• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MIST
    MIST --- ---
    GEISHA: pokud neni cizokrajna surovina sezamovy olej a ryzovy ocet, sojovka a pripadne sriracha, tak si udelej asijskou zalivku.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GEISHA: ja som konzerva, takze klasika vinaigrette na milion sposobov ochutena,, alebo len jednoducho polievam olivovyam a balzamikom. ale fajn je aj pochutkova smotana s cerstvou majonezou pol na pol, ked chcem nieco syte a hutne.

    a co sa tyka salatov, no, ja robim podla aktualnej ponuky. teraz ulietavam na fazulovych strucikoch: obvarit, vela, vela kopru, birla aj zelena cast jarnej cibulky (alebo mlada cibulka a pazitka), balzamiko, olivak. rozlezat najlepsie do druheho dna, jem bud len s chlebom/bagetou, s kopcekom kyslej smotany, vajickom, inym k tomu pasuje platok opecenej slsniny, ci dnes aktualne som ho na veceru davala s kockami domacej sunky z prasata a kralika.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: hořčice, olej, česnek, skvělá kombinace třeba na hlávkový salát ;)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GENEVIEVE: jinak na tohle dělám i variací: rukola nebo polníček, rajčata, mrkev nastrouhaná škrabkou (prostě plátky), slunecnivova semínka, sušený rajčata, cizrna, sýr (ovčí, mozarella, cokoliv). do toho bylinky co je (bazalka, tymián, máta) a k tomu balsaniko, olej, med, sůl, pepř. je to hodně sytý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: jo a ze zálivky jsem před pár lety objevila balzamikové krémy - bohužel je objevily i děti a s jejich spotřebou to řeším těmi, co mají v italském týdnu v LIDLu (ale ty taky vůbec nejsou špatné), ovšem stejně nejvíc miluju tenhle: https://www.originalnireckyobchod.cz/...op/balzamikovy-krem-papadimitriou-kalamata-granatove-jablko/ (dá se sehnat třeba i v Albertu)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: a tyhle mám všechny vyzkoušené, s případnými úpravami na exotické / hůř dostupné suroviny (jako, místo domácího koriandrového pesta klidně použiju kupované bazalkové a tak dále):

    https://cookieandkate.com/2016/pesto-pasta-salad-recipe/
    http://allrecipes.com/recipe/52734/awesome-pasta-salad/
    https://www.healthier.qld.gov.au/food/recipes/rice-salad-with-tuna/
    https://cookieandkate.com/summertime-pasta-salad-recipe/
    https://kitchenette.cz/clanek/recky-kuskus-salat

    v létě jsou u nás plnohodnotné saláty velmi často, něco nachystám už odpoledne a pak s dětma naskáčeme do bazénu a když vylezeme, večeře je hotová :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: já mám v lehké obměně řada tenhle :)
    a zálivku udělám buď klasiku nebo přidávám pampeliškový med (nemůžu normální)

    Super Green Sun-Dried Tomato Herb Salad with Crispy Chickpeas. - Half Baked Harvest
    https://www.halfbakedharvest.com/super-green-sun-dried-tomato-herb-salad/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: druhý pokus z počítače :-)
    tenhle je jeden z mých posledních objevů, překvapivě vydatný a současně lehký:


    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: chceš recepty i na saláty jako hlavní jídlo (třeba s těstovinami nebo obecně syté) nebo čistě na zeleninové?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: nejradši mám
    - balsamico, oliváč, klasika
    - jogurt/zakysanka, česnek, sůl, případně bylinky
    - lžíce medu, lžička dijonské hořčice, dolít oliváčem na požadovanou konzistenci (asi moje nejoblíbenější a trvá to minutu)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GEISHA: v kombinaci s vajíčkem mi chutná hořčicový dip - trochu hořčice přimíchat k bílému jogurtu, osolit, opepřit
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Včera jsem dělala výbornou polévku podle tohohle receptu: https://www.halfbakedharvest.com/creamy-thai-carrot-sweet-potato-soup/

    jenom jsem do ní přidala ještě kokosové mléko, protože jsem dement a zapomněla jsem, že kari pasta je ostrá sama o sobě a nepotřebujeme ještě do toho hodit kilo cayanského pepře, že jo.
    Ale jinak je výborná a do deštivého počasí ideální. A zpracovala jsem tu hromadu mrkve aspoň.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Bigos.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak jsem nakonec dělal plněny zelný zavitky a dal na to ty rajčata z plechu a musím říct ze s čerstvou Šumavou velmi podarene. Jen je to tak o 6 měsíců později než by se to jídlo hodilo. Je to takový hodně zimní jídlo na hory :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    1 kg bůčku (část libovějšího masa), 1 ks hl. zelí, 1 plechovka rajčatové šťávy, 1 plechovka vody, cibule, sl.paprika, pál. paprika (sl.papriky se dává asi jedna lžička, pálivé špetka) feferonka, pepř, kmín, česnek.
    Na sádle zpěnit cibuli, přidat na kostky nakrájené maso - orestovat. Potom vyndat, na šťávě podusit pokrájené zelí, maso zpět, přidat koření a dusit v troubě cca 1 hodinu.

    Já dávám plec a místo "plechovky" prostě 250 ml rajčatového džusu. Nevím, do jaké míry je to bulharské, ale mám to ráda :))
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Taky jdu na zelí. Mám tu půlku hlavy. Něco s tím musím vymyslet
    FITH
    FITH --- ---
    Ja navrhuji zelny zavin.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    87HIGHFLYER: miluju tzv. Bulharské zelí, vyštrachám recept.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    87HIGHFLYER: ja kdyz sem linej motat ze zeli zavitky, tak rozdelim +- na listy a pak dam na bbq a necham trochu zhnednout. na grilu posolim a zastriknu trochu sriracou. nez se to zhnedi, spalim se....
    pak to zvadly a zhnedly zeli dam do kastrolu, dam do toho neco masla, trochu vody/vyvaru, caknu apple cider vinegar, kydnu hrubozrnou dijonskou horcici, poradne popeprim a pomalu na malej plamen necham odkryty zmeknout. kdyz je to moc ridky, tak udelam slurry ze skrobovy vody na konec a dochutim (mam to rad malinko navinuly). davam to na chleba, nebo zeru jako prilohu...
    kdyz se cejtim fancy, vhazuju lzici coriander powder
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER:

    Stejky? Nakrájet po rovníku, spíš silnější plátky, osopit, opepřit, přidat případně dalš kořené (třea kmín), omastit z obou stran a z prudka péct, případně grilovat.

    Používat to jako "lasagne" - tedy formu vyložit blanšírovanými listy, na to vrstvu nádivky - dle liosti obsahující maso, cibuli, česnek, sýr a nebo jinou vhodnou zeleninu.dát na to další vrstvu listí, pak vrstvu nádivky atd.


    případně nadít hlávku - tady to je s kapusotu, ale půjde to i se zelím.

    Whole Stuffed Cabbage | Martha Stewart
    https://www.marthastewart.com/1542577/whole-stuffed-cabbage


    Ale ty závitky vlastně stojí za tu práci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam