• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    YOT: napadá mě ještě glutamát, ať už uměle nebo lépe přírodně - tj rybí/ústřicová omáčka, vývary, miso, houby. Ostatně zmiňované LSD v sobě glutamátu obsahuje hafo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vidis libecek! ten je mocnej taky a dava jakoby slanou zemitou chut! ten mi uplne vypad
    nebo se prodavaj i ty ruzny rasy na wakame. tak se podivat kolik maj salt content a kdyztak vyprat a sypat taky do jidla. tam ale ta sul bude.
    zkusit nesolit uplne je teda dost radikalni, ale asi to bude uplne to nejlepsi reseni..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    YOT: petržel mi vůbec nejede, místo ní dávám libeček
    Začínala jsem nějakou bylinnou směskou (v podstatě vegeta bez soli), pak jsem zkoušela různé asijské kořenící směsi bez soli a snažila se ladit jídlo víc do pikantna a kysela, jak píše DEVIL.
    Taky hodně používám oregáno a mám ráda středomořskou kuchyni, kde mi ta sůl nechybí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: Sůl je stejně návyková jako cukr, takže když si dáš solný "detox", tak ti pak i jídlo s menším množstvím soli bude připadat dost slané, problém je ten první týden až měsíc, než si zvykneš. :)
    FAT
    FAT --- ---
    MOODYCAT: Tak to bych nejspíš nejedl nic. Sladké nesmím a neslané si nedokážu představit. Jo, jasně, vím že je to pro někoho nutnost, ale byla by to muka.
    😉
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    YOT: zkus se poohlednout po LSD (lahudkove susene drozdi) nebo 'nutritional dried yeast'. no a zkus misto soli, ja vim ze se o tom hezky placa, ladit jidlo do kyselo-paliva s ruznym koreni, treba sumach, nebo kombinace nesolenejch indickejch masal. tam si navyknes na dalsi drazdeni ruznejch chuti pomoci tech koreni co sou v ty masale namlety. do toho cerstvy byliny...ani se mi to nechce snad rikat, ale treba koriandr taky dokaze obloudit chut podle toho, v jaky fazi vareni ho do jidla pridas... no a nakonec sypat vsechno LSD, to oblazi podstatnou cast sensorickejch zmrdu na sul
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    YOT: Nejlepsi, jak snizit prijem soli, je dat si tyden uplne bez soli a pak podle chuti.
    YOT
    YOT --- ---
    Nevim kam s tim. Zkusím to tady...
    Čtyři roky poslouchám od doktoru ze mam snizit příjem soli. Pominu-li domaci "vegetu" tak mi nikdo z nich nebyl schopnej poradit jak to udelat.
    Za tu dobu jsem sice objevil nekolik nahrazek za slanou chuť, ale u rady z nich jsem narazil na to, ze jsou pouzitelny pouze pokud varim pro sebe. Tak hledam zdroj inspirace. Myslim ze se shodneme o prospěšnosti soli jako takové, takže nejde o eliminaci soli z jidelnicku, ale o razantni snizeni prijmu. Tohle uz mam za sebou: olivy hlavne susene a drcene (pro me super ale pro zbytek neprijatelne), susena rajcata ( viz olivy a tady to proste nechapu), petržel ( ta mi fungovala ze zacatku znamenite, ale v posledni době mam skoro pocit, te se petrzel hodi vic do dortu a sladkosti, nez jako nahrazka soli), kedlubnove listy a rapiky susene drcene ( tohle bylo velke pekvapeni vzesle z lítosti vyhodit ne uplne hezke listy, chutove je to trochu na hraně hořko kyselosti a slanosti mozna nejakou moji chybou pri suseni?), směs muškátového květu a pískavice (sice to neni vyloženě slaná chuť, ale pokud si pamatujete ze vase babicka delala nejakou ultra dobrou polivku nebo omáčku a vy si tu chut od te doby jen pamatujete, tak tuhle kombinaci vyzkousejte).
    Nejake dalsi zkusenosti a rady jak varit slane "bez soli"?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    87HIGHFLYER: dobrý nápad. Neznal jsem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: nedělala bych dršťkovkum, tam stejně všechno chutná po paprice a majoránce, ale nakrájej jich část do vývaru do polívky.

    A fakt dobrá je s nima bílá omáčka. Opéct růžovky, přidat k tomu cibulku, podlejt vínem, přidat trochu vody nebo vývaru 20-30 minut vařit a redukovat a pak přilejt smetanu a podle chutit dosolit, dopepřit, dokyselit (hlasuju za citron) a dosladit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    To mi moc nejede.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: jeste je moznost houbovy pastiky, pokud ti takovy veci chutnaj.
    AIJA
    AIJA --- ---
    S2FI:
    Tu držkovou zítra spáchám a zbytek zapeču s cuketama a co lednice dá...Na másle ne, to mi je po tom blbě, bedly a růžovky se mi neosvědčily. Jinak to snad to přežijeme:-)
    S2FI
    S2FI --- ---
    AIJA: falesna drzkova nebo pecene na masle s kminem a paprikou na cerstvy chleba s plnot. horcici
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mám košík růžovek, napadá vás co s nima?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KURE: pokud to nenazveš šneky, tak to určitě nikdo nepozná
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: a dá se poznat, když z toho ty šneky vynecháš? :D
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    šneky jsou nejlepší v omoletě s petrželkou na bagetce s máslem. dobře se to jí.
    pirohy
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Ja mela velke uspech na gril se snekama z cukety a slaniny. Dlouhej platek cukety, na to slaninu po cely delce, smotas do sneka a spichnes paratkem. Mozno do mezivrstvy pridat syr.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TOOMIX: nejlepsi 'crowd pleaser' jsou mini parecky v listovym teste. k tomu nakej dip. do lednice to hned nemusi a strasne se po tom prasi. na gril kamen bych vzal kureci prsa, narezal je na tenky platky, nalozil do oleje nebo jogurtu s nakym korenim a pak si muze kazdej klestickama hodit par platku na sutr a jestlis krajel fakt na tenky platky, tak je to minutka. jako zeleninu bych dal cuketu, kterou bych skrabkou na brambory dal na dlouhy platky, aby se delala rychle. prilohu naky dobry chipsy nebo corn tortilla chipsy, aby tam bylo neco krupavyho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam