• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KASUMI: jde to i ve vode ;)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANABEL_LEE: Takhle mrazim bazalku
    Akorat v oleji, ne ve vode
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KASUMI: da, ale nemusi ji ani delat jako pesto, nasekej ji na drobno, smichej s trochou vody, ne moc a narvi do tvoritek na led. az to ztuhne, ty petrzelove kostky presyp do sacku nebo do krabice, pak vezmes jednu zmrzlou kostku a hodis ji treba do brambor, polevky, nebo kam bude potreba
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Da se pesto zamrazit? Mam tu kotel petrzele, tak premyslim, co s tim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hledám někoho, kdo by vařilt 18-20.9 na larpu Malá Záře

    https://www.facebook.com/mala.zare/


    Je to pohodové vaření - 30 lidí, jednoduchá jídla, velká restaurační kuchyně, objekt bývalého devadesátkového bordelu.

    Je hotový jídelníček, receptář i nákupní seznam.

    Zvládne to jeden člověk, ve dvou to bude pohodička. Budou za to nějaké peníze.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Jo, spařej se, postupuje se stejně jako u zelnejch na závitky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tady na me google vyblil tohle, je to docela polopaticky, tak to zkusim schvalne nekdy https://feelgoodfoodie.net/recipe/lebanese-stuffed-grape-leaves/
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GRESHI: a jak se to dela s tema listama? to se sparej nebo varej ve vode? treba ja sem videl v kseftech listy vinny revy nalozeny v naky vodicce na umotani nebo v konzerve se uz prodavaj umotany dolmy ale ty chutnaj xbliti. tak nevim jesi je to spravnej rejzo mix. este sem nevidel ze by se s tim nekdo sral. i na catering kdyz to nekde maj, tak sou to ty z konzerv, akorat z vetsich nez ty co maj normalne v kseftu..
    zkousel to nekdo se s tim srat doma?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GRESHI: révu máme taky a výrazně bujnější, ale díky za připomenutí, stejně ji musí prostříhat , tak si odložím nějaké mladé listí :-)
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    TRISSIE: z fikovejch listu jsem zatim nevaril, ale nebal bych se je pouzit jako nahradu vinnejch listu, pro jakykoli plneny zavitky typu dolma ;) . vybral bych ty mlady, bez trvdejch vlaken... docela me to inspiruje, abych tchanovi ocesal jeho fik :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zkoušel jste někdo použít při vaření fíkové listy?
    děti mají permakulturní období a mocí mermo chtějí zjistit, co všechno ze zahrady je jedlé :-)

    PS: našla jsem https://ourpermaculturelife.com/do-you-eat-your-fig-leaves-heres-5-ways-to-prepare-them/ - jde mi o lokální zkušenosti)
    PS2: ano, v Čechách lze pěstovat fíky, i celoročně venku, čerstvě utržené fíky jsou skvělé, děkuji za optání :-)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    ADELHAIDA: je to takova ala krkovicka konzistence, kdyz je to na minutku no. Normalne se to tak dela, takze kdyz ti nevadi si lehce žvejknout...za me spis dusit do mekka ale
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ADELHAIDA: Já jsem je dělala podle tohohle receptu a bylo to moc dobré

    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jak se připravují plátky z jehněčí kýty? Jde to jako minutka, nebo se má pak ještě dusit, a jak dlouho cca? Dostala jsem dva pěkné kousky, ale tuhle část jehněte na plátky jsem nikdy nejedla, vlastně ho vždycky peču. Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUANTI: musis pouzit starou dobrou kokakolu. Vylejes ji do lavoru, das do ni spodkem panev co chces vycistit a dve noci nechas hezky pusobit. Pak prijdes s dratenkou a mechanicky zacistis. Vysledek te fakt prekvapi... bez 'chemie' lol
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    FATBOZZ: Drana na zašlou kuchyňskou špínu, zafungovala i na několik let neuklízenou kuchyň, a když jsem ji nechala působit o něco déle, sežrala i lak na kuchyňských skříňkách
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    nechapu. panev napr. teflonova mi nikdy nedelala problem s cistenim. spis, jakkoli se clovek snazi byt setrny, po 2-3 letech mi povrstveni pravidelne slezalo. pred asi 10ti lety jsem koupil panev kovanou. na tu mi prijde jen (tepla) voda a dratenka, a je to super. tesim se na dalsich min. 30 let. asi vic. at zije patina.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GENEVIEVE:
    Teď jsi mne inspirovala k tomu, abych to příště zkusila stříknout sajrajtem na trouby....To by mohlo fungovat.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    my oužíváme starou dobrou žabku. Namočím, posypu žabkou, poliju Cifem, tu pastu rozetřu a nechám působit. A pak drhnu. Funguje to teda víc na troubu, ale i na pánev. Ale obvykle vydrbu kus a pak mě to přestane bavit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    FATBOZZ:
    Občas dám pánev do myčky. Na chatě ji položím do lavoru s vodou, jarem platinum a nechám přes noc.
    Ono to v žádném případě nepustí hned napoprvé dočista do čista...Jenom roky zapečené jenské sklo pustilo skoro na první mytí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam