• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DOOMBRINGER: zkvasíš každej cukr, ale v řádu dnů ne
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Možná jsem off topic, ale jsem uvězněn karanténou na ostrově. Vláda zakázala prodej alkoholických nápojů, protože podporují družbu obyvatelstva. :)
    Všude v lesích tu roste zralé mango. Nevíte jestli je, možné v rámci dní z toho vykřesat nějaké víno? :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    GENEVIEVE: S křenem dělám téměř vše z červené řepy - rizoto, pomazánku, salát...
    A pak miluju křen s jablkem, naposledy jsem ho měla k tafelspitzu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: hele uchovávej to spíš v nějaké té osolené zakysance a nebo osolených jablkách - ty klidně můžeš zmrazit
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: krenová omáčka mě napadla, ta by se dala i schovat.

    řepa velmi zajímavá! a do vajíček taky, hm hm...

    no, díky!

    pak budu vymýšlet co s kopou medvědího česneku, až udělám pesto a rizoto.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LUCIASHECK: já jsem si říkala, že zebra bude nějakej slang a dokud jsi to nezačala zpochybňovat, tak jsem to nerozporovala :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    RUTHLESS: Ted jsem chvili premejslela, proc k exotickymu masu vejmrdu a kde proboha sehnat zebru :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: řepný salát. upečeš řepu, nastrouháš řepu, přistrouháš křen a buď tam dáš zakysanou smetanu, sůl a pepř, nebo citron/ocet + olivový olej a sůl a pepř.

    Jinak tu vejmrdu (jablka s křenem) můžeš normálně skladovat v lednci a užvat k libovolným uzeninám,.

    S křenem a máslem jsou super vajíčka - tradičně v rámci tří vajec do skla, ale klidně k vajíčkům na měkko a nebo pošírovaným.

    Nastrouhej trochu křenu do zakysané smetanu/jogurtu používej to jako dressing. Třeba na pečené brambory či zeleninu.

    A samozřejmě křenovou omáčku - s uzeným a nebo přes vajíčka na tvrdo.

    No a šunkové rolky s křenem!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: Udělej zebra a vejmrdu. Nebo ovar
    GALE
    GALE --- ---
    GENEVIEVE: Jednoznačně tvarohová pomazánka.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    shodou okolností máme doma dva větší špalky křenu. Nějaký nápad, co s ním? Muž si ho spletl s petrželí...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PALEONTOLOG: ha, vím, kam se vydám na procházku
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: krupoto v ústavní jídelně miluju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: kroupy uvařené ve vývaru jsou lepší, než kroupy bez vývaru. Ale - obecně se vaří dýl než zelenina. Vařené v polévce vývar zakalí a zahustí. Ideální varianta je tedy uvařit je vedle v části vývaru a pak přidat do polévky.

    Zároveň jsou fajn i jen jako příloha (vařit jako rejži) a korejci vaří rejži s krupkama dohromady. Moc prima jsou připravené po způsobu risotta - tedy opéct cibulku na tuku, přidat kroupy, přilít víno a vývar a míchat s tím, aby to pustilo škroby.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: kroupova polevka. Nemusis namacet preden s timto typem.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: tchyně dává kroupy do bramboračky a i když nejsem úplně fanda krup, jsou tam docela dobré.
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    QUANTI: celá cesta z Dolních Břežan do Zbraslavi je toho plná. Každoročně touhle dobou padám na kole smrady. Kdyby se zašlo víc do lesa, mohlo by to být ok.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    TRISSIE: jojo, do všeho bokem. A jím je i jako přílohu s česnekem a majoránkou :) teda celkově patří k mým top jídlům :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    APRILMOUSE: díky za potvrzení obou mých teorií!
    do šťouchaček je taky vaříš bokem?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    TRISSIE: ja je nejcastejc cpu do stouchanych brambor :-) jinak do polivky bych je klidne dala, ale vařila bokem, delaji ten sliz.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    inventura spíže odhalila sáček s nápisem "ječné kroupy - perličky".
    kdybych je chtěla použít jako zavářku do vývaru,
    1) bude to dobré?
    2) uvařit bokem, nebo můžu přímo ve vývaru (jestli se to chová víc jako nudle, aka vývar bude zkalený, nebo naopak dosáhnu lepší chuti, když to povařím v něm)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam