• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, skladuju ve skle tímto způsobem čisté vývary a stejně je v polévkce/omáčce ještě dlouze převařím. Zbytky hotových polévek vrznu na mráz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: špatně přežívá, ježiši. buď se zavařuje 2x100C nebo jednou 120C.
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA: jasně že ne. proto mluvíme o trvanlivosti ve dnech a v lednici.
    ne roky v pokojové teplotě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: ta sklenice takhle fakt není sterilizovaná, ani smykem ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: mně to neříkej ;-)
    a nic z tebou vyjmenovaných vychytávek nevlastní

    prostě nemám odvahu ani chuť, abych jedla 10 dní starou polívku, byť z lednice, kterou naliju při nějakých 90°C do flašky a zavřu :-P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: a právě, všechno co bylo uvnitř je převařeno a nechávám to i chvíli bublat :-) tak snad dobrý .-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: prd tomu rozumím, ale taky si myslím, že v okamžiku, kdy se doma o věci fakt starám a čistím je, tak že bych si v chilli zadělala na botulismus. To bych už asi měla mrtvýho muže, který to zná z domu, kde to provozují víc jak třicet let :-) (a jsou o něco méně úzkostliví na čistotu sklenic a víček, resp. já to fakt drhnu a vytírám).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: protože chemik na mikrobiologii :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele riziko botulotixinu v lednici kdy horkou věc naleješ do čisté sklenice je fakt minimální.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Problém u botulotoxinu je, že na chuti ani vůni se nijak neprojeví, a popnutí víčka taky není známka punku, původce botulismu přežívá bez kyslíku. Ale chytit ty bakterie je docela složité a chce to fakt smůlu, navíc špatně přežívá opětovné povaření.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: je to tak :-) mamka na to taky kouká podezřívavě, ale jedu do tři roky a nic nám nikdy nebylo. Dost poctivě očichávám ai měsíc starý chilli voní jako když jsme ho vařili. jsem hodně háklivá na to, jestli je jídlo čerstvé resp. jestli smrdí a tady mim to fakt nevadí. Manžel na tom jede od dětství a doprí. Beru to tak, že je to zavařený, dávám fakt pozor na skladování (typicky nenechat chladnout na slunku) a aby to ploplo. Stejný jako jakýkoliv jiný zavařeniny.

    Mrazit to nechci, protože to jednak některým surovinám ubírá na konzistenci a druhak vůbec nemám místo v mrazáku. Máme tři šuplíky nacpaný zeleninou, hotovým jídlem třeba z Ikei nebo Lidlu a džusama (geniální objev: https://www.tropico.cz/cs/) a nevejde se tam fakt nic.

    A moc to nevnímáme, že něco tiká. Jsou to jídla, která máme rádi kdykoliv (chilli, boloňská, ty polívky) a jenom je to na dlouho je vařit. Takže máme železnou zásobu v lednici.

    A nevybavuju si fakt za celý tři roky, že by mi bylo blbě z jídla. A to mám dost citlivý bříško...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Mám to stejně jako ty. Zbylý jídlo buď dám do lednice a sním do dvou dnů, nebo ho mrazím. Ale jsem deformovaná, rodiče jsou chemici-potravináři, a dodneška si pamatuju jejich sugestivní výklad na téma "co je to botulotoxin", když se tím za mýho dětství otrávila nějaká rodina z domácí konzervy v Chorvatsku.
    KURE
    KURE --- ---
    GEISHA: ta sklenice, je de fakto sterilizovaná/zavařená.
    v lednici je jen pro to že to je zavařený jen tak teplotou toho jídla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE:

    Příloha - nakrájet na kostičky/hranolky společně s jinou kořenovou zeleninou a/nebo brambory a batáty, případně nějaké tykve. POsolit, popepři, případně přidat věci jako česnek, rozmarýn, tymián, kumín, kari a podobně. trošku omastit a hodit do vyhřáté trouby na 220 - podle velikosti to bude do 20-40 minut hotové.

    Polívka co není boršč.

    vezmi zbylou pečenou směs zeleniny s řepou, rozmixuj s vývarem, ochuť kořením co tak dáváš do polévky (já bych tam dala pepř, bobokvý list a nové koření), přidej orestovanou cibuli a/nebo porek a chvíli provař. Případně přidej zakysanou smetanu.

    Nebo teda nakrájej syrovou řepu, mrkev, cibuli a brambory, chvíli je trap na troše tuku, zalej vývarem, přidej koření do polévky, svař do měkka a pak rozmixuj. Přidej zakysanku a nějaké čerstvé byliny.

    studená řepná polévka.
    Uvařenou a nebo upečenou řepu nakrájej na kostičky, přidej stejné množství nakrájené okurky a něco bílé části jarní cibulky. Smíchej s kefírem či podmáslím, přidej tam pepř, sůl a spoustu kopru a nech to rozležet v lednici. Uvař brambor a vejce na tvrdo či hniličko, dej do talíře uvařený brambor a vejce, zalej polévkou, přisyp kopr a zelenou část jarní cibulky.


    Salát

    Upeč řepu, nastrouhej, osol, přidej olivový olej a balzamikový ocet.

    Upeč řepu, nakrájej na kostky, přidej k čerstvě uvařené čočce, nalej na to docela dost kyselou zálivku - ocet/citron+ olej+ sůl + pepř a nech vychladnout a proležet. Pak do toho zamíchej něco zeleného, ideálně třeba rukolu a fetu/balkán.

    Upeč řepu, nakrájej ji na oblíbené kousky, přidej k tomu nakrouhaný čerstvý fenykl a kousky pomeranče, případně vlašáky a modrý sýr. Zalej vinaigrette-

    Upeč řepu, nastrouhej, přidej sůl, česnek, pepř olivový olej, nasekanou petržel a koriandr, případné mátu, saturejku a estragon. Přisypej chenlli suneli a nebo kořenící směs na "adžiku". Poku dnemáš, tak petržel+ koriandr nať + chilli+ orestovaný podrcený koriandr semena+ pepř.

    Upeč řepu, nastrouhej ji, přidej česnek, sůl, pepř a zakysanou smetanu nebo jogurt. Nech proležet. Podle nálady přidej kopr. A nebo místo čenseku křen.


    Udělej řepnou tempuru.
    Nakrájej řepu na tenoučké plátky, namoč do těstíčka a osmaž ve spoustě horkého oleje.

    karbanátky - rozmixuj na docela jemno brambory, cibuli a řepu. na trochu hrubo žampiony. Prolisuj do toho česnek, přidej pepř, sůl, chilli, worcester a nebo jiné umami - klidně sojovku, nebo miso. Spoj vejc a přidej tam něco oleje. A nech chvíli proležet v lednici. případně teda přidej v mléce/smetaně namočenou strouhanku/rohlíky. Určitě k tomu je fajn tymián/rozmarýn a nebo nějaká blízkovýchodní směs koření.
    Z hmoty udělej palacičky, kuličky a nebo krokety a osmaž/upeč/ogriluj.


    Nastrouhej řepu, přidej fetu, vejce, nastrouhanou či rozmixovanou cibuli a strouhanku, česnek a kopr/mátu/petržel. Nech chvíli proležet an nasáknou, opeč placičky/kuličky/krokety-


    Nastrouhej řepu/brambory/kořenovou zeleninu na tenké plátky, naskládej ve vrstvách do zapékací mísy, prokládej třeba porkem, osol, opepři a zalej smetanou s rozšlehnými vejci a zapeč.

    Upeč řepu, nastrouhej, okysel, opepři, osol, přidej česenk a tymián. Na listové těsto dej vrstvu čerstévho kozího sýra, na to řepnou směs a zapeč.

    Nastrouhej řepu do těsta na litý perník.


    Jo a samozřejmě že se dá zkvasit :-D
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Moc díky všem. To je skvělé. Určitě otestuji.
    FAT
    FAT --- ---
    NOFNAK: Já takhle dělám dršťkovou a bez problému.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    NOFNAK: je to tak. Máme teda jenom vymytý sklenice a aby byly fakt čistý. Naliješ co nejvíc horkou polévku/omáčku a otřeš kraj sklenice, zavreš a hodně utáhneš. Vychladnout a pak do lednice. Teď jsme jedli nějakou polévku z doby začátku karantény a cajk.

    Je potřeba si dát klasicky pozor na to, aby to ploplo, když otevíráš sklenici. Pokud neploplo, nebyla zatavená a jídlo může být zkažený. Já to radši vyhazuju, pokud neplopne, nechci riskovat.

    Jako nudle taky nedáváme, protože dáváme vždy přímo do aktuální porce, ale typicky vývary, nebo tu mexickou, indickou čočkovou takhle na pohodu. Ve vývaru jsme měli knedlíčky a taky byli naprosto v pohodě a neztratili nic na konzistenci.

    Já ještě teda u vývaru pak odstraňuju tuk. Udělá se nahoře taková tuková zátka, tak toho využiju a tu vyhodím.

    Fakt je tohle náš nejlepší adult hack. Díky tomu nemusíme vařit denně. Třeba chilli con carne děláme do pětilitrového hrnce. Máme ještě tři sklenice v lednici a třeba jednou týdně to zařadíme do jídelníčku. Všechny polévky děláme ve velkém. Prostě pecka :-)
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA:
    tak nudle je lepci davat jen do ty polivky ktera se sni, chladit/mrazit/zavarovat bez nich. ony se postupne rozblemcaj, ale jinak nevidim problem.

    a obecne, dneska je zavařování (i opravdový zavařování) sranda,
    chytry trouby, sous vide, multifunkční hrnce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam