• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    OLIII
    OLIII --- ---
    ANDREJKA: Já si pomáhám pečícím papírem. Vezmeš list pečícího papíru, zmuchláš ho do malý kuličky a zase rozvineš. Než dáš litinovej hrnec do trouby rozehřát, tak ho vyložíš tím rozloženým pečícím papírem, kterej vytvaruješ co nejvíc podle hrnce. Díky tomu zmačkání bude papír snáz držet tvar, kterej mu dáš. Papír dáš stranou, takže ne rozehřát zároveň s hrncem. Když přijde čas vyklopit chleba z ošatky, tak ho vyklopíš do papíru, kterej pak i s těstem vložíš do rozpálenýho hrnce. Je to trochu improvizace, ale lepší než vyklápět ošatku rovnou (been there, done that).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg ja sem udelal ty rohliky! to je ale strasnej herak... to vam teda reknu
    testo se moc nezvedalo, pze sem tam dal fakt jen malej kousek toho omladku a jal se to smichat dle receptu cuketka. bohuzel sem pouzil 'bread flour' 75% a hladkou 25%. byl sem ale spalenej jak lidice a michani bilejch sracek me ihned prestalo bavit. testo bylo lepkavy jak svine. tak sem si vzpomnel na vymluvu autolyza a vysral se na to az do rana (v mym pripade v deset). pak sem si navlik rukavice a z lepivyho testa brutalne uhnacal rohliky a nechal je dalsi 2 hodiny pokynout...
    struktura je ale fakt vlacna! mouka je prokvasena a bubliny sou fakt lehoucky, vubec nejsou cejtit zadny kvasnice. akorat teda 11g na tu davku je malo soli. nejsou absolutne vubec ochuceny. ten povrch je ale hrubej jak svine (potrel sem vodou, pze sem nemel spray). kdybych na ne pak horky neprikladal kostku masla, tak by mi asi porezaly rty ale



    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Všichni pečou chleba, tak jsem to zkusila taky. Že kromě času je to vlastně levná sranda. Čekala jsem, že nevyvedu kvas. Vyvedl se nádherně. Čekala jsem, že nevykyne žitnej základ. Krásně vyběhnul. Tak teda že nevykyne finální těsto. Vykynulo, i když nemám ošatku. Nepovede se to vsadit do trouby. Povedlo. A hádejte, co se stalo? Trouba se normálně asi po pěti minutách sama vypla, i když má maximum 250°C a má zvládat i pyrolýzu, prostě stávkovala. Takže z chleba bylo akorát prd. Grrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: tak to tam nějak sesuneš. Ono se to zdvihne. Já mám jenské sklo s tím, že když to peču v něm, tak to dávám na tu spodní část a přiklápím vrškem. Ale v klasickém ikeovém litináku to nejde

    takdy to slečna do něj jen tak mrskne a to je hodně hydratované těsto... REspektive ty hodně mokrý to chce nechat kynout v chladu - protože jednak je pak těsto pevnější a druhak má víc času na naskoření - tedy prudké nakynutní, než se kvasinky upečou.

    Tartine Sourdough Bread Recipe - Full Tutorial
    http://www.youtube.com/watch?v=0HIUYCDUCdk&t=1535


    Jinak pokud jsou už hodně nestabilní, tak tiupuju na mírné překynutí a chce to házet do trouby o fous dřív.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak já teď našla na chatě zásobu sušeného droždí ještě z léta! Jinak nic moc zásob tu nezůstalo, takže peču primitivní chleba: 4 hrnky mouky, víc hladké...a zbytky celozrnné, suché droždí, dvě lžíce kmínu a dvě soli, hrnek vody. Suché věci zamíchám, pak přileju vodu, lehce zamíchám. Nechám pod utěrkou dvě hodiny nebo i klidně do rána. Zamíchám. Peču ve skle nebo v litině.
    Nakoupit jedeme až v pondělí, takže úsporných jídel ještě bude hafo:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: a zde přichází do hry ten tužší karton/tenčí prkýnko (co se nerozteče v troubě)/sázecí lopata.

    Vezmi karton, dám na něj pečící papír, karton s papírem dám zezhora na ošatku, opatrně otočím - mám chleba na sázecím kartonu. Naříznu žiletkou, potřu vodou, vezmu to a přenesu do trouby (mám tam rozpálený pizzašutr na dně ve starém plechu), sešoupnu pečící papír s chlebem na dno trouby, naleju okolo 2 dcl vroucí vody, zavřu troubu a 15 minut ji neotevřu.

    Po 15 minutách pomocí chňapek a kartonu podeberu chleba a vydnám ho, do trouby dám takový ten troubový rošt, na nejnžšíí šprušli a dopeču na 200-180°C chleba na tom roštu.

    Tady to má někdo na videu, jen to z té ošatky prostě vyklopí...

    Vkládání chleba do trouby 5. bod
    https://www.youtube.com/watch?v=WR87o3EAtkM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no tohle je právě učebnice pro začátečníky a hlavně srozumitelná. :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: My musíme step by step. Nemůžeme jít hned z chleba maturovat, když jsme ještě předevčírem ani neuměly číst.:-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak na pečení chleba a čehokoliv dalšího, kde vám autorka velmi dobře vysvětlí proč a jak co funguje chcete od Kláry Hadašové Domácího pekaře.

    Používá sice kvásek a celozrnnou mouku, ale s běžnou to bude fungovat ještě líp a k nějaké formě kvásku - tedy toho že se uchovává nějaká kultura v živném roztoku, namísto čistých monokultur droždí v současné době dojdeme všichni :-D

    S tím že teda si to vydávají a distribuují sami z horského hospodářství u Adršpachu. Zkusím do ní šťouchnout, jestli to nechtějí předělat na e-book.

    Analfabet - Knihy - Domácí pekař
    http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-pekar/

    blog zde

    Co noveho na kopci
    https://conovehonakopci.cz/
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: A v tom velkém oválném nebo v malém kulatém? Mám oba.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: Recept by byl? Děkuji.
    EDERA
    EDERA --- ---
    APRILMOUSE: Tak ze stejného důvodu jsme k domácímu pečivu dospěli taky. Muž měl hroznou chuť na rohlíky a já mu je odmítla koupit, když jsem viděla, jak manipulace s nimi v obchodě probíhá.:-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Ha! Další využití pro IKEA litiňák!
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem velmi příčetná, s kvasnicema se kamarádím asi půl roku a kvásek znám tři dny, myslím, že dokonalé bubliny budou na pořadu dne někdy v důchodu :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: jo a až tomu propadneš a začneš se honit za dokonalýma bublinama a křupavou střídkou, tak chceš litinový tál - má optimální poměr toho jak dlouho se rozehřívá a jak na tom chleba pěkně naskočí :-D (ale to je info pro budoucí Aprilmouse)

    A chceš-li zůstat příčetná, nehledej jak udělat francouzské bagety :-D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: zapekací mísu mám, zkusím! Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: normálně vezmi látkovou utěrku, pořádně ji promouči, vystel tím misku nebo velký cedník a dotoho dej kynout těsto.

    A jeslti máš zapékací mísu s pokličkou a nebo ideálně litinový hrnec, tak rozpal hrnec/misku i s pokličkou - tak 30 minut na plnou troubu. Pak do toho vsaď chleba a přikryj rozpálenou pokličkou a peč 15 minut. Posléze pokličku sundej a stáhni na 180 a dopeč tak 30-40 minut, podle velikosti.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: to je z trouby, je z takové té hranaté formy, nemám totiž žádný hezký roztomilý košíček, jako na odkazu (ale plánuju se k němu propracovat!) :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: žitnej snadno změníš na pšeničnej kvásek - prostě tam dáš pšeničnou celozrnnou a vodu :-D

    Jo a chceš péct v troubě a zkusit tuten http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky-psenicny-kvaskovy-chleb/
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    tak já taky teď začla zkoušet kvásek, od mamky jsem dostala lžici žitného, ale žitný chléb mi prostě NECHUTNÁ, já si nemůžu pomoct. Dneska je druhý pokus a přidala jsem i větší část pšeničné mouky a celozrnné špaldové a výsledek teda hodně dobrej! /zítra ještě budu jíst tenhle chlebík a pozítří bych chtěla zkusit udělat z kvásku nějaké houstičky.. začínám na domácí pečivo přímo ulítávat, což souvisí s tím, že když vidím v obchodě ty nezabalené kousky, co na ně všichni tak v lepším případě sahaj rukavice a očima...

    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FAT: Ne, měla jsem sušené Dr. Oetker, na obalu je minimální trvanlivost do 3/2015 :-) Moc tomu nerozumím, protože kynuté těsto jsem pro opakovaná fiaska nedělala léta. A měla jsem za to, že jsem v posledních sedmi letech několikrát vyhodila ze spíže téměř vše kvůli potravinovým molům a/nebo při stěhování. Takže za mě zázrak ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    U nás dneska dcera (13) zcela samostatně upekla houstičky. Začínám mít pocit, že je jí pro školu škoda.:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no je to sileny. Zasypu to moukou.
    Tak ja nebudu pouzivat ten pizza sutr kdyz to neni nutny. Diky ti za odborne rady
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jj. italové a francouzi to používajíl případě hledej polish - to si přivezli polští emigranti v 19. století do USA :-D

    Jestli to máš lepkavý, tej tam víc mouky, rohlíkový těsto je docela hutný, nějakých 50% hydratace, musíš být schopný to rozválet :-D

    Jinak místo sázecí lopaty dobře poslouží kus kartonu, a nebo ne moc tlustý prkýnko.

    A teda tradiční domácí metoda pečení rohlíků je dát je do vyhřáté trouby na studeném plechu .
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no tak z toho zdibku kvasnic to mocne nakynulo!! Je to nebezpecne lepkavy a tahne se to silene ale. To ta chlebova mouka urcite. Jak rikas, budou zvejakvy.
    Nasel sem tohle video kde biga je imho ten omladek jaks popisovala. https://youtu.be/LmJuarkrIVw
    Zadelam to jak von a pak zmrazim. Rohliks udelam podle cuketky receptu asi.
    Chtel sem pect na pizza sutru v mym mocnym bbq ale venku se udelalo -25. Takze asi prejdu stejne do trouby.
    Jak teda ale budu transferovat? Na papire na plechu je mit pripraveny a pak je s papirem nasunu na ten pizza sutr?
    KATIA
    KATIA --- ---
    náš Vietnamec bere pekařské droždí. koukám, že by měl rozšířit dovážku :-)
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    TRISSIE: podle pana cuketky jsem dala 1:1 hladkou mouku s vodou a kousíček droždí (asi míň než 1/4 kostky na cca 100g mouky, jestli si dobře vzpomínám), průběžně to dokrmuji moukou a trochou vody a bydlí mi to v lednici. Každé ráno většinu odeberu a postupně z toho rozdělám a nakynu těsto, zbyteček dokrmím a zas dám do lednice.
    Kupodivu už to žije asi 10 dní, a každý den z toho mám housky, buchty, koláče, atd. To je docela dost pečení z 1/4 droždí :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: hele z chlebový, zejména severoamerický chlebový budou takový žvejkavější, protože vyšší obsah lepku a ještě dlouhé kynutí.

    Asi z toho nebudeš mít pocit "aaach, to jsou rohlíky mého dětství", ale prostě budeš mít dobrý jemný bílý pečivo.

    Pokud teď máš omládek do kterého hodláš nasypat mouku, vodu a sádlo, tak z toho udělej těsto a nech ho vykynout, pak rozválejj, umote rohlíky, nech je kynout umotaný a upečt.

    Pokud chceš těsto zamrazovat, tak jo, chovej se k tomu jako k tomu pizza těstu - zamraž po vytvoření těsta, před použitím vyndej z mrazáku - asi večer a nech rozmrznout a nakynout.

    S tím že tam není přebytek kvasnic jako v normálním kynutém pečivu, tak se holt hůř odhaduje jak dlouho to bude kynout a musí se naučit mít v oku, jak to vypadá když je to nakynutý a jak to vypadá když je to nedokynutý (výsledek není nadýchanej) a co to dělá když to překyne (je to placatý, pokud se to nepeče ve formě).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: udelal sem omladek, zakryl ho a du spat. zjistil sem ze nemam moc mouky ale mam plnej pytel 'bread flour'. tak sem si zahral na babicu a dal sem pul 125 mouky a 125 chlebovy mouky a 250 vody a kousek rozmrazenyho drozdi.
    zejtra teda zcekuju jak to vykvetlo a pak teda kdyz uz sem spotreboval to drozdi, tak vezmu dejme tomu 90g toho omladku, kterej odectu z celkovyho poctu vody a mouky z finalniho receptu na rohliky co vyberu? pri varce treba 3/4 kila, myslis ze muzu nahradit hladkou tou chlebovou moukou? nebo musmi dat treba 25% hladky a 75% chlebovy? v ty chlebovy mouce je nejak vic glutenu nebo co? takze to bude zmoulavejsi? je mi to jedno, hlavne at nemusim nikam jet pro ranec mouky.

    a este teda me napadlo, ze abych tu mouku spotreboval (obe jsou jiz takovy 'vintage' mouky aka zradlo si nosim z prace domu), jak z toho usudlit porce testa na pizzu? abych to jen dal do tasky naporcovany na jednotlivy koule a zmrazil a moh pak libovolne rozmrazovat?
    musim to nechat predkynout az do toho zejtra zamicham dalsi mouku? nebo to pizza testo jen umicham, naporcuju, zmrazim a pak valim a kynu az po rozmrazeni?
    PETATA
    PETATA --- ---
    u nás mají sušené na váhu v bezobalu a červé vážené v Coopu
    tak se podívejte po podobných obchodech ve vašem okolí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam