• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    RUTHLESS: presne, udelas kure na paprice, jen misto kurete tam das cizrnu. Zni to babicovsky, ale me to vyhovuje. Muze se tam pridat i kureci vyvar ze zasob.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KATIA: listy spar ve vode, rozmichej nakou libovolnou smes koreni, masa a rejze treba, nebo jen maso, umotej to do listu a treba na cibuli to pec nebo v hrnci dus
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Vsem moc dekuji
    KATIA
    KATIA --- ---
    nějaké tipy, co s čerstvým zelím? fleky se zelím už byly...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADY_MYSKA: tak 'francouzsky brambory'. to dycky na konci mesice vysypu vsechny mozny zmrazeny zbytky mas, zmrazenej hrasek, zbytky zeleniny, na mandoline udelam cibuli a zbytky zelenin najemno, neloupany brambory, smicham to vsechno dohromady a do peciciho papiru s tim... a babica styl, kdyz mam vejce s mlikem, tak zaleju, kdyz nemam, tak tam nedam nic
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BONEMINA: Cizrna na paprice? Jako úplně jako kuře, ale s cizrnou a ryze?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ...a teď jsem koukala, že máme i štiku a nějaké nepopsané balíčky, takže do Tří králů mám vystaráno:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pohankové "rizoto", cizrnu na paprice, noky se zelím, čočku nakyselo se sázenými vejci, francouzské brambory, hrášek s mrkví na másle a pošírované vejce... nějak se mi nechce nic vymýšlet, tak jedu klasiku. Taky už letos neplánuju nic kupovat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Špagety s něčím z mrazáku /rajčata, cuketa...možná něco mletého se tam najde/, švestkové knedlíky, palačinky, rizoto, na Nový rok zajíce na smetaně....
    Potřebuju umýt mrazák, tak se snažím co nejvíc odtud spotřebovat.
    OLKA
    OLKA --- ---
    LADY_MYSKA: Plán na nejbližší dny: zeleninové kari s rýží, těstoviny s červenou omáčkou, květákový mozeček, noky se špenátem, čočka s vejcem. Masožravci si k tomu přidají zbytky z pečené krůty nebo uzenou kýtu. Na nákup půjdu až příští rok.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: dekuji, ale zapecene testoviny jsem delala vcera, a pred tim pecene kure s ryzi
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LADY_MYSKA: zapečené těstoviny - uzený, cibule, uvařené fleky, zamíchat, do trouby a pak ještě ke konci zalít vajíčkama rozšlehanými v mléce
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Tak je to tu zase, nevim co varit. Z lednice jsem vyskrabala posledni uzene kosti s masem, takze uz delam vyvar a dal vubec netusim co a s vyhledem potomku doma i po novem roce nic moc.
    Co tehle tyden budete tak varit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Korejský kuba je dobro :-D

    Aneb rýže s krupkami a k tomu houbové stir fry!

    Stir-fried oyster mushrooms (Neutari-beoseot-bokkeum: 느타리버섯볶음)
    https://www.youtube.com/watch?v=B2LyHHRJUSw


    Na 4 poce
    Na másle opražit 150 g nejmenších krupek do zlatova přidat 150 g kulatozrnné asijskou rýže ještě chvíli pražit zalít 500 ml osolené vody. Vařit 10 minut dokud bude viditelná nějakká voda nechat 20 minut dojít pod pokličkou.

    alespoň 400 g hub nakrájet přidat dva stroužky prolisovaného česneku kus nastrouhaného zázvoru pár lžic sojovky a sezamový olej promíchat a nechat chvli marinovat.

    Na oleji orestovat cibuli česnek a zázvor přidaj na nudličky střední mrkev případně jinou zeleninu do stir fry a posléze přidat houby a 5 -15 minut dusit - podle toho co je to za houby. Přidat drcený pražený sezam.

    Jíst s krumpkami s rýží případně k tomu přidat kimčchi a koreskou chilli pastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: mikrobové v kombuče se nejochotěji množí v teplotách mezi 25-34°C. Pokud je jim zima tak to taky zvládnou, ale pomaleji. Vlastní teplo neprodukují, ale pokud je budeš mít poblíž sporáku nebo topidla nebo něčeho co hřeje, budou se množit rychleji. Dalš cesta jak to urychllit je mít jich tam víc na začátku - tedy používat ten startér
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no 'prumyslovy' limoncella sou strasny. to je snad sladsi nez tenkrat co byly ty berentzeny jablicka, jestli to nekdo pamatuje...
    takze rikas dat min cukernyho roztoku na zacatek, abych mel pripadne fora na doliti, kdyz nemuzu pak doslazovat samotnym cukrem (to sem nevedel. resil bych to sypanim cukru, abych nezredoval pod tech 35%, kterej ale jak rikas by se mi ne a ne rozpustit)

    s tou kombuchou, ja ziju ve sklepnim byte, kde je plus minus furt 17 stupnu, coz mi vyhovuje, ale kvasnejm substancim moc ne. ja to mam ale rad octovaty, takovy rizny. mozna ale to pak kvuli tomu nebubla v druhotnym kvaseni, coz bych chtel.
    je to kvaseni exotermicka reakce? co kdybych si vzal takovou izolaci a oblepil s ni tu flasku? to by meli kvasinks lepsi party pak ne? v kseftu se teda podivam po raw kombuse a prileju ji k moji teda. muze ta lenost houby bejt to tim, ze sem scooby koupil v akci na amazonu zatavenou v takovym vicevrstvym 'varleti'? nebo je to tou spis tou zimou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: v likérech bez vajec a smetany? podle chuti :-D Ale limoncello je strašlivý tlamolep! To nejlepší co se s ním dá dělat je lít ho do moře na začátku plavby jako obět božstvům moře :-D

    Stejně tak klasické recepty na ořechovku. Dělám to tak že nejdřív udělám extrakt a pak to za stálého ochutnávání sladím hustějším sirupem (čistej cukr se v alkoholu rozpouští nerad). Což mi připomíná že bych měla slejt višňovku co máma nakládala loni v létě...

    U těch smetanovo vaječných nevím jak to má být aby to mělo onu ochrannou funkci, jen teda vím že ten sandtnerčin recept vede k trvanlivému likéru. Tipuju že se dá ubrat cukr na úkor alkoholu.

    kombuču chceš 8 -12 % když tam dáš méně cukru tak je to pak takový mdlý a příliš rychle to octovatí. Pokud je matka (scooby) moc líná chceš novou matku/teplejší prostředí, nebo používat víc startéru (pokud nějací hipsteři v tvém okolí prodávají nepastetovanou kombuču k pití tak tam prostě nalej 10% živé komubči - urychlí to zrání a zároveń nové kultury co jsou ve startéru se natěhují do mateřské blány)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je v prdeli, fakt. stejne jako s kombuchou. kdy radej dat ja nevim asi 300g cukru na 4l. tak ja uplnej kombucha panic je poslech a pak mi zrala snad 6 tejdnu, nez se ji ten cukr povedlo zkysnout. ted vajecnak, vosi hnizda sem ze 400g dal 150 a pruser... ja se fakt rozbrecim, nebo zalozim papira!
    zejtra me ceka dalsi cukerny dobrodruzstvi opet v oboru, v nemz sem totalni panic - zcedit 96% lih s citronovou kurou a zredit cukrovou vodu, aby vzniklo 35ti procentni limoncello. v receptech zas pisou cukr/voda 1:1, tak to sem zvedavej jak to bude.
    otazka teda je: vi nekdo kolik tam toho cukru mam dat, aby to nebylo hnusny ale zaroven preslazeny? mam 750ml lihu - naky ztraty asi budou. abych mel 35% limoncello, mam dat podle kalkulatoru 1.31l cukerny vody. ted du spat a verim vam, ze mi sem napisete, ze jo a zejtra nebude kovbojka prelevani, doslazovani atp.
    KURE
    KURE --- ---
    a Alton Brown do toho dává celý vejce
    Alton's Eggnog | Food Network
    http://www.youtube.com/watch?v=RsIUU1WQnck
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aha tak koukám že anglosaský vychází z podobných poměrů jen to pak doředí smetanou a fortifikovaným vínem

    How to make the perfect eggnog | Cocktails | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/dec/11/how-to-make-perfect-eggnog-recipe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam