• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    REONA
    REONA --- ---
    Mám kus vepřové kýty vcelku. Ráda bych teď večer připravila večeři, kterou bych zítra mohla jen ohřát a servírovat, případně jen přidělat přílohu (rýži, brambory, těstoviny). Potřebuju, aby to jedly děti. Nějaký tip? Pečeni v mléce jsem zkoušela jednou a vůbec mě to neoslovilo :-(

    Případně nějaký základní postup, ze kterého bude měkké maso a UHO k rýži? Na co si dát případně pozor? Nemám pomalý hrnec, mám troubu, sporák, papiňák.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    GENEVIEVE:
    87HIGHFLYER: bajecny, dekuju moc!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SA_KRA_: Podle moji babicky, delam dlouhy leta.

    Kdybys chtela ciste bylozravou verzi, k dispozici zde:
    [ 87HIGHFLYER @ vegetarian & vegan society . . . opačně ta implikace neplatí (aneb i debilové jsou někdy vegetariáni:) ]

    Konvencni varianta zde:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SA_KRA_: hele z pradobrot vždycky vyšla naprrosto skvěle :-)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    Prosim, blbuvzdorny recept na vanocku, kterou budu pect poprve?
    Tak aby se nenaplnily moje nejhorsi obavy - zdrcla, hutna placka? :(
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TABBY: mala teplota, malo oleje, blbej vok. Pripadne kombinace:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: Fascinuje mne, jak se jim ta ryze neprichytava. Ta moje totiž jo ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    QUANTI: ano, mohu :-)

    Je to naprosto trivialni, mas ten uzeny vyvar, v hrnci vedle na trose uku zpenis cibuli (mama ani to nedela), hodis tam rajsky protlak, nechas ho chvili opect a zalejes vyvarem, pripadne bobkac, novy koreni, pepr... Pridas ryzi A brambory a mas hotovo. Zalezi jen na tobe, jestli spotrebovavas uz uvarenou ryzi a brambory nebo tam davas cerstvy, podle toho urcujes nasledne cas vareni :-) Je to takovej zbytkas k fr. bramborum napriklad :-) Je to trochu love/hate, ale je to desne dobry. Ja jsem se k tomu musel prjist, ale povedlo se mi to a jsem mega rad.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RUTHLESS: uzená rajská, můžeš to rozvést? jako rajská polívka z toho uzenýho vývaru?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    QUANTI: my to doma delame jakoze takova uzena rajska polivka a ryzi a je to ultimatni!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: plus za dobrej youtube kanal:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: na tom není nic složitýho a prakticky je to česká rizoto. Opečeš na velké pánvi malé kousky zeleneniy, řípadně masa co máš doma. přpidáš k tomu rejži a prohřeješ ji. shrneš na kraj, rozklemneppš vajíčko a na tom horkém uděláš míchané vajíčko. Zamícháš to do rýže, zakápneš to sojovou omáčkou a máš hotovo.

    Tady ve variantě žádná zelenina, jen vajíčko, rýže, sojovka a jarní cibulka :-D

    5 Minutes EASY Egg Fried Rice
    https://www.youtube.com/watch?v=qH__o17xHls

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: na něco takového jsem původně myslela, ale nevím, jestli se odvážit :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOOMIX: tyjo vidíš, dostala jsem o víkendu uzené žebro a nemám kroupy, tak to spojím. Geniální, díky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUANTI: do uzeného vývaru, české rizoto, nákyp se švestkama...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: smaženou rýži?

    How to Make Any Fried Rice - Three Flavors and Recipes (沙茶牛肉炒饭/菠萝炒饭/菜心炒饭)
    https://www.youtube.com/watch?v=n10xBmqehik
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jsem bez fantazie, zbyla mi plná miska rýže, co s ní?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: ono je to celkem trvanlivy, muzes ujidat po kouscich :)
    (Ne ze by se mi to kdy podarilo nesezrat behem par dni)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BONEMINA: Smarja já se tady snažím ladit figuru, a ona... Trefa do černého, to už jsem chtěla hrozně dlouho zkusit. Účet za popraskané švy zašlu na tvoji adresu! :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam