• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FAT: Ne, měla jsem sušené Dr. Oetker, na obalu je minimální trvanlivost do 3/2015 :-) Moc tomu nerozumím, protože kynuté těsto jsem pro opakovaná fiaska nedělala léta. A měla jsem za to, že jsem v posledních sedmi letech několikrát vyhodila ze spíže téměř vše kvůli potravinovým molům a/nebo při stěhování. Takže za mě zázrak ;-)
    FAT
    FAT --- ---
    LORAIN: A to jsi měla v mrazáku nebo jak uložené?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Sušený vůbec. Aspoň jsem zjistila, že funguje i 5 let prošlé, které jsem objevila doma ve třech exemplářích.
    Pekla jsem pletýnky podle if café a vyšly bezvadně.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Muž dnes naopak přinesl klasické, že sušené neměli.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Suseny uz taky nejsou?
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: A recepty na “nekonečné” droždí z poslední kostky, brambor, cukru a mouky jsou, myslíš, taky blbost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: udělej si omládek (kvašená moučná hmota) do zásoby. Vezmi 250 hladké mouky a 250 vody. Dej to doho kostku droždí. Nech to nabublat, aby to vyloženě rostlo. Pak dotoho zamíchej tak 300-400 g hladké mouky, aby to byla hodně hustá kaše. Přendej to do pevného ziplockového sáčku a dej buď do lednice a nebo zamraž.

    Před pečením vezmi tak 50-80 g na 1 kg mouky a používej jako droždí - je možné, že to bude kynout o něco dýl, to potřebuješ otestovat.

    Jinak obecně - když dáš do těsta droždí méně, tak to nakyne pomaleji. Ale protože se škroby hydratují jak mají, tka je to pak stravitelnější. Zejména když do něčeho sypeš celozrnnou mouku, tak tomu pomalé kynutí dělá moc dobře, protože se probíhající autolýzou trošku rozpadnou případné pachuti a dlouho kynuté celozrnné pečivo je takové hladší, ne tak brzdovité, jako rychle upečené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když jsme u toho droždí a kynutí... jak moc se dá osekat množství droždí podle receptu, a jak se k tomu v takovém případě chovat?

    mám poslední dvě kostky a šest hladových krků a úplně nevěřím receptům na domácí výrobu droždí z jablečných slupek :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak hlásím, že s pomocí hnětače jsme s dcerou vyrobily naprosto luxusní jidáše.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jo. Prostě ho tam dej trošku a počkej, až to nakyne. Můžeš péct na silikonovým papíře, ale chceš to dávat na horkej plech. Respetkive čím víc rozehřátá trouba, kteoru pak ztlumíš a čím víc horký povrch, na který to dáváš, tím víc s enafouknout.

    Ale klasicka- dát to do 180 a počkat, tak jak je to v českých kuchařkách taky funguje.

    prostě kynutý těsto, žádná velká věda - jedinné co člověk musí je nepočítat s tím, že to určitě bude fungovat jako v kuchařce a musí umět tak něajk odhadnout, že už to nakynulo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    No tak to by slo. Tak kdyz vecer udelam testo a misto do lednice ho necham venku tak to bude ok ho dopoledne rozhnest na rohliky, umotat je a nechat znova pokynout tak dobry jo?

    Chci delat varku 3/4kila mouky. Tak mam dat jen 3 gramy rozmrazenyho drozdi? Tak snad to pres noc rozkyne. Suchy drozdi nemam. Muzu to pect na silikonovym papire? Nebo musim rovnou na plechu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: to samý se dělá s těstem na pizzu, žejo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    No to ja taky zkousel chleba z moucnyho kyselyho kvasku. Ale ty rohliky maj normalni kvasnice v nich, tak sem myslel ze je to neco jinyho a zkompromituje to kvalitu treba. Beton moc netvrdne takze prijedu tak na 5pm domu. Uvidim jestli neco zacnu vubec
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jasně. budou lepší, když budou dlouho kynout. Ostatně za kouzlem dobrých rohlíků je použitý omládek - část těsta z včerejšího pečení. Když se mouka ldouho hydratuje, tak jsou škroby líp nacucaný vodou, o něco dýl vydrží měkký a hlavně se spustí enzymatickáý autolýzá, takže těsto má o fous zaímavější chuť, protože různý naštípaný kousky škrobů.


    Další varianta je, že tam dáš fakt jen trošku droždí - pokdud máš čerstvou 42 g kostku, tak na 1kg mouky dej tak 4 g a z 10g sušeného 1 g. A prostě to nech přes noc v kuchyni, přikryté aby to neoschlo. S tím pak bude ráno jendodušší zacházení, protože prostě těsto zbouchneš, vyválš, zamotáš rohlíky, dáš kynout a mezi tím roztopíš troubu. Těsto z lednice bude potřebovat ještě chvíli, než se kvasinky probudí a nakynout.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    DEVIL: nejsem expert, ale v chlebařský skupině furt píšou něco o pomalým kynutí přes noc v lednici...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Vcera sem rozmrazil kousek 'cerstvyho' drozdi a poskvaril cerstvy sadlo a jesi se dneska z betonu vratim driv tak zadelam na rohliky. V pripade ze zadelam testo a pak vytuhnu a nebudu mit chut se s tim klohnit, muzu to testo dat na noc do lednice? Ponizi to pak vyslednou konzistenci rohliku?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADELHAIDA: Přičítám to nedostatečnému prohnětení. Ale jinak byly tak dobrý, že mě myšlenka domácího pečiva zaujala a koupili jsme Eta Mezo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mne nejdou přidávat obrázku z mobilu. Nicméně dělal jsem podle kublanky a top
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    EDERA: pradobroty mají recept na rohlíky a housky. Mám teda robota, ale bez něj by to bylo akorát otravný hnětení, ale dobrý. A vyšly báječně.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    EDERA: To může mít sto a jednu příčinu od nekvalitního droždí přes chlad při kynutí až po to případné nedostatečné prohnětení:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Podivej se na idnes/hobby manzel tam nasel pouzitelny. Stroj nemame.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam