• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TERA79
    TERA79 --- ---
    MICHELLEDANIELS:
    GEISHA:
    QUANTI:
    Díky, holky. Z toho už poskládám košík plný dobrot.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TERA79: upéct nějaký quiche?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    TERA79: Já teď dělala mini sendviče (suchý salám- vydrží větší teplo, sýr, Lučina, salat),klasické hranolky z mrkve a kedlubny a špízy z mozzarely, rajcatek a bazalky, druhy s prossciuttem, aromatickým sýrem a rajcatkem a ještě jsem donesla čerstvé jahody.
    Holky donesly pizza šneky a jahodový kolač.
    Já tedy na to neměla moc čas, tak nevím jestli něčím inspiruji :)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Potřebuju poradit. V pátek máme piknik. V podstatě dojedu domů z práce, odložím noťas, popadnu koš (přidám víno z lednice) a jedu za ostatníma.
    Můžu nakrájet dobroty do krabiček, ale chtěla bych něco lepšího.
    Čas připravovat, vařit mám zítra. Čtvrtek mám zasekaný.
    Napadá vás něco,co bych mohla připravit s sebou, uvezu to MHD a když to připravím zítra, v pátek to bude parádní?
    Napadla mě paštika, ale má být teplo a to není ideální.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH:

    Vezmeš kuřecí prsa a rozkrojíš je podél, tak aby si získala podobně tlusté plátky. Posolíš je, jestli chceš být autentická tak přidáš i trochu glutamátu, posypeš trochou chilli a pěti kořeními a tak lžící škorbu na 200 g masa. pořádně to obalíš. Pak k tomu přidáš trochu sojové omáčky a bílek a celé to promícháš. Dáš to pře noc do ledničky.

    před vařením to ještě obalíš v jedné vrstvě škrobu a smažíš v docela vysoké vrstvě oleje.

    Vezeš lžičku škrobu, rozmícháš ji s panákem sojovky, panákem čínského vína na vaření/sladší bílé víno, trochou cukru a kořením pěti vůní. pokud máš doma ústřicovou omáčku, tak ji tam dej. a pak tam přidej tak deci vody.

    mezi tím vedle do woku dáš trochu oleje, na něm opečeš česnek a zázvor na plátky, vyndáš to když to začne hnědnout, pořádně ten olej rozpálíš a těsně před tím, než začne kouřit tam dáš zeleninu kteoru chceš použít - třeba cibuli, mrkev a papriku, chvíli to restuješ a pak na to naliješ máčený škrob a počkáš až to zhoustne. POsléze tam přidej maso, pokud chceš aby bylo obalené v omáčce a nebo ho dej na tu zeleninu. Pokud toho nedělá moc a děláš to na velké pánvi a máš ji fakt horkou, je ta zelenina za chviličku hotová.


    Směs pěti koření – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Bs_p%C4%9Bti_ko%C5%99en%C3%AD
    ISCH
    ISCH --- ---
    ZUZKAOU: I takhle to muze vypadat, ale obvykle to tolik nepripomina rizek, kraji se to na slabsi platky a je k tomu zelenina v solamylovy omacce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH: tohle ?
    ISCH
    ISCH --- ---
    Zkoušel jste někdo nějakou variantu na "křehké a voňavé kuře"? Případně bych poprosila nasměrovat na nějakej osvědčenej recept.
    KURE
    KURE --- ---
    LA_BETE: https://eshop.tescoma.cz/struhadlo-handy-multifunkcni
    mam tohle, trochu se bojim o prsty, ale kraji to v pohode.
    lidl prodava neco podobnyho
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LA_BETE: ja kdyz jsem lina, pouzivam toto KOCHANSKA_CH
    je to vlastne docela uzitecny, akorat ma clovek pak zbytek, ktery musi dodelat nozem
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LA_BETE: TOOMIX: Taky už nějaká desetiletí pracuju s nožem tvaru Nakiri, je nejlepší. Případně ještě Santoku.
    Docela tenké nudlice udělá rovněž škrabka Julienne:
    Škrabka julienne PRESTO Expert | Eshop.tescoma.cz
    https://eshop.tescoma.cz/...AXoPWA9f3z3p416MxPMmR006VFRk_3NwSohaMtuUxAIhkMRioGTQ2LwO9iBoC9qgQAvD_BwE
    I nějaké spiralizéry by mohly fungovat či starej V-krouhač od Horsta. :-)

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LA_BETE: sekáček či nůž podobného tvaru. Mám tenhle

    6716N - KAI Wasabi Black Nakiri
    http://japonskeostri.cz/61-6716n-wasabi-black-nakiri.html
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    jdu si pro radu. doma máme rádi asijská jídla a zeleninové saláty ale nemám žádný nástroj na krájení zeleniny na tenké nudličky. co se vám na to osvědčilo?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LINOLEUMKA: Ahá! Proto tam jíšku vaří aspoň 8 minut. A lepivá šťáva, jasně. Druhej den to bylo o dost hustší, asi se to musí nechat odpočinout. Díky všem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: ona se nerozpustí, ona jen pustí sliz. Ze semínek. Udělal jste to správně.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    ADELHAIDA: s okrou ti neporadim, ale moje sefova, ktera zila v Austinu a tohle jidlo je trochu jeji chlouba, tak gumbo vari tak, ze si pripravi olej a mouku a tu jisku hrozne dlouho smazi, dokud neni temer spalena a pak ji provaruje v gumbo asi tak tri hodiny... /pridava jeste papriky, cibuli, cesnek, klobasu, kure a podava s ryzi/
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    uplne me to vratilo do tech krasnejch casu 15 let zpet! tady rano v makedonii zeru u prehrady mavrovo samotnou hovezi konzervu s dvoutydenim chlebem a presne vim jak mi bylo blaze, ach

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: hh no to sem zboznoval!
    kdyz sme jezdili po balkanu kazdej rok tak sme meli konzervy masa ve vlastni stave, spagety a tomato omacku. vzdy kdyz sme presli naky pohori, tak sme se zbavovali zateze a to sme konecne sezrali vsechny tyhle tezsi veci! na to sem se tak strasne tesil dycky
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUANTI: ja teda fakt mam rad z techle ruznejch konzerv delat sarmu.
    normalne smichavam s nedovarenou rejzi, cibuli a cesnekem (hodne), umotam to do sparenejch zelnejch listu, naskladam do pekace na husu co je vystlanej silikonovym papirem, smicham 2 konzervy tomato condensed soup s dvema konzervama tomato sauce a zakryty pecu asi hodku a neco.
    az to trochu schladne tak separuju a je to hroznej herak!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    QUANTI: Jedno z mejch nejoblibenejsich jidel z detstvi byla omacka na spagety z hovezi konzervy :D. Ale je to total Babica, no.
    Pak klasicky jidelnovy rizoto by z toho slo. Nebo nejaka pomazanka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam