• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KEMENTARI: já si taky ráda rozšířím obzory, pokud někdo přijde s něčím ultimátním - na Vánoce pečeme celou krůtu a já mám pak zbytků plný mrazák :-)
    ještě z toho dělávám omáčka na těstoviny (passata+smetana+maso+bylinky) a samozřejmě obligátní tortilly, ale nové nápady se vždycky hodí.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    TRISSIE: To je ale dobrej tip, ten jsem jeste nikdy nepekla a beztak jsem mela v planu to vyzkouset!
    Pockam si nicmene jeste i na dalsi napady. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KEMENTARI: kdybys nedostala lepší tip, tak zbylé pečené maso (jak drůbeží, tak i vepřové) se dá moc chutně spotřebovat do pastýřského koláče - u nás ve verzi s mrkví, hráškem a kukuřicí zmizí jakékoli masové zbytky :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Z pečeného kuřete mi zbyla dvě prsa. Mám je nakrájená na plátky v ledničce, maso je poměrně suché, výpek nezbyl. Potřebovala bych nějaký tip, jak je zpracovat tak, aby to bylo šťavnaté. Nemám ráda kari ani směsi ve stylu kebabu (smíchat se studenou omáčkou s jogurtovým nebo majonézovým základem a syrovou zeleninou), představovala bych si spíš něco v dálněvýchodním duchu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Jj, loupu. Zkoušela jsem to i s patizonem (moc dobré), s cuketou (trochu nuda, škoda cukety, ale když jsou jí přebytky, je to fajn způsob, jak ji spotřebovat), s máslovou a muškátovou (fajn) a s hokkaido (dost nic moc, hokkaido je mnohem lepší v jiných úpravách)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: špagetovou předpokládám loupeš?
    a zkoušela jsi to i s jinými druhy dýně?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ALEXIS: Udělám světlou cibulovou jíšku na másle, zaleju vodou, přidám nakrájené brambory, dýni na kostičky, sůl, bobkový list, nové koření, trochu pepře a nechám provařit. Když se dýně rozpadne a brambory jsou měkké, přileju zakysanou smetanu, případně i sladkou, ale pak dotahuju víc chuť octem a cukrem. Podle konzistence to pak je sytá polévka, co jíme s chlebem nebo krutonama, nebo omáčka a parádně se k ní hodí ztracené vejce nebo karbanátky, masové kuličky, opečená sekaná...
    Máma do toho ještě vedle dýně občas pašuje i houby a ke koření přidává kopr, pak je z toho taková dýňová kulajda, což osobně nemusím, ale někomu by to mohlo chutnat.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    BONEMINA: To zní zajímavě, smetanové omáčky já můžu, napíšeš prosím postup?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GALE: Syrovou a vařím ji spolu s bramborama, asi tak 20 minut, spíš půl hodiny, jak si vzpomenu. Ona se rozpadne na vlákýnka a pomůže tu omáčku zahustit.
    GALE
    GALE --- ---
    BONEMINA: Právě naopak. Jedna z mála věcí, co by zaujala manžela. A to jí upečeš a pak přimícháš do omáčky nebo nakrájíš syrovou a vaříš s bramborami?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GALE: Vedle jiných receptů to bude možná trochu nuda, ale vařím ji ve smetanové omáčce s bramborama, bobkovým listem a novým kořením. Něco mezi prívarkom a kyselýma bramborama.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jako nemám to vyzkoušené, ale děsně ráda bych zkusila tohle https://reciperunner.com/southwest-spaghetti-squash-casserole/ :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GALE: u nás jede vyloženě jako příloha, takže upéct (180°C, 40-60 minut dle velikosti), naškrábat vidličkou a k tomu různé omáčky dle momentální nálady. Oblíbená je u nás boloňská, to je mužova specialita. Já ji dělám zapečenou s kdečím, co je zrovna po ruce, hlavně krustu ze sýra. :)

    Taky jsme dělali tohle: http://fresh.iprima.cz/recepty/spagetova-dyne-s-parmazanem-cesnekovymi-houbami
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GALE: placky a take je z ni vyborne pyre spolu s brambory, ma to takovou oriskovou chut. nebo je upecenou duzinu roztrhat vidlickou a do tepleho salatu (cockovy nebo tak)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GALE: kydam na ni ruzny omacky, ale jsou i vyborne placicky (trosku to posekat + co lednice da :-)
    GALE
    GALE --- ---
    TOOMIX: To je jasné, ale jde mi jmenovitě o špagetovou dýni. Tedˇjsem ji pekla a pak nakydala rajčatovou omáčku a sýr, tak hledám něco, co mám zkusit dál.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GALE: dělám polívku, jen dýně, voda, sůl, pepř, uvařit, odebrat 2/3 vody, rozmixovat a vracet vodu do požadované konzistence
    GALE
    GALE --- ---
    Dnes jsem vyzkoušela špagetovou dýni a hned ji zařadila do top surovin. Máte tip na recept, který bych neměla minout?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: To je gdoulovec, že? Narazila jsem na recept od botanika větvičky - nařezat na kousky, den nechat macerovat ve vodě, povařit, slejt vodu a z ní udělat rosol. Mně to teda nezrosolovatělo, takže to byl pak docela dobrej sirup.
    Pak jsem dělala džem z normálních gdoulí (ty plody jsou na recepty naprosto zaměnitelné), taky pokrájíš na kousky, trochu podleješ, vaříš do změknutí. Přepasíruješ, a dál postupuješ jako u normální marmelády. Je to hodně voňavej džem, není třeba přidávat třeba skořici jako u jablek. Ale zkusila bych přidat třeba trochu brandy či tak.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam