• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    REONA: zakysanka nebo jogurt, tu smetanu jsem taky někde četl, tak musím taky zkusit, není to pak moc sladké?
    REONA
    REONA --- ---
    JESTEDMAN: Zajímavý, já znám nakládání akorát do šlehačky (smetany) a to je tedy fakt luxusní, zrovna nedávno na párty jsem slavila velký úspěch. Zakysanka tomu určitě dá zase trošku jiný rozměr.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Jinak když už se bavíme o chystání jídla předem, tak jsem teď dostala od mamky vakuovačku s nádobkami a jak jsem k tomu byla ze začátku skeptická, tak teď jsem z toho úplně u vytržení. Třeba tu předem nakrájenou zeleninu to řeší skvěle, nedojedené dětské obědy a pod.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    zkusil jsem tvarůžky naložený v zakysaný smětaně (hodně tvarůžků, málo smetany cca 2:1, jarní cibulka, sul, pepř, chilli) nechat na okně, po prvním dnu to začlo kvasit, tak jsem lehce ochutnal, no do druhýho dne to nevydrželo, fakt megažrádlo :)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    KASUMI: Máš pravdu, ale okurková mimina, malá rajčátka a ředkvičky mi jdou dost naproti, mrkev i řapík také, aj ta kapie. Rychle vyřízené a když to nakoupím ve čtvrtek cestou z práce, tak den v lednici vydrží a v pátek to bude rychlé.

    Půjdu cestou hummusu a pomazánky/ kuliček, také olivy budou a nakrájím klobásu. Tu paštiku přidám podle situace.

    Zítra přivezou víno. Sodastream to jistí. Kdosi bere termopixlu plnou ledu.

    Nápad s quiche využiju příští víkend, budeme zapíjet synovce.

    Děkuju, holky! Já mám pocit, že nám v poslední době palici totálně vymetenou.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    podle me ti nakrajena zelenina za dva dny oschne.. i kdyz bude v lednici..mozna by pomohlo ji zabalit do navlhcenych uterek a dat do krabicky.. ale nevim, jestli neoslizne
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TERA79: Ještě sýrové kuličky:
    - 1 tvaroh v kostce, nebo stená váha lučiny
    - 200 g strouhaného sýra (gouda, niva, ementál... smíchat, nebo dělat extra, dle chuti)

    Z hmoty vytvořit malé kuličky, nebo klidně jednu velkou, a obalit v máku/sekaných oříškách/chilli.... podávat s krekrama, buď domácíma., nebo kupovanýma.

    Dobrý na tom je, že tyhle kuličky jsou druhej a třetí den lepší, než první.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: to zní moc dobře!
    TERA79
    TERA79 --- ---
    MICHELLEDANIELS:
    GEISHA:
    QUANTI:
    Díky, holky. Z toho už poskládám košík plný dobrot.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TERA79: upéct nějaký quiche?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    TERA79: Já teď dělala mini sendviče (suchý salám- vydrží větší teplo, sýr, Lučina, salat),klasické hranolky z mrkve a kedlubny a špízy z mozzarely, rajcatek a bazalky, druhy s prossciuttem, aromatickým sýrem a rajcatkem a ještě jsem donesla čerstvé jahody.
    Holky donesly pizza šneky a jahodový kolač.
    Já tedy na to neměla moc čas, tak nevím jestli něčím inspiruji :)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Potřebuju poradit. V pátek máme piknik. V podstatě dojedu domů z práce, odložím noťas, popadnu koš (přidám víno z lednice) a jedu za ostatníma.
    Můžu nakrájet dobroty do krabiček, ale chtěla bych něco lepšího.
    Čas připravovat, vařit mám zítra. Čtvrtek mám zasekaný.
    Napadá vás něco,co bych mohla připravit s sebou, uvezu to MHD a když to připravím zítra, v pátek to bude parádní?
    Napadla mě paštika, ale má být teplo a to není ideální.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH:

    Vezmeš kuřecí prsa a rozkrojíš je podél, tak aby si získala podobně tlusté plátky. Posolíš je, jestli chceš být autentická tak přidáš i trochu glutamátu, posypeš trochou chilli a pěti kořeními a tak lžící škorbu na 200 g masa. pořádně to obalíš. Pak k tomu přidáš trochu sojové omáčky a bílek a celé to promícháš. Dáš to pře noc do ledničky.

    před vařením to ještě obalíš v jedné vrstvě škrobu a smažíš v docela vysoké vrstvě oleje.

    Vezeš lžičku škrobu, rozmícháš ji s panákem sojovky, panákem čínského vína na vaření/sladší bílé víno, trochou cukru a kořením pěti vůní. pokud máš doma ústřicovou omáčku, tak ji tam dej. a pak tam přidej tak deci vody.

    mezi tím vedle do woku dáš trochu oleje, na něm opečeš česnek a zázvor na plátky, vyndáš to když to začne hnědnout, pořádně ten olej rozpálíš a těsně před tím, než začne kouřit tam dáš zeleninu kteoru chceš použít - třeba cibuli, mrkev a papriku, chvíli to restuješ a pak na to naliješ máčený škrob a počkáš až to zhoustne. POsléze tam přidej maso, pokud chceš aby bylo obalené v omáčce a nebo ho dej na tu zeleninu. Pokud toho nedělá moc a děláš to na velké pánvi a máš ji fakt horkou, je ta zelenina za chviličku hotová.


    Směs pěti koření – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Bs_p%C4%9Bti_ko%C5%99en%C3%AD
    ISCH
    ISCH --- ---
    ZUZKAOU: I takhle to muze vypadat, ale obvykle to tolik nepripomina rizek, kraji se to na slabsi platky a je k tomu zelenina v solamylovy omacce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH: tohle ?
    ISCH
    ISCH --- ---
    Zkoušel jste někdo nějakou variantu na "křehké a voňavé kuře"? Případně bych poprosila nasměrovat na nějakej osvědčenej recept.
    KURE
    KURE --- ---
    LA_BETE: https://eshop.tescoma.cz/struhadlo-handy-multifunkcni
    mam tohle, trochu se bojim o prsty, ale kraji to v pohode.
    lidl prodava neco podobnyho
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LA_BETE: ja kdyz jsem lina, pouzivam toto KOCHANSKA_CH
    je to vlastne docela uzitecny, akorat ma clovek pak zbytek, ktery musi dodelat nozem
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LA_BETE: TOOMIX: Taky už nějaká desetiletí pracuju s nožem tvaru Nakiri, je nejlepší. Případně ještě Santoku.
    Docela tenké nudlice udělá rovněž škrabka Julienne:
    Škrabka julienne PRESTO Expert | Eshop.tescoma.cz
    https://eshop.tescoma.cz/...AXoPWA9f3z3p416MxPMmR006VFRk_3NwSohaMtuUxAIhkMRioGTQ2LwO9iBoC9qgQAvD_BwE
    I nějaké spiralizéry by mohly fungovat či starej V-krouhač od Horsta. :-)

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LA_BETE: sekáček či nůž podobného tvaru. Mám tenhle

    6716N - KAI Wasabi Black Nakiri
    http://japonskeostri.cz/61-6716n-wasabi-black-nakiri.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam