LA_BETE:
Příloha - nakrájet na kostičky/hranolky společně s jinou kořenovou zeleninou a/nebo brambory a batáty, případně nějaké tykve. POsolit, popepři, případně přidat věci jako česnek, rozmarýn, tymián, kumín, kari a podobně. trošku omastit a hodit do vyhřáté trouby na 220 - podle velikosti to bude do 20-40 minut hotové.
Polívka co není boršč.
vezmi zbylou pečenou směs zeleniny s řepou, rozmixuj s vývarem, ochuť kořením co tak dáváš do polévky (já bych tam dala pepř, bobokvý list a nové koření), přidej orestovanou cibuli a/nebo porek a chvíli provař. Případně přidej zakysanou smetanu.
Nebo teda nakrájej syrovou řepu, mrkev, cibuli a brambory, chvíli je trap na troše tuku, zalej vývarem, přidej koření do polévky, svař do měkka a pak rozmixuj. Přidej zakysanku a nějaké čerstvé byliny.
studená řepná polévka.
Uvařenou a nebo upečenou řepu nakrájej na kostičky, přidej stejné množství nakrájené okurky a něco bílé části jarní cibulky. Smíchej s kefírem či podmáslím, přidej tam pepř, sůl a spoustu kopru a nech to rozležet v lednici. Uvař brambor a vejce na tvrdo či hniličko, dej do talíře uvařený brambor a vejce, zalej polévkou, přisyp kopr a zelenou část jarní cibulky.
Salát
Upeč řepu, nastrouhej, osol, přidej olivový olej a balzamikový ocet.
Upeč řepu, nakrájej na kostky, přidej k čerstvě uvařené čočce, nalej na to docela dost kyselou zálivku - ocet/citron+ olej+ sůl + pepř a nech vychladnout a proležet. Pak do toho zamíchej něco zeleného, ideálně třeba rukolu a fetu/balkán.
Upeč řepu, nakrájej ji na oblíbené kousky, přidej k tomu nakrouhaný čerstvý fenykl a kousky pomeranče, případně vlašáky a modrý sýr. Zalej vinaigrette-
Upeč řepu, nastrouhej, přidej sůl, česnek, pepř olivový olej, nasekanou petržel a koriandr, případné mátu, saturejku a estragon. Přisypej chenlli suneli a nebo kořenící směs na "adžiku". Poku dnemáš, tak petržel+ koriandr nať + chilli+ orestovaný podrcený koriandr semena+ pepř.
Upeč řepu, nastrouhej ji, přidej česnek, sůl, pepř a zakysanou smetanu nebo jogurt. Nech proležet. Podle nálady přidej kopr. A nebo místo čenseku křen.
Udělej řepnou tempuru.
Nakrájej řepu na tenoučké plátky, namoč do těstíčka a osmaž ve spoustě horkého oleje.
karbanátky - rozmixuj na docela jemno brambory, cibuli a řepu. na trochu hrubo žampiony. Prolisuj do toho česnek, přidej pepř, sůl, chilli, worcester a nebo jiné umami - klidně sojovku, nebo miso. Spoj vejc a přidej tam něco oleje. A nech chvíli proležet v lednici. případně teda přidej v mléce/smetaně namočenou strouhanku/rohlíky. Určitě k tomu je fajn tymián/rozmarýn a nebo nějaká blízkovýchodní směs koření.
Z hmoty udělej palacičky, kuličky a nebo krokety a osmaž/upeč/ogriluj.
Nastrouhej řepu, přidej fetu, vejce, nastrouhanou či rozmixovanou cibuli a strouhanku, česnek a kopr/mátu/petržel. Nech chvíli proležet an nasáknou, opeč placičky/kuličky/krokety-
Nastrouhej řepu/brambory/kořenovou zeleninu na tenké plátky, naskládej ve vrstvách do zapékací mísy, prokládej třeba porkem, osol, opepři a zalej smetanou s rozšlehnými vejci a zapeč.
Upeč řepu, nastrouhej, okysel, opepři, osol, přidej česenk a tymián. Na listové těsto dej vrstvu čerstévho kozího sýra, na to řepnou směs a zapeč.
Nastrouhej řepu do těsta na litý perník.
Jo a samozřejmě že se dá zkvasit :-D