• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Teď jsou všude jabka zdarma, tak je fajn zkusit tarte tatin. S máslem jde karamel raz dva a návštěvy většinou žasnou. Přitom když použiješ koupený listový těsto, je to vyloženě málo pracnej moučník. A to vlastní těsto taky není nijak náročný, stačí nějaký jednoduchý křehký.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANNIKA: U nás teď frčí nejvíc čokoládové suflé a creme brulee.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ANNIKA:
    u nás hodně vzbudilo nadšení tohle, i u členů rodiny, co neradi sladké

    Francouzský citronový koláč recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/37689-francouzsky-citronovy-kolac/
    REONA
    REONA --- ---
    ANNIKA: Eee, sice to úplně nesplňuje zadání, ale já dost bodovala s tímhle a je to fakt hoodně dobrý https://www.apetitonline.cz/recepty/1914-zrave-rezy-s-mandarinkami.html

    Dále jsou zcela luxusní galetky podle Pradobrot (ano, přiznávám, preferuji ovocné moučníky).
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Nějaké tipy na fakt dobrý moučník/dezert? Co máte doma v nejužším výběru?

    Začínám být nějak neinspirovana, v poslední době to byly pořád brownies, malinovy cheesecake, misa řezy a různé crumbly a už to mám prejedene.

    Chtěla bych něco fakt dobrého, spíš směrem k nějakému hutnejsimu dezertu než kynuta placka, může to být i pracnejsi, ale zase ne a půl dne. Poggooglila jsem, ale nic moc mě neoslovilo, plus bych radši něco overeneho... Za nápady budu hluboce vděčná :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: s tím je trošku problém, nedaří se mi zatím vychytat poměr mouky a tekutiny, takže buď těstíčko bylo moc tekuté nebo moc husté
    Buffalo květák - inspirace americkou klasikou | iReceptář.cz
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/buffalo-kvetak-inspirace-americkou-klasikou.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: podělíš se o recept?

    jinak dneska jsem tím natřela před pečením sekanou (místo obvyklé hořčice) a teda takhle dobrá omáčka z výpečků už se mi dlouho nepovedla, jen jsem to projela tyčákem a lehounce dosolila.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Já zbytky po sezóně vyhazuju, přijde mi cpát se zbytečně omáčkou, když negrilujem. A na jaře koupím nové.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: buffalo květák?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TRISSIE: ja sem takhle vsechny bbq vzal a slil do jedny a protrepal. presne jak rika, pak sem ten zbytek dal na pulled pork. ale bylo to moc sladky a bbq. mel sem tam nevysrat pul ty pixly ale jen tak par lzic...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    posezónní úklid ve spíži a ledničce odhalil nějaké načnuté BBQ omáčky, které bych už radši nechala projít tepelnou úpravou.
    žebírka ani kuřecí křídla u nás nejedou, takže tudy cesta nevede.
    krom očividných nápadů (do chili con carne nebo na pizzu), jak takové zbytky využíváte u vás?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KEMENTARI: imho se liší dost, ale jestli nemáš, tak tam dej maggi a pokud nemáš maggi, tak tam nedávej nic ;)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GEISHA: Jak moc se lisi od sojovky? Potrebuju mit doma oboji?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PETATA:
    Houbovy gulas
    V testicku ala vonava a krehka kachna
    Pastika
    Obecne do asijskyho stir fry
    Pect v troube jako "trhany veprovy" - s nejakym BBQ sosem

    Zaklad je pekne do zlatova opect at to neni jak zvejkacka:)
    PETATA
    PETATA --- ---
    máte prosím tip na hlívu?
    dostala jsem jí poměrně velké množství, čerstvě utržené
    polévku už máme :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Existuje jedno staré turecké přísloví a to říká:
    Tak dlouho přemýšlíte o koupi ryzovaru, až vám ho daji rodiče k narozeninám.

    Tak se těším na pokusy
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    MOIRAIN: diky moc za vycerpavajici odpoved!
    GALE
    GALE --- ---
    MOIRAIN: Ta knížka je skvělá! Pročetla jsem si úvod a mám zodpovězené otázky, na které jsem se v rámci domácího uchovávání bála zeptat, nebo si je nepamatuju. Věci chápu přes principy, takže tohle je přesně můj šálek čaje, jak podávat informace.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: cely zivot ziju ve lzi!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SHUKI: získala jsem podrobnou odpověď od internetové známé, co má výživu nejen vystudovanou, ale profesně se tím i živí, na rozdíl ode mne, která je sice vzděláním konzervář, ale živí mne to jen vzdáleně
    " je to víc důvodů, některé už dokonce převážily i výhody toho krátkého otočení na víčko, takže německá instituce...no, název teď z hlavy nedám, prostě německá analogie FDA - doporučuje vůbec na víčko neotáčet. Rizika plynoucí z uvolňování nežádoucích sloučenin z plastů, kterými je vnitřní povrch víček potažený, prý přesahuje výhody otočení.
    Každopádně delší otočení je špatně stopro a za špatně by,o považované vždycky:) Prootže stejně, jako u vnější sterilizac, tak i u té vnitřní je potřeba, aby se nad zavařeninou zahřál vzduchový polštář, který tím zvětší objem, pod víčkem lehce upšoukne a pak rychlým zchlazením se už nenasaje nic zpět a vychladlý menší objem vzduchu se pak smrskne a vytvoří podtlak. Tenhle proces je stáním na víčku narušený jednak tím, že tam není vzduchový polštář, vzduch je ta porůznu v kapsách rozptýlený a marmeláda fugnuje jako špunt, a zárovEň tím, že tak či tak má horký obsah s horkým vzduchem určitý přetlak, tak často vtlačí místo vzduchu pod víčko trochu džemu a tím se pak vytvoří trvalá cesta pro vnější kontaminaci.
    Takže buď neotáčet vůbec (předem víčko vyvařit, aby se vysterilizovala vnitřní strana), nebo když otočit, tka jen skutečně na pár minut.
    Podrobně to vysvětluju v úvodu své kuchařky Domácí špajzka:) I dkyž tam ještě není to německé doporučení, protže ač vyšla loni, tak samozřejmě psaná byla dobu předtím a to ještě tohle doporučení nebylo:)" (Kamila Procházková)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHUKI:
    DEVIL: jenom na chvilku a asi za 5 minut otočit zpět. Ale proč, to jsem zapomněla :)

    Ale nezapomněla jsem na špatně nasazené víčko černorybízové marmelády, která stála na něm a po přizvednutí vytekla všude.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SHUKI: mám dojem, že by se mohlo stát, že by se něco z obsahu mohlo dostat mezi víčko a kraj sklenice, nedělá se to kvůli zatížení víčka, ale aby se toto ohřálo a tím zefektivnilo přisání
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SHUKI: ja taky dycky pamatuju, ze se sklenice obracej vickem dolu. jednak je to kontrola ze vicko netece, je dobre zatizeny, bublina nahore zustane a pri vychladnuti se smrsti a vicko dobre cvakne dovnitr
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    MOIRAIN: muzu se, prosim, zeptat, proc se nemaji nechat vzhuru nohama zchladnout? Mama to tak dela, tak at ji muzu predat info i s duvodem proc :-) diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam