• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Problém u botulotoxinu je, že na chuti ani vůni se nijak neprojeví, a popnutí víčka taky není známka punku, původce botulismu přežívá bez kyslíku. Ale chytit ty bakterie je docela složité a chce to fakt smůlu, navíc špatně přežívá opětovné povaření.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: je to tak :-) mamka na to taky kouká podezřívavě, ale jedu do tři roky a nic nám nikdy nebylo. Dost poctivě očichávám ai měsíc starý chilli voní jako když jsme ho vařili. jsem hodně háklivá na to, jestli je jídlo čerstvé resp. jestli smrdí a tady mim to fakt nevadí. Manžel na tom jede od dětství a doprí. Beru to tak, že je to zavařený, dávám fakt pozor na skladování (typicky nenechat chladnout na slunku) a aby to ploplo. Stejný jako jakýkoliv jiný zavařeniny.

    Mrazit to nechci, protože to jednak některým surovinám ubírá na konzistenci a druhak vůbec nemám místo v mrazáku. Máme tři šuplíky nacpaný zeleninou, hotovým jídlem třeba z Ikei nebo Lidlu a džusama (geniální objev: https://www.tropico.cz/cs/) a nevejde se tam fakt nic.

    A moc to nevnímáme, že něco tiká. Jsou to jídla, která máme rádi kdykoliv (chilli, boloňská, ty polívky) a jenom je to na dlouho je vařit. Takže máme železnou zásobu v lednici.

    A nevybavuju si fakt za celý tři roky, že by mi bylo blbě z jídla. A to mám dost citlivý bříško...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Mám to stejně jako ty. Zbylý jídlo buď dám do lednice a sním do dvou dnů, nebo ho mrazím. Ale jsem deformovaná, rodiče jsou chemici-potravináři, a dodneška si pamatuju jejich sugestivní výklad na téma "co je to botulotoxin", když se tím za mýho dětství otrávila nějaká rodina z domácí konzervy v Chorvatsku.
    KURE
    KURE --- ---
    GEISHA: ta sklenice, je de fakto sterilizovaná/zavařená.
    v lednici je jen pro to že to je zavařený jen tak teplotou toho jídla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE:

    Příloha - nakrájet na kostičky/hranolky společně s jinou kořenovou zeleninou a/nebo brambory a batáty, případně nějaké tykve. POsolit, popepři, případně přidat věci jako česnek, rozmarýn, tymián, kumín, kari a podobně. trošku omastit a hodit do vyhřáté trouby na 220 - podle velikosti to bude do 20-40 minut hotové.

    Polívka co není boršč.

    vezmi zbylou pečenou směs zeleniny s řepou, rozmixuj s vývarem, ochuť kořením co tak dáváš do polévky (já bych tam dala pepř, bobokvý list a nové koření), přidej orestovanou cibuli a/nebo porek a chvíli provař. Případně přidej zakysanou smetanu.

    Nebo teda nakrájej syrovou řepu, mrkev, cibuli a brambory, chvíli je trap na troše tuku, zalej vývarem, přidej koření do polévky, svař do měkka a pak rozmixuj. Přidej zakysanku a nějaké čerstvé byliny.

    studená řepná polévka.
    Uvařenou a nebo upečenou řepu nakrájej na kostičky, přidej stejné množství nakrájené okurky a něco bílé části jarní cibulky. Smíchej s kefírem či podmáslím, přidej tam pepř, sůl a spoustu kopru a nech to rozležet v lednici. Uvař brambor a vejce na tvrdo či hniličko, dej do talíře uvařený brambor a vejce, zalej polévkou, přisyp kopr a zelenou část jarní cibulky.


    Salát

    Upeč řepu, nastrouhej, osol, přidej olivový olej a balzamikový ocet.

    Upeč řepu, nakrájej na kostky, přidej k čerstvě uvařené čočce, nalej na to docela dost kyselou zálivku - ocet/citron+ olej+ sůl + pepř a nech vychladnout a proležet. Pak do toho zamíchej něco zeleného, ideálně třeba rukolu a fetu/balkán.

    Upeč řepu, nakrájej ji na oblíbené kousky, přidej k tomu nakrouhaný čerstvý fenykl a kousky pomeranče, případně vlašáky a modrý sýr. Zalej vinaigrette-

    Upeč řepu, nastrouhej, přidej sůl, česnek, pepř olivový olej, nasekanou petržel a koriandr, případné mátu, saturejku a estragon. Přisypej chenlli suneli a nebo kořenící směs na "adžiku". Poku dnemáš, tak petržel+ koriandr nať + chilli+ orestovaný podrcený koriandr semena+ pepř.

    Upeč řepu, nastrouhej ji, přidej česnek, sůl, pepř a zakysanou smetanu nebo jogurt. Nech proležet. Podle nálady přidej kopr. A nebo místo čenseku křen.


    Udělej řepnou tempuru.
    Nakrájej řepu na tenoučké plátky, namoč do těstíčka a osmaž ve spoustě horkého oleje.

    karbanátky - rozmixuj na docela jemno brambory, cibuli a řepu. na trochu hrubo žampiony. Prolisuj do toho česnek, přidej pepř, sůl, chilli, worcester a nebo jiné umami - klidně sojovku, nebo miso. Spoj vejc a přidej tam něco oleje. A nech chvíli proležet v lednici. případně teda přidej v mléce/smetaně namočenou strouhanku/rohlíky. Určitě k tomu je fajn tymián/rozmarýn a nebo nějaká blízkovýchodní směs koření.
    Z hmoty udělej palacičky, kuličky a nebo krokety a osmaž/upeč/ogriluj.


    Nastrouhej řepu, přidej fetu, vejce, nastrouhanou či rozmixovanou cibuli a strouhanku, česnek a kopr/mátu/petržel. Nech chvíli proležet an nasáknou, opeč placičky/kuličky/krokety-


    Nastrouhej řepu/brambory/kořenovou zeleninu na tenké plátky, naskládej ve vrstvách do zapékací mísy, prokládej třeba porkem, osol, opepři a zalej smetanou s rozšlehnými vejci a zapeč.

    Upeč řepu, nastrouhej, okysel, opepři, osol, přidej česenk a tymián. Na listové těsto dej vrstvu čerstévho kozího sýra, na to řepnou směs a zapeč.

    Nastrouhej řepu do těsta na litý perník.


    Jo a samozřejmě že se dá zkvasit :-D
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Moc díky všem. To je skvělé. Určitě otestuji.
    FAT
    FAT --- ---
    NOFNAK: Já takhle dělám dršťkovou a bez problému.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    NOFNAK: je to tak. Máme teda jenom vymytý sklenice a aby byly fakt čistý. Naliješ co nejvíc horkou polévku/omáčku a otřeš kraj sklenice, zavreš a hodně utáhneš. Vychladnout a pak do lednice. Teď jsme jedli nějakou polévku z doby začátku karantény a cajk.

    Je potřeba si dát klasicky pozor na to, aby to ploplo, když otevíráš sklenici. Pokud neploplo, nebyla zatavená a jídlo může být zkažený. Já to radši vyhazuju, pokud neplopne, nechci riskovat.

    Jako nudle taky nedáváme, protože dáváme vždy přímo do aktuální porce, ale typicky vývary, nebo tu mexickou, indickou čočkovou takhle na pohodu. Ve vývaru jsme měli knedlíčky a taky byli naprosto v pohodě a neztratili nic na konzistenci.

    Já ještě teda u vývaru pak odstraňuju tuk. Udělá se nahoře taková tuková zátka, tak toho využiju a tu vyhodím.

    Fakt je tohle náš nejlepší adult hack. Díky tomu nemusíme vařit denně. Třeba chilli con carne děláme do pětilitrového hrnce. Máme ještě tři sklenice v lednici a třeba jednou týdně to zařadíme do jídelníčku. Všechny polévky děláme ve velkém. Prostě pecka :-)
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA:
    tak nudle je lepci davat jen do ty polivky ktera se sni, chladit/mrazit/zavarovat bez nich. ony se postupne rozblemcaj, ale jinak nevidim problem.

    a obecne, dneska je zavařování (i opravdový zavařování) sranda,
    chytry trouby, sous vide, multifunkční hrnce...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JAJITA: proc?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: matka to tak dělá a mě z toho může vzít čert, když si představím týden starý vývar s knedlíčky a nudlemi, např. :-/
    KURE
    KURE --- ---
    cim víc varici polivka tím lepe, a ty sklenice a vicka cisty, nejlepe vyvareny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    S tou polívkou to vyzkouším. Tu jen mrazím, ale zavíčkovat mě to fakt nenapadlo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NOFNAK: jde to aplikovat na temer libovolny produkty. jeste varici nalejes do zavarovacek, vycistis okraje a zavickujes. jak to pak zchladne, tak se pak vicko vcucne dovnitr. pamatuju ze sme takhle delali spousta veci. jahodovej dzem (kde je ale preservant pektin s cukrem), rybiz, chutney z paprik, zelenejch/cervnejch rajcat, chutney z cuket paprik a medu...
    my sme ale zrava rodina a moc se s tim pak neserem a jime to a varime s tim, takze trvanlivost +- treba 3 mesice?
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    GENEVIEVE: To jen dáš horkou polévku do zavařovačky, necháš vystydnout a vydrží to v lednici měsíc? Předpokládám, že by šlo aplikovat asi na jakoukoli polévku, správně?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LA_BETE: Maminka švagrové ji děla strouhanou do skleničky s křenem. Postup neznam, ale k pecenemu koleni, klobasce je to absolutně bozi. Tipnula bych si, ze tam přidává i jablko, jelikož Tj tak prijemne sladko-palive.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LA_BETE: Nevím, jestli je to zajímavý, ale já se můžu užrat salátu z vařený/pečený řepy s kozím sýrem, vlašskými ořechy a rukolou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LA_BETE:
    Knedlo vepřo řepozelo.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Suroviny (ne množství, muž to bere od oka) jako tady: https://fresh.iprima.cz/recepty/risotto-z-cervene-repy - až na tymián, a cibule nemusí být červená. Nevakuovaná řepa by se předem měla opéct v troubě (bacha, tenké plátky se rychle spálí, lepší jsou měsíčky), případně uvařit.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    LA_BETE: Rizoto. Níže je podrobný postup dle mého muže. Výsledek si vysloužil mnoho děkovných dopisů.

    *Ryze na rizoto
    *Dobry bily vino
    *Vyvar...pokud nedelas vlastni z kosti, tak ja davam dycky dve kostky
    *Ryze potrebujes podle lidi u stolu, vody potrebujes cca 2x tolik co ryze
    *Dej si varit vodu s bujonem, at mas pripravenou
    *Asi se to dela dobre v cemkoliv co ma siroky dno, ja pouzivam wok panev
    *Cibulku
    *1/2 masla
    *Predvarena cervena repa vakuovana
    *Strouhany parmezan
    *Nakrajej si cibulku
    *Maslo rozdel na dve poloviny (tj 2x 1/4masla)
    *Nachystej si ryzi ale neproplachuj ji
    *Vina budes potrebovat cca 2dl, ale zalezi na chuti
    *Rozpust prvni kousek masla v nadobe se sirokym dnem
    *Dej do nej cibulku a nech ji zesklovatet
    *Nasyp do toho ryzi a michej a michej, ryze by mela trochubzmenit barvu a tak trochu se oprancit, ale staci chvilka. Je dobre kdyz se to pekne promicha a vsecky zrnka ryze jsou trochu obaleny mastnym
    *Pak do toho vlej vino
    *A michej a michej, pekne to zavoni a vino se vyvari a vsakne do ryze
    *Nikdy to nenech uplne bez tekutin, jak to zacne byt ruhy doplnuj
    *Po rom vine prijde na radu vyvar
    *Vlivej ho postupne, dycky tak dva sufanky, a za staleho michani var a nech vyvarovat. Jak klesne hladina, zase dolej sufanek a tak dal, ryze musi byt porad v lazni
    *Sem tam ochutnej jestli uz je ryze al dente
    *A porad dolivej a michej a vyvaruj ten vyvar. Az to bude tak akorat, nasyp do ryze nastrouhanou repu.
    *Muzes i na kosticky, jak je libo
    *Pekne promichej a pak do toho pridej druhy dill masla
    *Zase pekne promichej, davej pozor at je porad trosicku vyvyaru v tom at nevysycha, musi to byt pekne kremovy
    *A pak do toho nasyp ten parmezan a poradne promichej at je vsude v kazde porci a pekne spiji ru ryzi a repu.
    *Konzistence by mela byt na konci pekne ryze al dente a utopena v kremu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam