchat s tím, aby to pustilo škroby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam