SHUKI: získala jsem podrobnou odpověď od internetové známé, co má výživu nejen vystudovanou, ale profesně se tím i živí, na rozdíl ode mne, která je sice vzděláním konzervář, ale živí mne to jen vzdáleně
" je to víc důvodů, některé už dokonce převážily i výhody toho krátkého otočení na víčko, takže německá instituce...no, název teď z hlavy nedám, prostě německá analogie FDA - doporučuje vůbec na víčko neotáčet. Rizika plynoucí z uvolňování nežádoucích sloučenin z plastů, kterými je vnitřní povrch víček potažený, prý přesahuje výhody otočení.
Každopádně delší otočení je špatně stopro a za špatně by,o považované vždycky:) Prootže stejně, jako u vnější sterilizac, tak i u té vnitřní je potřeba, aby se nad zavařeninou zahřál vzduchový polštář, který tím zvětší objem, pod víčkem lehce upšoukne a pak rychlým zchlazením se už nenasaje nic zpět a vychladlý menší objem vzduchu se pak smrskne a vytvoří podtlak. Tenhle proces je stáním na víčku narušený jednak tím, že tam není vzduchový polštář, vzduch je ta porůznu v kapsách rozptýlený a marmeláda fugnuje jako špunt, a zárovEň tím, že tak či tak má horký obsah s horkým vzduchem určitý přetlak, tak často vtlačí místo vzduchu pod víčko trochu džemu a tím se pak vytvoří trvalá cesta pro vnější kontaminaci.
Takže buď neotáčet vůbec (předem víčko vyvařit, aby se vysterilizovala vnitřní strana), nebo když otočit, tka jen skutečně na pár minut.
Podrobně to vysvětluju v úvodu své kuchařky Domácí špajzka:) I dkyž tam ještě není to německé doporučení, protže ač vyšla loni, tak samozřejmě psaná byla dobu předtím a to ještě tohle doporučení nebylo:)" (Kamila Procházková)