• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: v likérech bez vajec a smetany? podle chuti :-D Ale limoncello je strašlivý tlamolep! To nejlepší co se s ním dá dělat je lít ho do moře na začátku plavby jako obět božstvům moře :-D

    Stejně tak klasické recepty na ořechovku. Dělám to tak že nejdřív udělám extrakt a pak to za stálého ochutnávání sladím hustějším sirupem (čistej cukr se v alkoholu rozpouští nerad). Což mi připomíná že bych měla slejt višňovku co máma nakládala loni v létě...

    U těch smetanovo vaječných nevím jak to má být aby to mělo onu ochrannou funkci, jen teda vím že ten sandtnerčin recept vede k trvanlivému likéru. Tipuju že se dá ubrat cukr na úkor alkoholu.

    kombuču chceš 8 -12 % když tam dáš méně cukru tak je to pak takový mdlý a příliš rychle to octovatí. Pokud je matka (scooby) moc líná chceš novou matku/teplejší prostředí, nebo používat víc startéru (pokud nějací hipsteři v tvém okolí prodávají nepastetovanou kombuču k pití tak tam prostě nalej 10% živé komubči - urychlí to zrání a zároveń nové kultury co jsou ve startéru se natěhují do mateřské blány)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je v prdeli, fakt. stejne jako s kombuchou. kdy radej dat ja nevim asi 300g cukru na 4l. tak ja uplnej kombucha panic je poslech a pak mi zrala snad 6 tejdnu, nez se ji ten cukr povedlo zkysnout. ted vajecnak, vosi hnizda sem ze 400g dal 150 a pruser... ja se fakt rozbrecim, nebo zalozim papira!
    zejtra me ceka dalsi cukerny dobrodruzstvi opet v oboru, v nemz sem totalni panic - zcedit 96% lih s citronovou kurou a zredit cukrovou vodu, aby vzniklo 35ti procentni limoncello. v receptech zas pisou cukr/voda 1:1, tak to sem zvedavej jak to bude.
    otazka teda je: vi nekdo kolik tam toho cukru mam dat, aby to nebylo hnusny ale zaroven preslazeny? mam 750ml lihu - naky ztraty asi budou. abych mel 35% limoncello, mam dat podle kalkulatoru 1.31l cukerny vody. ted du spat a verim vam, ze mi sem napisete, ze jo a zejtra nebude kovbojka prelevani, doslazovani atp.
    KURE
    KURE --- ---
    a Alton Brown do toho dává celý vejce
    Alton's Eggnog | Food Network
    http://www.youtube.com/watch?v=RsIUU1WQnck
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aha tak koukám že anglosaský vychází z podobných poměrů jen to pak doředí smetanou a fortifikovaným vínem

    How to make the perfect eggnog | Cocktails | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/dec/11/how-to-make-perfect-eggnog-recipe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: hele je to prvorepublikový recept. je to sladké jak cecek. Jen teda se to nespí pít podle anglosaského zvyku po hrncích ale po panácích :-D

    Respektive přidat panáka či dva do horkého mléka/kafe/ neslazeného kakaa je hodně velké dobro.

    Ale jinak ředit alkoholem to samozřejmě je možné. V tuhle chvli už máš bílkoviny denaturované bez toho aby se srazily takže přidat další alkohol projde. Koukám že Žufánek v tom svém buržoazním receptu má 250 smetany 4 žloutky 70 g cukru a 280 ml chlastu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tak sem stvoril ten vajecnak podle sandtnerky.... koupil sem 35% slehacku v akci co je expiry zejtra, nakej sympatickej rum .75 l el dorado 12 anos za 35 dolaru a nakej organic cukr.
    abych sdelal tu slehacku, udelal sem 750 recept misto 500. dal sem jen o 50g cukru vic, takze 250g na 12 zloutku a 750 slehacky, nejdriv sem utrel zloutky s cukrem (trvalo to asi 15minut hc michani!) a pak na pare do husta michal. rumu sem dal 180ml a ma to teda grady! no ale sladky je to! blil bych. privezu to do prace, at se tam s tim vyndaj
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me je pouzivani salka predpodesranost! kazdej se snazi udelat uplne blbuvzdornej recept co zvladne kazdej nymand u plotny. jen aby se to nikomu nahodou nezdrclo, jebnu tam salko! uplne mi to otevira samopal v kapse!

    salko uplne zkurvi svoji koncentrakovanou sladkosti vsechny ostatni chute a pak kazdej akorat cejti jak ho cukr uplne vynda. a pak neznaj nic jinyho takze jim to takhle vlastne chutna 'jakoby'
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    K tomu 300ml rumu
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KURE: Ja mam v receptu 350gr cukru na 0.5 litru neslazenyho zahustenyho mleka a 5-6 zloutku
    Davam 300 a stejne je to sladky jak cecek
    (Cast zah mleka nahrazuji 12% smetanou)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    budes mit rumovej sejra :D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    mliko nedavej. to ti pak ten rum srazi imho a ani 8 zloutku ti nepomuze....
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: jj tak nějak to byl plan. jen jsem chtěl vědět esli to půjde dosladit
    teď teda jestě projiždim internet a někde pišou mliko, někde smetanu... když tak to naředim víc rumem :D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: no jo ale je to zenska vis co, ty maj cukr jako herak..
    no offense
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: jako hele, ja sem dela vosi hnizda cukrovi poprvy (protoze sem dostal sornicku na to) a v receptu bylo 400g!!! cukru, dal sem 150 a furt to bylo mega sladky. babiccin recept sem bohuzel nesehnal. dej tam treba jen 70g toho cukru misto tech 200g. az to zhoustne, tak to ochutnas. tam je smetany kotel, to se nesrazi, kdyz tam nedas plnou palbu toho cukru, dycky tam muzes cukr prisrat, jak to bude vlazny
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: nevim, ale tak snad ta pani věděla co dělá. :) a nebudou toho galony.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: omg to se poseres a este te bude bolet hlava jak strep ne?
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: vidim to na sandtnerový 8žl + půlitr smetany. požadovaná trvanlivost 1 den :D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: podle me je tam urcita 'minimalni' davka cukru jako konzervant kvuli zloutkum. podle jakyho receptu ho delas? davas tam kondeznovany mliko? jestli jo, tak ho tam nedej, to ti znacne ulevi cukru
    KURE
    KURE --- ---
    prosím odbornou radu :) jak málo cukru jde dát do vaječňáku aby byl pořád dobrej?
    a nebude hnusný když by se dosladil až na konec, dosypavat + ochutnavat?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jestli máte rádi zeleninu, ale v zimě salátům moc nedáte, povedly se mi dobrý babicovský lilkový "lasagne", aneb co vznikne, když rohlik.cz přiveze totálně rozšmelcovanej nákup a nechcete nic vyhodit:

    1 lilek
    1 konzerva sekaných rajčat
    1 konzerva fazolí
    Česnek
    Sýr
    Zakysaná smetana
    Oregáno, bazalka, rozmarýn etc.

    Do vymazaného pekáčku dáme tenké plátky lilku a navrstvíme rajčata smíchaná se solí, kořením a česnekem. Přidáme vrstvu fazolí a sýra. Opakujeme, dokud máme matroš, nahoru dáme navíc zakysanou smetanu. Pečeme na horkovzduch 200°C cca 40 minut.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: no protože se to jmenuje vaječný koňak :-D jinak se tam dá nalít cokoliv, sandtnerka tam lila líh bez udání dalších podrobností. Dobrej rum je v to taky dobrej - cokoliv co se dobře míchá do sladka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam