• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GEISHA: osmahnu na pánvi a přihodím mraženou zeleninu a koření. Zrovna jsem to měl dnes k obědu :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEISHA: ostrokyselou polevku :)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    GEISHA: na panvi osmazim a godim do dusenyho zeli:)
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    GEISHA: u nás je oblíbené mapo tofu (tofu + mleté vepřové)
    Mapo Tofu 麻婆豆腐 • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/mapo-tofu/
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GEISHA: do thai curry
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    GEISHA: rozmixuju jako pojidlo do různých pečných/smažených placiček nebo jako základ do pomazánky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dávám ho do pečenejch fazolí/čočky, když mě tam nudí vajíčko. A do kuskusu, jako rychlovku. Rozpálím tuk, opeču tofu, koření a zeleninu, zaleju vývarem, nechám přejít varem a dosypu kuskus.
    REONA
    REONA --- ---
    Já nevím, že jsem se tak - s prominutím - blbě zeptala, přitom třeba s hovězím to přesně takhle dělám, buď jen na přírodno nebo s houbami, přesně jak píšete. Asi jsem zrovna měla vypnutý mozek a návod pomohl :-) Navíc jsem zrovna měla v lednici několik sklenic vývaru od sousedky, takže je výsledek skutečně super.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZUZKAOU: no vida, veloute, neboli uho :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE: moment - dobré uho, tedy omáčku z vývaru/výpeku je super věc a základ vaření, respektive jedna ze základních omáček - velouté :-D

    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JESTEDMAN: ano ano, variace jsou ruzne, nebo tam dejte kousky cesneku a je to na cesneku, proste UHO kraluje :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PETATA: neasi a s okurkou znojemská a s vajíčkem štěpánská
    PETATA
    PETATA --- ---
    REONA: jí to jen 50% dětí u nás doma, ale lehce to jde vyndat... až budeš chtít přístě obměnu... úplně stejný postup, jako si dostala, jen přidávam sušené houby a rázem je z toho maso na houbách a samozřejmě UHO :)
    REONA
    REONA --- ---
    ANABEL_LEE: Dopadlo to přesně podle představ, díky!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: jo jeste, k veprovemu se to da udelat podobne i s mrkvi nebo dalsi korenovou zeleninou.. proste Uho je opravdu univerzalni
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    REONA: mekke maso s UHO (deti to miluji) udelas takto. Nakrajis si najemno 1-2 cibule, ty zpenis a pomalu smazis na oblibenem tuku tak, aby se udelaly skoro do hneda, nemusis to delat hodinu jako na gulas, ale chce to trochu potrapit... Uho muzes udelat jen tak, nebo tam pridat trochu kminu, pripadne je dobre do te zhnedle cibule dat pak na kosticky slaninu .)
    mezitim nakrajis maso na kosticky a poprasis je v mouce a tak jako obalis. az je cibulka hotova, hodis tam maso, zatahnes, za chvili se zacne prichytavat, hodne michas a pak tam chrstnes vyvar (nebo vodu, ale vyvar je do omacky nejlepsi) - primerene porci masa, aby omacka nebyla extremne ridka. Rozmichas, odlepis zkaramelizovanou mouku od steny, sul, pepr, podle chuti a dusis maso do mekka... podle typu masa.
    nekdo to dela tak ze si udela klasickou jisku nasypanim mouky do tuku a pak v tom dusi to maso, ale v zasade je princip stejny.. barvu ziskas z oprazene mouky a cibule. Vyhoda toho obaleni kostek masa v mouce je podle me ta, ze to se zahustenim clovek neprezene, neni to lepiva omacka, jen takova huststi.
    S ryzi nebo testovinami supr, da se ohrivat, presne to co chces.
    REONA
    REONA --- ---
    Mám kus vepřové kýty vcelku. Ráda bych teď večer připravila večeři, kterou bych zítra mohla jen ohřát a servírovat, případně jen přidělat přílohu (rýži, brambory, těstoviny). Potřebuju, aby to jedly děti. Nějaký tip? Pečeni v mléce jsem zkoušela jednou a vůbec mě to neoslovilo :-(

    Případně nějaký základní postup, ze kterého bude měkké maso a UHO k rýži? Na co si dát případně pozor? Nemám pomalý hrnec, mám troubu, sporák, papiňák.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    GENEVIEVE:
    87HIGHFLYER: bajecny, dekuju moc!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SA_KRA_: Podle moji babicky, delam dlouhy leta.

    Kdybys chtela ciste bylozravou verzi, k dispozici zde:
    [ 87HIGHFLYER @ vegetarian & vegan society . . . opačně ta implikace neplatí (aneb i debilové jsou někdy vegetariáni:) ]

    Konvencni varianta zde:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam