• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PLOSTENKA: Nemasovým konzervám se (pokud vím) nemůže snad stát nic, co by významně ohrozilo život strávníka a zároveň se to nepoznalo po otevření konzervy, nebo nejpozději při prvním soustu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PLOSTENKA: tak on komerční způsob výroby konzerv má svoje specifika, mimo jiné proto, že:
    1) vyrábí se povětšinou nekyselé konzervy
    2) velkou roli hraje minimalizace času, jak samotné tepelné úpravy, tak následné chlazení. Čím míň času na teplotě, tím vyšší ta teplota musí být.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PLOSTENKA: já jsem vůči tomu též skeptická, ale povoluje-li to ve svých publikacích Balaštík, co by guru oboru konzervace, tak asi ví, proč a pro co

    PLOSTENKA: ehm, ne, v konzervách se sterility nedosahuje, je rozdíl sterilace a sterilizace a je rozdíl kyselá konzerva a nekyselá konzerva
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLOSTENKA: píšu, že dávám i konzervanty, v okurkach je třeba ocet.
    Zavařit to na 125 st. C, mám z okurek marmeládu.

    Je to kombinace postupů, ne spoleh na jeden jediný.
    KURE
    KURE --- ---
    PLOSTENKA: třeba okurky se zavařují na 85. a myčka je na to ideální zařízení. program trvá dost dlouho na prohřátí sklenice.
    co má společnýho autokláv s jídlem?
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    MAR_TINA a spol: "Zavarovani" v mycce, ktera da s trochou snahy 80, 90 °C vody, nikoli prohrati celeho prostoru vcetne obsahu sklenic, je loterie se zdravim budouciho stravnika. Zkus se zamyslet, proc se spravne zavaruje v papinaku, pripadne proc klinicke autoklavy (sterilizatory) maji *nejnizsi* rezimy okolo 125 °C pri >200 kPa (2 atmosfery).
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    TESSS: Kamarádky takhle zavařovaly okurky v létě a byly super, ale bez nádobí teda. Na program s nejvyšší teplotou tuším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: jo. přesně tak.
    Zavařuju věci, které potřebuju spíš pojistit a mají už nějaký stupeň konzervace v původním postupu - teda kyselé okurky (mají ocet), kompot (dávám proti plesnivění a kvašení konzervant), rajčata - nalévala jsem je za horka a dávám konzervat, marmeláda, to samé. Používám kyselinu sorbovou.
    Šoupnu do myčky k nádobí zavřené sklenice (šroubovací) hlavou nahoru, dám běžný prostředek a zapnu na ten horký program - hrnce. Po vystydnutí poklepu na víčka, zda se chytla.
    TESSS
    TESSS --- ---
    MAR_TINA: tohle zavarovani v mycce jsem nikdy nepochopika. To das zavarit sklenici s necim ke spinavymu nadobi, co praci prostredek, na jak dlouhy program? Jaká teplota? Jak dlouhy program?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Taky využívám teplo myčky tímto způsobem. Hlavně sklenice s vývarem na druhý a třetí zavaření proti botulotoxinu, ale i marmelády či zeleninu. A když něco vařím ve vodě, tak nad tím v páře v sítu ohřeju něco, co nechci umučit v mikrovlnce, hlavně maso ze včerejška, co by v ní ztvrdlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IKA: strkam sklenice s kompotem nebo rozvarenymi rajčaty do myčky k nádobí. Dvě tři, kolik zrovna je.
    IKA
    IKA --- ---
    Dostala sa ku mne historka o mojej praprababičke, ktorá vraj "keď varila zemiaky, strčila k nim jeden pohár so slivkami, a čoskoro mala dosť kompótov na celú zimu".
    Takéto akoby mimovoľné, ale vlastne geniálne varenie by som tiež chcela vedieť.

    Robíte tiež niečo také? A prezradíte, čo konkrétne?:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Je lepší perilu mrazit nebo sušit?
    S2FI
    S2FI --- ---
    MARIPOSA: Delavam, rikame jim Bosaky, tak nevim, jestli je to presne ono, co hledas. Davam jen na 1 stredne velkou bramboru 1 rohlik a sul. Vodu ze strouhanych brambor vymackat, rohlik natrhat a promichat poradne s bramborou. Delam pak tvar koule a varim na pare cca 20 min. Na parak davam pecici papir.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Nemáte prosím nějaký vychytaný recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor? Děkuji.
    EDERA
    EDERA --- ---
    EDERA: A přitom to bylo jednoduchý, blbuvzdorný a rychlý. Samá pozitiva. :-D
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju, tohle vyzkouším!
    EDERA
    EDERA --- ---
    Včera kachní prsa. Dala jsem si je tady do vyhledávače, který mě navedl na Vaňka. Takže jsem to vzala přesně podle něj a výsledek byl fakt skvost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONDRAT: ha vida

    Ar Rav Z ruky do huby
    14h ·
    Vážení Pražané, jelikož jsou opět zavřené farmářské trhy nabízíme Vám sobotni (31.10.2020) závoz Kobylnických vajec (1 CZ vel. L a XL 7kč a vel. M 6.50kč).Vždy týdenní snůška, min. spotřeba 30 dní. Dále nabízíme Selská kuřata cca 1.2 -1.5kg(1kg cena 180Kc), tato kuřata jsou speciálně dlouhodobě krmena ( kukuřice, syrovátka), poznáte to na chuti, .
    Závoz po Praze zdarma, ( budeme rádi, když objednávka dosáhne 400kč).Rozvážíme od 12hod až do 20hod. Objednávky pište do zpráv naší stránky, uveďte prosím svoji přesnou adresu a telefon. Odkaz na stránky:
    https://www.facebook.com/Dvůr-Kobylnice-359641850789173/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONDRAT: malostranská KPZ bere nějakou drůbež. My na opatově máme jiného dodavatele, ale kuře je okolo 150 kč/kg

    Malostranská KPZ | Adresář Farmářů | Mapotic
    https://www.adresarfarmaru.cz/469346-malostranska-kpz
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Prosím nemáte někdo tip kam pro farmářský kuře v Praze? Jezdím na Arbesák do řeznictví, ale rád bych něco blíž (Bubeneč, Letná, Holešovice, Palmovka, Karlín). Podmínkou je rozumná cena (né 220/kg jako Meatpoint tady na Hradčanský)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Gnocchi z ricotty

    200g hladké mouky 00
    200g ricotta
    3x žloutek
    trochu nastrouhanýho parmezánu
    sůl a pepř

    Promíchám pořádně vše kromě mouky, dochutím. Naliju do mouky, vypracuju, vytvořím válečky, nakrájím, uvařím.
    SIBILLE
    SIBILLE --- ---
    SIBILLE
    SIBILLE --- ---
    SIBILLE: Ty plátky ne moc hubený, ať to neni hadr.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LA_BETE: Já osobně měla jen obalovaný, ale někdo ho zapeká nebo děla polévku. Prakticky je to podobně zpracovatelné jako cuketa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam