• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: jak to je s obilovinami obecně? Snídaňové kaše se dají z ledasčeho, existují instantní rýžové, jáhlové, pohankové... pohanka se dá taky naslano. Lívance s kopečkem bílého jogurtu kdyžtak? Zapečené těstoviny jen s uzeným a vejci třeba?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Co nějaká ryba v papilotě s jemnýma bylinkama? Vločky by prošly? Slaná kaše z vloček/pohanky/jáhel s vodou sice není žádná hitparáda, ale přežít pár dní se na tom dá a ztracené vejce nebo vejce na hniličku vylepší všechno.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    No. Neporadím ti. Ale good luck! To bude hustý.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Maso jim jen hovězí, krůtí a občas kureci.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Přátelé potřebuji poradit, týden kvůli vyšetření mám poněkud dosti omezený jídelníček je to dieta s vyloučením ovoce, zeleniny, aromatických moučníků, čokolády, ořechů. Nesmí se pít káva, čaje (včetně bylinkových i ovocných), mošty, šťávy, kompoty. Dále nejíst jogurty s příchutí, sýr, termixy, tvaroh, pudinky, kakao, med, džem, chleba (neuvedli jaký, čekám až odepisi, zda přeci jen nějaký by šel)

    Osobně maso jíme doma velmi zřídka, ale na jídelníček jsem si vymyslela, pečené kuře s rýži, přírodní krůtí řízek s quinou nebo pohankou, špagety alio olio, těstoviny s bylinkovým tofu, nějaké semena do všeho hodím. Rizoto s masem hovezim. Napadl mě ještě cockovy dhal s rýži. Tím jak je horko na luštěniny nemám moc chuť. Ale pokud přeci jen nějaký povedený recept máte, sem s ním prosím.
    Napadá vás prosím ještě něco konkrétního co varit? Hlavně nevím, co na snídaně. Vajíčka se šunkou, michana, ale co k tomu? Křupavé chlebíčky s máslem a miso pastou, jen nevim zda to mohu to je také ze svesticek. Vločky s mlekem asi jenom. Nějaká palačinka, livance, ale s čím konkrétně? Fakt mě v tomhle případě nenapadá žádná komínace, bez zeleniny, ovoce, ořechů, sirupu, sýra. Napadá vás něco?
    Děkuji předem všem za jakékoliv nápady.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Když už tady byly ty těstoviny - https://www.youtube.com/watch?v=DK3FC1cQPKg
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Jinak pokud jsme to neprehlidnul, nikdo tu moc nezminoval lusteniny - ruzny chilli con carne, cervenou cocku (nedela se dlouho) apod. Moc nechapu ten pozadavek na nekoreni, nelze si tam privezt nejakej zaklad?
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    ANDREJKA: Docela se dá pracovat s Jamie Oliverovýma 15 a 30 minute meals, ale je potřeba je pozorně zkoumat (ty 30 minute jsou vícechodový, takže je nutný to případně osekat). Jakože někdy tam jsou fakt divný postupy nebo dávkování, ale na nápad jsou fajn.
    Jinak já obecně hodně rychlá jídla dělám kromě těstovin a různých variant na zrní s přílohou (bulgury, pohanky a tak) ještě:
    - Vaječné věci - buďto frittaty různých druhů (smíchat vejce, smetanu, sůl, pepř a koření a přidat do toho dle zájmu zeleninu, sýr, potažmo i masovou věc, co mám - většina zeleniny chce předem trochu orestovat a pak osušit) nebo různá vejce v omáčce typu shakshuka https://smittenkitchen.com/2010/04/shakshuka/
    - Smažené rýže https://smittenkitchen.com/2017/08/fried-rice-with-zucchini-tomatoes-and-parmesan/
    - Stir fries a nudle
    https://www.halfbakedharvest.com/better-than-takeout-20-minute-peanut-noodles-with-sesame-halloumi/
    https://www.seasonsandsuppers.ca/spicy-pork-udon-stir-fry/
    - Rychlá karí thajského stylu
    https://www.gimmesomeoven.com/everyday-green-curry/
    - Zeleninové placičky (dají se i z cukety, z kukuřice a tak)
    https://smittenkitchen.com/2012/06/broccoli-parmesan-fritters/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: červená je tak rychle (10-15 minut), že tu fakt nemá smysl vařit bokem :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANDREJKA: čočku vaříš zvlášť, nebo v tom?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANDREJKA: Vidíš to. To bych rozdíl mezi oloupanou a neoloupanou mrkvi mel tak 20 vteřin. Neloupu ji nikdy. Špinavou umeju.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANDREJKA: brambory na loupačku s bylinkovym tvarohem a zeleninovy salát. Do 30 min i se servirovanim, každý si pak loupe sám, nevím, jak je staré dítě...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOODYCAT: Já takhle dělám na jedný chalupě "čínu" aneb Číňan by se divil, asi pro 20 lidí. Porek, paprika, cibule na velký kusy, zázvor, sojovka, bílé víno, kuřecí maso. Maso se jen zatáhne na pánvi, pak se přihodí zbytek, v mezidobí se uvaří rýže. Jako, vařím dobře, takže jíst se to dá, ale ta chvála, co za to sklízím, je imho neadekvátní. Pochvala podle mě patří za to, že jsou strávníci rádi, že nemuseli vařit oni:-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    POHODAVOLE: Buran, to je novinka, zapisu si do zivotopisu :).
    ONDRAT: Nevim, proste zdrava rajcatova omacka s cuketou, slaninou a celozrnnejma testovinama, vsichni to desne chvalili, ja osobne to hodnotim jako "beztvare plnidlo".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MOODYCAT: Ty tvoje těstoviny se slaninou alá Amatriciana je jedna z absolutně TOP omáček na světě, jak tohle může chutnat jako šrot nechápu TVL!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOODYCAT: spis se o jidle vyjadrujes jako buran :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Tvl, tady je hodne odpurcu moji snahy pomoct :D.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Pokud je touha dělat něco extra a zároveň potřeba výroby svačiny. Doporučuju udělat něco, co to sfoukne najednou. Dám příklad - mám teď v oblibě řeckou kuchyni. Vcelku jednodušše se dají udělat Souvlaki nebo Bifteki, pita chleba a tzatziky, z toho se dá parádně udělat i svačina. Vím, že to může znít složitě, ale není (jasně těstoviny netrumfne nic), jde o to si práci dobře zorganizovat. Jak zmiňuje Moodycat, v troubě se dá ztrestat kdejaká zelenina, k tomu nějaké studené omáčky (no jo třeba tzatziky) a je to.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANDREJKA: Zalezi, co to pro tebe je “neco extra”, vetsina hodne rychlejch jidel se zdravyma surovinama vetsinou chuna dost plytce a o nicem (mysleno ruzny kuskusy a bulgury s masem a zeleninou apod - ja treba vcera na chate varila testoviny se slaninou, rajcatama a cuketou, zrat ae to dalo a ostatni rikali, ze super, mne to pripomibalo srot pro prasara...)...rovnez muzes ruzny kremovy polivky ze zeleniny podle chuti.
    Pripadne jidla do trouby, tj variace na zapeceny veci (brambory, testoviny, zelenina) - sice to neni za 30 minut, ale vari se to samo.

    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Co se týká těstovin, tak doporučuju otevřít tu nejpovolanější knihu na světě a to Klasickou italskou kuchyni od Marcelly Hazan. Jsou tam prověřený postupy na super omáčky, který mají svoji logiku/historii/postupy. Není nutný nic vymýšlet, když to v Itálii udělali za nás.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam