• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Měl by někdo tip, v čem utopit hodně medu? Zjistila jsem, že mi ve spajzu začínají kvasit tři flašky... Napadly mě perníky, ale většina receptu tam nedává buď žádný med, nebo něco stylu tři lžíce... Potřebovala bych nějakou medovou pecku :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Coze, 15 minut namacet citrony :D no, o duvod vic, proc kupovat citronovou kuru v saccich.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: měřit jen pesticidy je klasická d-testovina.... tedy něco co vypadá bombasticky, ale když se nad tím člověk zamyslí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem si to nevymyslela, na to přišli v tom D-testu...
    jinak z domova jsem byla naučená umýt jarovou vodou a přelít vroucí.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: V ovoci nejsou , v kůře jsou. Něco mezi 4 a 10 různými druhy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: no ale ocet neudělá nic s těmi vosky a v nich rozpuštěné účinné látky, kterými se to napouští. obecně je lepší používat chemický neošetřené citrusy a nebo na to rezignovat, když to nepoužívám často.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: a víš, že dělal? :-)

    dTest: Test citrusových kůr 2019 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-7638/test-citrusovych-kur-2019

    jejich doporučení je namočit umyté ne-bio citrony na 15 minut do 10% roztoku octa (tzn 1 díl octa na 9 dílů vody), v kůře dojde k 50% poklesu obsahu pesticidů. (samozřejmě je potřeba pak citron zase pořádně opláchnout)
    byl k tomu článek loni v lednu v Apetitu, tehdy jsem to dávala na nyx, tak mi to šlo dohledat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: v citrusech nejsou pesticidy, ale ve vosku rozpuštěné látky bránící příliš rychlému plesnivění. vosk je rozpustný v tucích. takže olej a pak mýdlo. studií k tomuto pochopitelně nenajdeš, kdo a proč by ji dělal?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TABBY: no vidis, to sem debil, struhadlo me kruci nenapadlo. ja sem zkousel jen microplane, ale to delalo 'prasek' a strasne malo ho bylo z jednoho citronu... tak sem orezaval
    TABBY
    TABBY --- ---
    DEVIL: Mně přišlo lepší to vzít struhadlem, že tam právě člověk neměl to bílé.
    Recept na limonádu zní skvěle, urco vyzkouším, až budu mít zas bio ovoce.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle myho je to v ty kure. kdyz mas klasicky (nebio) pomerance a citrony, tak maj kuru silnou jak prase a kdyz pouziju skrabku na ty, tak skrabka sundava mensi cast ty bily kury a vetsi cast oranzovy/zluty. ale bio pomerance a cikrony maj slabou kuru a moje skrabky bagrujou strasne toho bilyho... nebo sem debil a neumim oskrabat pomeranc
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TABBY: moje skrabky (mam 3) loupou i spoustu toho bilyho s tou kurou. nebo sem koupil naky vyjebany pomerance i citrony. musel sem to serezavat opatrne nozem, abych tam nemely ty bily srace.
    ja sem mel bio pomerance i cikrony. tak sem to jen omyl v teply vode, aby to pustilo vosk a dal sem nic neresil
    TABBY
    TABBY --- ---
    DEVIL: "Protrpět loupání"? Děláš s tím něco zásadně jiného než oloupat škrabkou na brambory tu oranžovou vrstvu?
    Btw, nějaký ověřený tip, jak dostat zbytky pesticidů z kůry konvenčně pěstovaných pomerančů nemáš? (Google doporučuje sodu, olej, líh a ocet, ale žádnou studií jsem k tomu nenašla.)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    čaues, sešla se mi tu žlutá řepa, máslová dýně a kvalitní kuřecí stehna z farmy - nějaký zajímavý tip co s tím?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FRENNET: když nemám jarní cibulku, cibuli spařím. A zalívám ještě teplý nakrájený brambory vývarem, co se do nich nevsákne, vyleju. A zálivku pak ještě nakonec, dáváme tam kyselé okurky, tak do ní přidávám i lák z okurek.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FRENNET: sirius to dela nejlip, ale to je imho restauracni standart, plus vyber rohlickovejch brambor ala robuchon. mela by sis udelat tu zalivku podle toho, aby ti proste chutnala a spravne uvarit brambory, a aby byly co nejteplejsi, kdyz to tam pak lejes. mit po ruce ten vyvar, misto solny vody je taky docela mocna zbran. jakmile budes mit silne a dobre ochucenou zalivku, tak pak tim vyvarem doladis konzistenci a budes mit dobrej salat.
    s tim dresinkem je to jak s receptem na 'znojemsky' okurky. muzes jich udelat 5 i vic a furt ti to nebude chutnat, nez to pak doladis podle sebe tak, ze ti ten lak chutna
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    jo a důležitý jsou dobrý brambory, pokud se dají sehnat rohlíčky, tak beru ty, jinak prostě salátový
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    FRENNET: delam zalivku v pomernu 3:2:1:1 z bíleho vínného octa, olivového oleje, cukru, horčice. Hořcici dávám plnotučnou a trochu francouzské, to už ladím podle chuti. Zásadní je oloupat a nakrájet ještě teplý brambory, loupu je hned jak sleju vodu a mám je v hrnci aby nestydly. Je lepší dělat větší objem, líp se to trefí. Dělám to tak, že mám nakrájenou cibuli dopředu (Šalotky jsou nejlepší), jak loupu a krájím brambory tak na každou vrstvu naleju zálivku a nasypu cibuli, aby si cucaly ty brambory zálivku co nejteplejší. Na závěr, proleju horkým vývarem - hovězím. Dělám to tak, že ho ohřeju bojem a vypláchnu s ním misku v které jsem měl zálivku příp. její zbytek ať mi nezůstane zbytečně v misce - je docela hustá. Jak to naleju tak to promíchám, pokud je tak dávám pažitku takto na závěr, tady to zamíchám fakt zlehka jednou, nechci si moc rozbít ty brambory, to je důvod proč to dělám na ty vrstvy.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FRENNET: cibule musi bejt na jemno, ja davam salotku nebo spanelskou bilou. pokud ti cibule pripada tvrda tak neni dost nadrobno nebo tu zalivku nelejes do teplejch brambor, kdy pak ta cibule trochu povoli az to vychladne. presnej recept asi jako neni. ja to delam okometricky. sul pepr ocet cukr horcici cibuli a do toho vmichavam olej na zalivku. s tou pak zamicham teply brambory a chvili necham vsaknout. pak prileju trochu solny vody nebo vyvaru kdyz mam, aby se dal salat dobre michat. kdyz vychladne tak ja mam este rad kopr, tak ho tak dam cerstvej. zadna velka veda
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosím Vás, nemá tu někdo recept na Vídeňský bramborový salát. Už jsem vyzkoušela asi 5 receptu, ale pořád to není ono. Buď je to suché, nebo to má tvrdou cibulku, nebo nevím.
    Jestli má někdo ověřený recept, sem s ním.
    Mnohokrát děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam