• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Porusalda (jestli sledujete Hugo Hromase, tak jste o ní slyšeli), je fakt tak skvělá a tak jednoduchá, jak o ní Hugo básní.

    La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCA
    https://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0


    1 díl světlé strany porku
    1 díl brambor (na jednu porci tak 150 g brambor a 150 g porku)
    oblíbený tuk
    sůl, pepř
    něco vody
    případně lahůdkové droží

    Porek nakrájejte na větší kousky, brambory na sousta. Na tuku mírně restujte porek, pak přidejte brambory, chvilku je trapte na tuku i brambory, zalijte to vodou tak na prst nad hmotu, osolte, opepřete a nechte pomalu vařit tak 20 minut.

    Když tam dáte vody víc na těch 300 g hmoty tak 1 l a pak to rozmixujete do hladka a přidáte dostek másla a nebo smetany, získáte francouzskou potage parmenterier

    Cours de cuisine :Le potage Parmentier
    https://www.youtube.com/watch?v=-UtOMNWS4hA


    fakt to musíte zkusit, je to stokrát lepší než česká porková polívka.
    KURE
    KURE --- ---
    MOIRAIN: svým způsobem ano.
    ale rýže je citlivá, balancuješ na uzke hraně mezi vyvařením vody a tím že tam voda zůstane. rejži potřebuješ suchou ale dovařenou

    u vaření v páře je ti jedno kolik vody tam zůstane, takže snadno dáš vody dost, aby nehrozilo vaření na sucho a staci si naridit budik.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    THEODORT: eee, kde přesně tohle čteš?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    rok 2021, lidi neumi uvarit ani rejzi v rejzovaru.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KURE: stejně, jako je každý hrnec rýžovar, že jo
    KURE
    KURE --- ---
    MOIRAIN: každý hrnec, je parní hrnec ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MEANKITTY11: to nebyla ta správná krusta, jen prostě taková nalepená rýže, která se nedala odhrnout, když byla rýže čerstvě uvařená, když se to nechalo vychladnout, tak to sundat šlo

    nově jsem v tom zkusila nové brambory, 20 minut v páře a dokonalost sama, mám pocit takový to "jak jsem bez toho mohla žít" :D (ale samostatný parní hrnec bych nechtěla)
    MIST
    MIST --- ---
    MEANKITTY11: ja jsem taky brambory nedala, jako dava jejich maminka, a malem mi ukamenovaly....deticky :D
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MIST: tak já sem herodes, bych je hnala s bramborama.
    MIST
    MIST --- ---
    MEANKITTY11: ale musi tam dat pod ryzi brambory, jinak si ti smradi pripadaji osizeni
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MOIRAIN: krusta na dně rýžovaru je prej pochoutkou pro perský děti, srocujou se v kuchyni a hádají se o to. můžeš tvrdit, že ji děláš schválně.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: já věděla, že to rýžovary umí, viděla jsem to na videích i na vlastní oči na kurzu, doma se mi to nepodařilo, ale měla jsem ten nejlevnější rýžovar ze všech (ale i tak jsem ho milovala)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: To mě mile překvapilo taky, žádný připečený koláč rýže tak jako v rýžovarech! předešlých.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Ne.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: a losos v páře delikatesní
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Zkoušelas i rýžovou kaši?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    tak hlásím naprosté nadšení, oproti staré primitivní verzi se rýže dá prostě vyklopit, přestože i stará verze měla teflonovou nádobu
    teď budu testovat lososa v páře

    BOTA01: v tom případě je Asie plná srabů
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Dala jsem odměrku suchých vloček, 2 odměrky mléka a program kaše. Příště dám mléka víc, aby to bylo víc mléčné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Jak v něm vaříš kaši?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Ryzovar je pro sraby ;) Davam 1,5 vody oproti ryzi a po vyvareni vody pod tri periny a vzdycky v pohode at je ryze jakakoliv.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    EDERA: není pozdě. A zatím mám stejný plán, snadná a zajímavá jídla.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Když už jsme u těch rýžovarů, tak občas se mi stane, že na spodku hrnce rýže udělá takový tenký škraloup. Snažím se ji důkladně proprat ale stejně mi to dělá. Máte s tím někdo zkušenost?
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Možná už je pozdě, ale podobný úkol jsem vyřešila bisque, coq au vin a tarte tatin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem to narvala do klasické pohankové galettky a teda jako fakt dobrý.

    těsto víceméně toto

    Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir" recept - Labužník.cz
    https://www.labuznik.cz/recept/francouzske-pate-a-galettes-de-ble-noir/

    náplň emenál- a orestované žampiony, porek a zelený chřest. pepř+sůl. Kdo má smrž, dá tam smrže.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: promiň, směju se, mně trvalo asi týden od doby, co jsem ho zmerčila ve výloze obchodu, než jsem si ho pořídila (mám jeden rýžovar už asi deset let a je už poněkud olezlý)

    RUTHLESS: chce to trošku zkušenosti, kolik to chce vody a kolik času dát rýži po přepnutí na ohřev
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: muj rejzovar je debilni taky. jede na cas, kterej je dycky stejnej 25 min vcetne ohrevu. kdyz varim jakoukoliv long grain, tak si nastavim na telefonu budik o osm minut kratsi a du to vzdy vypnout. mam taky pripraveny 2 takovy tlusty papirovy ubrousky a ty tam prehodim pres viko a zavru. nasajou paru, ktera by tam rozsrackovatela uz vypnutou rejzi. nastavim 4 minuty na budiku a pak du a vyndam ten nonstick kastrulek a rejzi vyklepnu do kovovy misy vyparit a zchladnout. pak opatrne vmich trochu masla. i pres to vsechno mi to prijde lepsi nez varit v ne nonstick hrnci..
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: jj, ale jako zacatek a jakysi nulový bod pro vlastni doladění dobry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: hele vono se to mění i podle toho jak stará ta rejže je.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS:
    ZUZKAOU: poměry vody a rejže pro růžný druhy jsou k mání po internetu.
    https://www.wikihow.com/Cook-Rice-in-a-Rice-Cooker
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: rýžovar to neumí, to je fakt hodně tupý stroj, který má termostat a jakmile se vyvaří voda a začne se tedy zvyšovat teplota, tak se vypne. Tudíž to aby se ti rýže uvařila dobře, tak to reguluješ tím, kolik vody tam naliješ. Což si potřebuješ otestovat, protože každá rejže je jiná, žejo. Obecně čím jemnější rejže, tím méně vody a pohybuješ se v rozmezí 1: 1,5-2 (rýže:voda)
    MOIRAIN: hele žádný zádrhel v tom nehledej. prostě tam dej věci a necht se mírně dusit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam