• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RUTHLESS: dozrají uvnitř, ale nebudou tak sladké
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Zelená divoká pidirajčata jsem nechala zkvasit se zázvorem, jarní cibulkou a bylinama. Dnes jsem k nim připadala česnek, chilli a zelený koriandr a rozmixovala na pastu a nechám ještě krátce dokvasit. Povrch jsem zalila zbytkem nálevu a doufám, že to nechytne plíseň.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: zkvasit - tím se zbavíš solaninu.
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mám k tomu i samostatný post. A teda jsou fajn, když se přidaj do kimčchi

    Nezralá rajčata | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Nedávno jsem sem dávala recept na omáčku/čatní. Rozležela se a je fakt dobrá. Klidně by mohla být ostřejší.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    RUTHLESS: zkvasit. Koukni sem https://www.zkvaseno.cz/rajčata je tam o tom vic článku. Zde na nyxu klub o kvašení.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dá se dělat něco ze zelených rajčat? Máme jich fakt hodně a nějak neverim, ze už letos venku dozrají :-)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    Dekuji všem :) budu tu z toho vybírat, až zas přijde krize
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    ILIEN: Drůbeží vývar s trochou zeleniny, případně pár nudličkami. Bramborová kaše s dýní. Rýže s trochou mrkve a hrášku.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: papadam miluju, zkusim, ď
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: IMHO taky dost záleží na tuku, na kterým se vajíčka dělaj. Trochu pochybuju, že v hotelu hoděj na teflonku kousek čerstvýho másla...
    ILIEN: Rýži s kuřetem a mrkví/hráškem, a trochou majoránky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: ok, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: ne, nevadí, CO2 tam naopak vytváří ochrannou atmosféru. Jen ti to při otevření může trošku bouchnout.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: eh, tady jsme se nepochopili, asi jsem to psal zmatečně rozvláčně.

    Pokud mám naložené zelí ve sklenici a (dle mě) hodně těsné víko, vadí to kvašení? Kvašení zjevně probíhá, ale není špatně, když plyny (asi) nemají jak odcházet? Nebo to nemám řešit, protože vždy ten oxid nějakou mikroskulinkou si umí pod tím víkem utéct? A pokud ne, tak mi maximálně praskne lahev? :D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: v podstate papadum, akorat krom mouky z cizrny tam das z cerveny cocky, delam to obvykle od oka, ale zhruba takto
    https://www.masterclass.com/...d-tips-for-making-perfect-indian-crackers#classic-papadum-ingredients
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: Recept?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: indický placky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jo, udusej, případně přilej slanou vodu, pokud to bude moc suchý.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: ad nedávná zelodebata. Zelí v kameňáku založeno klasicky, ale dotaz na výzkum ve sklenici.
    Zelí napěchováno do pětikilovky, zadeklováno plastovým těsným uzávěrem. Co 12 hodin jsem došel a zelí jsem nechal upšouknout mikrootevřením uzávěru. Pšouklo, tedy kvasí, ok. Ale dnes jsem to otevřel trochu víc a okamžitě spousta vzduchových bublinek rozmístěných ve sklenici s radostí vystřelilo nahoru a zdrhlo ze sklenice.
    Mám to občas udělat, aby pak tekutina vyplnila hluchá místa? Nebo neřešit, ono si to nějak umí utéct z pevně uzavřené sklenice umí samo?

    Tady právě trochu tápu. V kameňáku mám dekl oblitý vodou, tam si to oxid sám probublá, medovinu kvasím přes kvasnou zátku, slivovici mám lehce zaplachtovanou s drobnýma otvorama, ale tady v té sklenici mě mate ten docela fest zaklapnutý uzávěr.
    Něco takového: https://zacinajicivcelar.cz/...astove-na-sklenici-4l-plne-transportni-baleni-10ks-8000000001092.html
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KASUMI: já ji přidávám do housek :) sice tak hodně nevykynou, ale jsou tam jiné přidané hodnoty :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Objevila jsem “mouku” z cervene cocky. Zahustuju tim kvetakovou polevku a strasne mi to chutna. Mate nekdo ozkousene jine pouziti, treba na testo? Jak se to chova?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ILIEN: ja sem mel doma vzdycky 'kapezetku' venecky a cernej caj, na nedobry casy. tak pred 20ti lety ale. to ale neni bezlpekovy.
    ted mam v mrazaku dycky pixlu od jogurtu plnou vyvaru a ve spizi zluty germansky vajecny nudle. muzes nahradit germansky nudle tema rejzovejma..
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GEISHA: Dobré vědět, já je automaticky dělám jako uzdravovací jídlo i svým dětem. Zatím si nikdo nestěžoval, ale raději si na to začnu dávat pozor.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    KASUMI: I když jsou míchaný naměkko s troškou másla? Tyjo, já je jím vždycky jako rekonvalescentní jídlo, už od malička je mám spojený s uzdravováním. Není to teda náhrada oběda, ale jedno, maximálně dvě vejce, abych se rozjedla.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ILIEN: Je to divné, ale pizza
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ILIEN: rýži s dušenou zeleninou. Případně se to dá posypat sýrem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam