• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PETATA: neasi a s okurkou znojemská a s vajíčkem štěpánská
    PETATA
    PETATA --- ---
    REONA: jí to jen 50% dětí u nás doma, ale lehce to jde vyndat... až budeš chtít přístě obměnu... úplně stejný postup, jako si dostala, jen přidávam sušené houby a rázem je z toho maso na houbách a samozřejmě UHO :)
    REONA
    REONA --- ---
    ANABEL_LEE: Dopadlo to přesně podle představ, díky!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: jo jeste, k veprovemu se to da udelat podobne i s mrkvi nebo dalsi korenovou zeleninou.. proste Uho je opravdu univerzalni
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    REONA: mekke maso s UHO (deti to miluji) udelas takto. Nakrajis si najemno 1-2 cibule, ty zpenis a pomalu smazis na oblibenem tuku tak, aby se udelaly skoro do hneda, nemusis to delat hodinu jako na gulas, ale chce to trochu potrapit... Uho muzes udelat jen tak, nebo tam pridat trochu kminu, pripadne je dobre do te zhnedle cibule dat pak na kosticky slaninu .)
    mezitim nakrajis maso na kosticky a poprasis je v mouce a tak jako obalis. az je cibulka hotova, hodis tam maso, zatahnes, za chvili se zacne prichytavat, hodne michas a pak tam chrstnes vyvar (nebo vodu, ale vyvar je do omacky nejlepsi) - primerene porci masa, aby omacka nebyla extremne ridka. Rozmichas, odlepis zkaramelizovanou mouku od steny, sul, pepr, podle chuti a dusis maso do mekka... podle typu masa.
    nekdo to dela tak ze si udela klasickou jisku nasypanim mouky do tuku a pak v tom dusi to maso, ale v zasade je princip stejny.. barvu ziskas z oprazene mouky a cibule. Vyhoda toho obaleni kostek masa v mouce je podle me ta, ze to se zahustenim clovek neprezene, neni to lepiva omacka, jen takova huststi.
    S ryzi nebo testovinami supr, da se ohrivat, presne to co chces.
    REONA
    REONA --- ---
    Mám kus vepřové kýty vcelku. Ráda bych teď večer připravila večeři, kterou bych zítra mohla jen ohřát a servírovat, případně jen přidělat přílohu (rýži, brambory, těstoviny). Potřebuju, aby to jedly děti. Nějaký tip? Pečeni v mléce jsem zkoušela jednou a vůbec mě to neoslovilo :-(

    Případně nějaký základní postup, ze kterého bude měkké maso a UHO k rýži? Na co si dát případně pozor? Nemám pomalý hrnec, mám troubu, sporák, papiňák.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    GENEVIEVE:
    87HIGHFLYER: bajecny, dekuju moc!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SA_KRA_: Podle moji babicky, delam dlouhy leta.

    Kdybys chtela ciste bylozravou verzi, k dispozici zde:
    [ 87HIGHFLYER @ vegetarian & vegan society . . . opačně ta implikace neplatí (aneb i debilové jsou někdy vegetariáni:) ]

    Konvencni varianta zde:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SA_KRA_: hele z pradobrot vždycky vyšla naprrosto skvěle :-)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    Prosim, blbuvzdorny recept na vanocku, kterou budu pect poprve?
    Tak aby se nenaplnily moje nejhorsi obavy - zdrcla, hutna placka? :(
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TABBY: mala teplota, malo oleje, blbej vok. Pripadne kombinace:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: Fascinuje mne, jak se jim ta ryze neprichytava. Ta moje totiž jo ;)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    QUANTI: ano, mohu :-)

    Je to naprosto trivialni, mas ten uzeny vyvar, v hrnci vedle na trose uku zpenis cibuli (mama ani to nedela), hodis tam rajsky protlak, nechas ho chvili opect a zalejes vyvarem, pripadne bobkac, novy koreni, pepr... Pridas ryzi A brambory a mas hotovo. Zalezi jen na tobe, jestli spotrebovavas uz uvarenou ryzi a brambory nebo tam davas cerstvy, podle toho urcujes nasledne cas vareni :-) Je to takovej zbytkas k fr. bramborum napriklad :-) Je to trochu love/hate, ale je to desne dobry. Ja jsem se k tomu musel prjist, ale povedlo se mi to a jsem mega rad.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RUTHLESS: uzená rajská, můžeš to rozvést? jako rajská polívka z toho uzenýho vývaru?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    QUANTI: my to doma delame jakoze takova uzena rajska polivka a ryzi a je to ultimatni!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: plus za dobrej youtube kanal:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: na tom není nic složitýho a prakticky je to česká rizoto. Opečeš na velké pánvi malé kousky zeleneniy, řípadně masa co máš doma. přpidáš k tomu rejži a prohřeješ ji. shrneš na kraj, rozklemneppš vajíčko a na tom horkém uděláš míchané vajíčko. Zamícháš to do rýže, zakápneš to sojovou omáčkou a máš hotovo.

    Tady ve variantě žádná zelenina, jen vajíčko, rýže, sojovka a jarní cibulka :-D

    5 Minutes EASY Egg Fried Rice
    https://www.youtube.com/watch?v=qH__o17xHls

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: na něco takového jsem původně myslela, ale nevím, jestli se odvážit :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOOMIX: tyjo vidíš, dostala jsem o víkendu uzené žebro a nemám kroupy, tak to spojím. Geniální, díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam