podle me, kdyz vezmete kostal ze zeli na mandolinu na jemno a da te ho varit s ostatnim zelim, zmekne jak zbytek zeli a ztrati se tam asi jako prd ve virivce.
obecne maj stredy zelenin a casti u stopky vic dusicnanu. stred rajce, kostal zeli, stredni cast mrdkve apod.
podle me je to ale zanedbatelny mnozstvi oproti tomu, co cesi sezerou v nejvetsich zdrojich dusicnanu - uzenejch masnejch produktech!!
nitraty ci dusiscnany slouzi jako aditivum proti tvorbe botulismu a zaroven zachovani svezi barvy tepelne upraveneho masa. vse je ale o alternaci. tzn ze kdyz obcas sezerete kostal zelenin, ktery vam chutnaj, neni to nezdravy jako skok ze skaly. je vsak dulezity si uvedomovat, ze nejvetsi zlo je konzumace uzenejch produktu. kde neni nejvetsi strasak zmineny pouziti dusicnanu ci nitratu, ale zejmena polycyklicky aromaticky hydrokarbony, co vznikaj pri jakemkoliv spalovani a ulpivaj na tepelne upravenych masech..
jako zajimovst muze byt fakt, ze italove pouzivaji pri tradicni vyrobe klobas doma celerovou nat - prasek/stavu, ktera obsahuje vyssi mnozstvi prirozenych nitratu nez jina zelenina a tudiz tam poslouzi jako konzervant.
o to vtipnejsi je, kdyz pak vidite ruzny ty kamu a ostatni modni vlnarky, jak se posiraj po prolejvani se dzusem z celerovy nate... neni to nic zdravyho. v urcitym mnozstvi se nitraty v tele meni na nitrity, ktere sou narozdil od nitratu prokazetelne zdravi skodlive a muzou byt kontribuci k vyskytu rakovinnych onemocneni.