• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: ono je to celkem trvanlivy, muzes ujidat po kouscich :)
    (Ne ze by se mi to kdy podarilo nesezrat behem par dni)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BONEMINA: Smarja já se tady snažím ladit figuru, a ona... Trefa do černého, to už jsem chtěla hrozně dlouho zkusit. Účet za popraskané švy zašlu na tvoji adresu! :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNIKA: perníčky z pradobrot. Jinak po lžíci ho zkrmuju do litého perníku zghettablog.cz/2012/12/superpernik.html?m=1
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: stary dobry turecky med/spanelsky turron.
    Turrón de Alicante Recipe (Spanish Hard Almond nougat) - Oh, The Things We'll Make!
    https://thethingswellmake.com/turron-de-alicante-recipe-spanish-hard-almond-nougat/
    GALE
    GALE --- ---
    ANNIKA: Mám vyzkoušeno skvělé medové kuře. Recept by se klidně dal uvařit i bez slow-cookeru.
    Medovo-česnekové kuře | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/medovo-cesnekove-kure
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    ANNIKA: Domácí granola, jíme ji skoro každý ráno, dá se do toho sdělat spousta věcí, tekutýho sladidla (med/javorovej) spolkne dost, navíc vydrží a dá se klidně udělat ve větší dávce:
    1/4 hrnku: https://www.gimmesomeoven.com/irresistible-peanut-butter-granola/
    1/2 hrnku: https://www.gimmesomeoven.com/best-healthy-chocolate-granola/
    1/2 hrnku +: https://tutti-dolci.com/honey-hazelnut-granola/

    Případně tenhle dortík sežere celej hrnek (dělala jsem jednou, na mě dost sladký): https://smittenkitchen.com/2008/09/majestic-and-moist-honey-cake/
    Skoro 1/2 v těchhle scones (dělala jsem a dobrý): https://www.seasonsandsuppers.ca/honey-apple-buttermilk-scones/
    1/2 hrnku v těchhle rolkách (dělala jsem od nich cinnamon rolls a dobrý): https://www.seasonsandsuppers.ca/honey-buns/

    A pak teda osobně dost používám med ve slaným vaření, třeba s hořčicí na kuře, se sojovkou na lososa a tak.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ANNIKA: Tak šup, sehnat demižón, pro sichr kvasnou zátku a jedem. Já od tebe pak klidně litřík nebo dva odkoupím.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SALVATOR: No, ta asi vznikne brzy samovolně, jen ji pak musíme olizat z regálů, což nebude nic moc vzhledem k tomu, že to jsou jen dřevěný prkna :-D
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Díky všem, jen hrnte, každá lzice dobra! :-)


    BALAENA: To zní dobře, pod tagem Med pak mají i tohle https://www.albert.cz/recepty/zidovsky-medovnik-s-vlasskymi-orechy Zajimalo by mě, jestli to bude něco sladký trpasličí chleba, nebo jestli to bude fakt dobrý...

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ANNIKA: Tak jestli už kvasej, tak se nabízí medovina, ne? :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNIKA: https://www.albert.cz/recepty/medova-babovka
    protože med mívám pastovaný, tak jsem si to odvážila. 190 gramů medu
    a osvědčilo se mi udělat z bílků sníh, je pak míň hutná
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Medový sušenky:
    1/2 hrnku oleje, nebo másla
    1 hrnek hl. mouky
    1 a 1/2 hrnku trochu pomletých ovesných vloček
    5 lžic medu
    1 vejce
    Lžička prdopeče
    Špetka soli
    Libovolně čokoláda, vanilka, ořechy...

    Tekuté věci šlehat, pak přidat smíchané sypké. Lžičkou tvarovat sušenky požadovane velikosti, péct na 175°C dokud nevypadají hotově.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNIKA: 2 deci by pomohly?

    Kudlančiny medové perníčky
    instantně měkké
    Recept:
    500 g hladké mouky, 200g cukr moučky, 200 g tekutého medu, 2 středně velká vajíčka, 1 lžička sody a 1 lžíce koření do perníku
    Postup:
    Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením do perníku. Vše promícháme. V míse si uděláme jamku, přilijeme tekutý med a rozšlehaná vajíčka. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vyzrát nejméně 2 dny. Potom na pomoučeném válu znovu prohněteme. Rozválíme na potřebnou výšku – asi tak 3 mm a vykrajujeme formičkami tvary. Perníčky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut při teplotě 200oC. Po vyjmutí z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.
    Bílá cukrová poleva:
    Ušleháme jeden bílek se 150 g moučkového cukru, který 2x prosijeme. Jsou různé fígle na to, aby se poleva neloupala z perníčků dolů: někdo přidává 2 kapky oleje, jiný zase citronovou šťávu. Z jemného papíru nastříháme trojúhelníky, které svineme do kornoutku. Naplníme polevou, ustřihneme špičku kornoutku a můžeme zdobit.
    Žádný spěch, hezky si tu pohodu s perníčky užijte a nebojte se zapojit do tvoření i děti. Nezlobte se na ně, že budou mít mouku až za ušima a budou vám uždibovat těsto, výborně se zabaví a budou šťastné :-) Přeju vám všem, aby se vám krásně peklo, perníčky se povedly a všichni jste byli "šťastní a veselí"!
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Měl by někdo tip, v čem utopit hodně medu? Zjistila jsem, že mi ve spajzu začínají kvasit tři flašky... Napadly mě perníky, ale většina receptu tam nedává buď žádný med, nebo něco stylu tři lžíce... Potřebovala bych nějakou medovou pecku :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Coze, 15 minut namacet citrony :D no, o duvod vic, proc kupovat citronovou kuru v saccich.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: měřit jen pesticidy je klasická d-testovina.... tedy něco co vypadá bombasticky, ale když se nad tím člověk zamyslí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem si to nevymyslela, na to přišli v tom D-testu...
    jinak z domova jsem byla naučená umýt jarovou vodou a přelít vroucí.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: V ovoci nejsou , v kůře jsou. Něco mezi 4 a 10 různými druhy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: no ale ocet neudělá nic s těmi vosky a v nich rozpuštěné účinné látky, kterými se to napouští. obecně je lepší používat chemický neošetřené citrusy a nebo na to rezignovat, když to nepoužívám často.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: a víš, že dělal? :-)

    dTest: Test citrusových kůr 2019 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-7638/test-citrusovych-kur-2019

    jejich doporučení je namočit umyté ne-bio citrony na 15 minut do 10% roztoku octa (tzn 1 díl octa na 9 dílů vody), v kůře dojde k 50% poklesu obsahu pesticidů. (samozřejmě je potřeba pak citron zase pořádně opláchnout)
    byl k tomu článek loni v lednu v Apetitu, tehdy jsem to dávala na nyx, tak mi to šlo dohledat :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam