• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    87HIGHFLYER: no, nejdřív jsme zkusili to zavařit v troubě, to víčka furt plopala. Pak jsme to teda otevřeli (nebyly přichycený mrchy) a narvali jsme to do hrnce, ale vlastně jsme vůbec nekontrolovali ani teplotu ani délku. Jak mamlasové... jak vlastně nezavařuju, akorát marmelády a ty dávám akorát do čistých sklenic, tak nemám moc zkušeností a nedošlo mi, že ta teplota je důležitá -.-
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GENEVIEVE: co znamena nevychazelo?:)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    hele a co omáčky? Dělali jsme habaněro omáčku s pečenými paprikami a chtěli to zavařit, ale nějak nám to nevycházelo...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PLOSTENKA: no, když to někdo od začátku udělá špatně, nepoužije dostatek konzervačního prostředku, v džemech je konzervační prostředek dostatečné množství cukru a dostatečně nízké pH, i sladký džem a kompot jsou kyselé konzervy z hlediska technologie, tak to je prostě špatně od začátku
    na džemy a podobné věci stačí technika horkého rozlivu do čistých sklenic, není třeba dlouze převařovat, takže "skorovar" zcela a naprosto stačí, kompoty, okurky a podobné se musí podrobit delšímu tepelnému zákroku, ale ani tam var není třeba, tepelný zákrok je funkce času a teploty, tj. od určité teploty výš stačí udržet teplotu po stanovenou dobu, čím vyšší teplota, tím stačí kratší čas
    u kyselých konzerv neřešíš clostridium botuli, u nekyselých se tepelný zákrok řídí jeho letálními křivkami a musí být vyšší a případně opakovaný a případně přidat další chemický konzervant
    ADELHAIDA: má pravdu, jak jsem už psala, zkažení se na 99,9 % pozná oko a čuchometricky
    tj. když to vypadá a smrdí divně, tak to patří do koše ne do huby
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    ADELHAIDA: Kazdy ma jinou zkusenost - kdyz ti to funguje, tak to nemen :) Ale kdyz pak ve sklepe pri vyklizeni po rodicich najdes polovinu zavarovacek s kompotama/stavama/marmeladama/... plesnivych (cukr byl drahy, stacil skorovar,...), tak si reknes, ze je lepsi to udelat rovnou poradne a moct se na vysledek spolehnout. Jako ja.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PLOSTENKA: Nemasovým konzervám se (pokud vím) nemůže snad stát nic, co by významně ohrozilo život strávníka a zároveň se to nepoznalo po otevření konzervy, nebo nejpozději při prvním soustu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PLOSTENKA: tak on komerční způsob výroby konzerv má svoje specifika, mimo jiné proto, že:
    1) vyrábí se povětšinou nekyselé konzervy
    2) velkou roli hraje minimalizace času, jak samotné tepelné úpravy, tak následné chlazení. Čím míň času na teplotě, tím vyšší ta teplota musí být.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: ano. Masové konzervy bych takto nedělala.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PLOSTENKA: já jsem vůči tomu též skeptická, ale povoluje-li to ve svých publikacích Balaštík, co by guru oboru konzervace, tak asi ví, proč a pro co

    PLOSTENKA: ehm, ne, v konzervách se sterility nedosahuje, je rozdíl sterilace a sterilizace a je rozdíl kyselá konzerva a nekyselá konzerva
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLOSTENKA: píšu, že dávám i konzervanty, v okurkach je třeba ocet.
    Zavařit to na 125 st. C, mám z okurek marmeládu.

    Je to kombinace postupů, ne spoleh na jeden jediný.
    KURE
    KURE --- ---
    PLOSTENKA: ne. to chceš ty.
    já chcí dobrý okurky, a nejsem si jistej že 2hodiny v papiňáku nebo autoklávu vyrobí dobrý okurky.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    KURE: Treba to, ze v obou pripadech chces zlikvidovat veskery zivot uvnitr.
    KURE
    KURE --- ---
    PLOSTENKA: třeba okurky se zavařují na 85. a myčka je na to ideální zařízení. program trvá dost dlouho na prohřátí sklenice.
    co má společnýho autokláv s jídlem?
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    MAR_TINA a spol: "Zavarovani" v mycce, ktera da s trochou snahy 80, 90 °C vody, nikoli prohrati celeho prostoru vcetne obsahu sklenic, je loterie se zdravim budouciho stravnika. Zkus se zamyslet, proc se spravne zavaruje v papinaku, pripadne proc klinicke autoklavy (sterilizatory) maji *nejnizsi* rezimy okolo 125 °C pri >200 kPa (2 atmosfery).
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    TESSS: Kamarádky takhle zavařovaly okurky v létě a byly super, ale bez nádobí teda. Na program s nejvyšší teplotou tuším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: jo. přesně tak.
    Zavařuju věci, které potřebuju spíš pojistit a mají už nějaký stupeň konzervace v původním postupu - teda kyselé okurky (mají ocet), kompot (dávám proti plesnivění a kvašení konzervant), rajčata - nalévala jsem je za horka a dávám konzervat, marmeláda, to samé. Používám kyselinu sorbovou.
    Šoupnu do myčky k nádobí zavřené sklenice (šroubovací) hlavou nahoru, dám běžný prostředek a zapnu na ten horký program - hrnce. Po vystydnutí poklepu na víčka, zda se chytla.
    TESSS
    TESSS --- ---
    MAR_TINA: tohle zavarovani v mycce jsem nikdy nepochopika. To das zavarit sklenici s necim ke spinavymu nadobi, co praci prostredek, na jak dlouhy program? Jaká teplota? Jak dlouhy program?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Taky využívám teplo myčky tímto způsobem. Hlavně sklenice s vývarem na druhý a třetí zavaření proti botulotoxinu, ale i marmelády či zeleninu. A když něco vařím ve vodě, tak nad tím v páře v sítu ohřeju něco, co nechci umučit v mikrovlnce, hlavně maso ze včerejška, co by v ní ztvrdlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IKA: strkam sklenice s kompotem nebo rozvarenymi rajčaty do myčky k nádobí. Dvě tři, kolik zrovna je.
    IKA
    IKA --- ---
    Dostala sa ku mne historka o mojej praprababičke, ktorá vraj "keď varila zemiaky, strčila k nim jeden pohár so slivkami, a čoskoro mala dosť kompótov na celú zimu".
    Takéto akoby mimovoľné, ale vlastne geniálne varenie by som tiež chcela vedieť.

    Robíte tiež niečo také? A prezradíte, čo konkrétne?:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Je lepší perilu mrazit nebo sušit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam