• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: chceš recepty i na saláty jako hlavní jídlo (třeba s těstovinami nebo obecně syté) nebo čistě na zeleninové?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: nejradši mám
    - balsamico, oliváč, klasika
    - jogurt/zakysanka, česnek, sůl, případně bylinky
    - lžíce medu, lžička dijonské hořčice, dolít oliváčem na požadovanou konzistenci (asi moje nejoblíbenější a trvá to minutu)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: v kombinaci s vajíčkem mi chutná hořčicový dip - trochu hořčice přimíchat k bílému jogurtu, osolit, opepřit
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Včera jsem dělala výbornou polévku podle tohohle receptu: https://www.halfbakedharvest.com/creamy-thai-carrot-sweet-potato-soup/

    jenom jsem do ní přidala ještě kokosové mléko, protože jsem dement a zapomněla jsem, že kari pasta je ostrá sama o sobě a nepotřebujeme ještě do toho hodit kilo cayanského pepře, že jo.
    Ale jinak je výborná a do deštivého počasí ideální. A zpracovala jsem tu hromadu mrkve aspoň.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Bigos.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak jsem nakonec dělal plněny zelný zavitky a dal na to ty rajčata z plechu a musím říct ze s čerstvou Šumavou velmi podarene. Jen je to tak o 6 měsíců později než by se to jídlo hodilo. Je to takový hodně zimní jídlo na hory :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    1 kg bůčku (část libovějšího masa), 1 ks hl. zelí, 1 plechovka rajčatové šťávy, 1 plechovka vody, cibule, sl.paprika, pál. paprika (sl.papriky se dává asi jedna lžička, pálivé špetka) feferonka, pepř, kmín, česnek.
    Na sádle zpěnit cibuli, přidat na kostky nakrájené maso - orestovat. Potom vyndat, na šťávě podusit pokrájené zelí, maso zpět, přidat koření a dusit v troubě cca 1 hodinu.

    Já dávám plec a místo "plechovky" prostě 250 ml rajčatového džusu. Nevím, do jaké míry je to bulharské, ale mám to ráda :))
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Taky jdu na zelí. Mám tu půlku hlavy. Něco s tím musím vymyslet
    FITH
    FITH --- ---
    Ja navrhuji zelny zavin.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    87HIGHFLYER: miluju tzv. Bulharské zelí, vyštrachám recept.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    87HIGHFLYER: ja kdyz sem linej motat ze zeli zavitky, tak rozdelim +- na listy a pak dam na bbq a necham trochu zhnednout. na grilu posolim a zastriknu trochu sriracou. nez se to zhnedi, spalim se....
    pak to zvadly a zhnedly zeli dam do kastrolu, dam do toho neco masla, trochu vody/vyvaru, caknu apple cider vinegar, kydnu hrubozrnou dijonskou horcici, poradne popeprim a pomalu na malej plamen necham odkryty zmeknout. kdyz je to moc ridky, tak udelam slurry ze skrobovy vody na konec a dochutim (mam to rad malinko navinuly). davam to na chleba, nebo zeru jako prilohu...
    kdyz se cejtim fancy, vhazuju lzici coriander powder
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER:

    Stejky? Nakrájet po rovníku, spíš silnější plátky, osopit, opepřit, přidat případně dalš kořené (třea kmín), omastit z obou stran a z prudka péct, případně grilovat.

    Používat to jako "lasagne" - tedy formu vyložit blanšírovanými listy, na to vrstvu nádivky - dle liosti obsahující maso, cibuli, česnek, sýr a nebo jinou vhodnou zeleninu.dát na to další vrstvu listí, pak vrstvu nádivky atd.


    případně nadít hlávku - tady to je s kapusotu, ale půjde to i se zelím.

    Whole Stuffed Cabbage | Martha Stewart
    https://www.marthastewart.com/1542577/whole-stuffed-cabbage


    Ale ty závitky vlastně stojí za tu práci.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Omylem máme doma velkou hlávku zelí. Chtěl bych z toho udělat nějaký zapečený jídlo a nechce se mi motat závitky. Našel jsem nějaký jižanský recepty, což mi přišlo zajímavý, nicméně často to bylo dost peklo, narvi tam cihlu toho jejich chemickyho sejra a susenky apod. Nemel by nekdo tip na nejaky trochu exotictejsi zpracovani?
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KASUMI: smysl to ma, ale vzhledem k cenam je to luxus, kterej si dopravam jen jednou za cas
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: sef ho tam bere.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GRESHI: ja na to vzdycky koukam a nevim, jestli ma smysl tam chodit. .takze ma? :)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: lovenej losos je tady cenove casto nad tunakem :(
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KURE: divokyho lososa ze skotska prodavaj v rybarne v sokolovsky/ praha, jako luxusni zalezitost (obvzlast v syrovy uprave), ale cenove to vychazi jak tunak cca 100g/70-100,- jinak se tam daj sehnat i ryby, ktery se shanej jinde blbe, treba jeseter (ale toho sem jeste nekupoval)
    za cenu nerucim, uz je to dlouho co jsem tam byl a od ty doby co se nam narodila holka, tak moc casu na gastro a vyvareni nemam
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: mam pochybnosti o tom že se u nás v makru vůbec prodává ten divokej....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: pokud mas cas se babrat, tak muzes na ten salmon filet nasypat kosher sul a nechat tak hodku polezet a pak umejt. on pusti vodu, kterou by jinak pustil do toho ceviche a maso bude dobre ochuceny. taky to budes mit min rozblemcly - delsi zivotnost.
    ale jak rika sirius, asi zkusim udelat s tema salotkama. to me nikdy nenapadlo. kolik stoji v makru wild caught salmon? sem to prohlizel a je jich tam teda mraky.. podle vypoctu wild caught 700 a vejs ne? tady 30 CAD za kilo :'( a tucny farmed sracky za 22 kilo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam