TRISSIE: udělej si omládek (kvašená moučná hmota) do zásoby. Vezmi 250 hladké mouky a 250 vody. Dej to doho kostku droždí. Nech to nabublat, aby to vyloženě rostlo. Pak dotoho zamíchej tak 300-400 g hladké mouky, aby to byla hodně hustá kaše. Přendej to do pevného ziplockového sáčku a dej buď do lednice a nebo zamraž.
Před pečením vezmi tak 50-80 g na 1 kg mouky a používej jako droždí - je možné, že to bude kynout o něco dýl, to potřebuješ otestovat.
Jinak obecně - když dáš do těsta droždí méně, tak to nakyne pomaleji. Ale protože se škroby hydratují jak mají, tka je to pak stravitelnější. Zejména když do něčeho sypeš celozrnnou mouku, tak tomu pomalé kynutí dělá moc dobře, protože se probíhající autolýzou trošku rozpadnou případné pachuti a dlouho kynuté celozrnné pečivo je takové hladší, ne tak brzdovité, jako rychle upečené.