• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: Posledni dobou mi konzervy, blizici se datu spotreby, chutnaj divne kovove :((
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CERMI_FOX: vzhledem k tomu, že patrně jde o snížení příjmu sodíku, tak nahradit chlorid sodný glutamanem sodným asi úplně fungovat nebude


    GEISHA: konzervy, kde je "minimální trvanlivost" jsou obvykle konzumovatelné roky po tomto datu, takže pokud to nevypadá dle oko a čuchometrického textu divně, klidně konzumovat

    a použila bych jako normální zelí
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2491403/
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADY_MYSKA: mozna to je klic k ty diete. dostanes doporucit vyjmout ci snizit sul ze svy stravy, coz ti v podstate neprimo rika, ze se mas vyvarovat prumyslove zpracovanejm jidlum, ktery vzdy nakou miru soli maj. takze si musis varit vsechno ze zakl. surovin....
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    YOT: nekde jsem slysela, ze do salatu misto soli dat citron, ale to nebude pouzitelne vsude
    Navic sul je snad ve vsem koupenem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: No tma jde o tu toleranci, viz Alexis. Proste solnej detox.

    Ja teda solim ohromne moc, nastesti mne to nevadi, ale kdyzych to potrebovala omezit, tak zvolim tuto cestu.
    YOT
    YOT --- ---
    No parada díky všem.
    U te pálivosti- pikantnosti je problem ve mě. Mijuju bezny pepř ve vsech podobach, ale pro me je to strop co se palivosti tyce. Libeček jsem raky zapomnel ze existuje a zajimave zni i to LSD;) Ten solnej detox dokazu asi potvrdit. Obdobnou byt protichůdnou zkusenost m z doby kdy jsem prechazel ze szravovani rohlik se salamem na syrovou zeleninu vic jak 60%jidelnicku. V podstate vsechna zelenina byla z pocatku bez huti a necyrazna a dneska se muzu utlouct po tortile se salátem,:)))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    YOT: napadá mě ještě glutamát, ať už uměle nebo lépe přírodně - tj rybí/ústřicová omáčka, vývary, miso, houby. Ostatně zmiňované LSD v sobě glutamátu obsahuje hafo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vidis libecek! ten je mocnej taky a dava jakoby slanou zemitou chut! ten mi uplne vypad
    nebo se prodavaj i ty ruzny rasy na wakame. tak se podivat kolik maj salt content a kdyztak vyprat a sypat taky do jidla. tam ale ta sul bude.
    zkusit nesolit uplne je teda dost radikalni, ale asi to bude uplne to nejlepsi reseni..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    YOT: petržel mi vůbec nejede, místo ní dávám libeček
    Začínala jsem nějakou bylinnou směskou (v podstatě vegeta bez soli), pak jsem zkoušela různé asijské kořenící směsi bez soli a snažila se ladit jídlo víc do pikantna a kysela, jak píše DEVIL.
    Taky hodně používám oregáno a mám ráda středomořskou kuchyni, kde mi ta sůl nechybí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: Sůl je stejně návyková jako cukr, takže když si dáš solný "detox", tak ti pak i jídlo s menším množstvím soli bude připadat dost slané, problém je ten první týden až měsíc, než si zvykneš. :)
    FAT
    FAT --- ---
    MOODYCAT: Tak to bych nejspíš nejedl nic. Sladké nesmím a neslané si nedokážu představit. Jo, jasně, vím že je to pro někoho nutnost, ale byla by to muka.
    😉
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    YOT: zkus se poohlednout po LSD (lahudkove susene drozdi) nebo 'nutritional dried yeast'. no a zkus misto soli, ja vim ze se o tom hezky placa, ladit jidlo do kyselo-paliva s ruznym koreni, treba sumach, nebo kombinace nesolenejch indickejch masal. tam si navyknes na dalsi drazdeni ruznejch chuti pomoci tech koreni co sou v ty masale namlety. do toho cerstvy byliny...ani se mi to nechce snad rikat, ale treba koriandr taky dokaze obloudit chut podle toho, v jaky fazi vareni ho do jidla pridas... no a nakonec sypat vsechno LSD, to oblazi podstatnou cast sensorickejch zmrdu na sul
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    YOT: Nejlepsi, jak snizit prijem soli, je dat si tyden uplne bez soli a pak podle chuti.
    YOT
    YOT --- ---
    Nevim kam s tim. Zkusím to tady...
    Čtyři roky poslouchám od doktoru ze mam snizit příjem soli. Pominu-li domaci "vegetu" tak mi nikdo z nich nebyl schopnej poradit jak to udelat.
    Za tu dobu jsem sice objevil nekolik nahrazek za slanou chuť, ale u rady z nich jsem narazil na to, ze jsou pouzitelny pouze pokud varim pro sebe. Tak hledam zdroj inspirace. Myslim ze se shodneme o prospěšnosti soli jako takové, takže nejde o eliminaci soli z jidelnicku, ale o razantni snizeni prijmu. Tohle uz mam za sebou: olivy hlavne susene a drcene (pro me super ale pro zbytek neprijatelne), susena rajcata ( viz olivy a tady to proste nechapu), petržel ( ta mi fungovala ze zacatku znamenite, ale v posledni době mam skoro pocit, te se petrzel hodi vic do dortu a sladkosti, nez jako nahrazka soli), kedlubnove listy a rapiky susene drcene ( tohle bylo velke pekvapeni vzesle z lítosti vyhodit ne uplne hezke listy, chutove je to trochu na hraně hořko kyselosti a slanosti mozna nejakou moji chybou pri suseni?), směs muškátového květu a pískavice (sice to neni vyloženě slaná chuť, ale pokud si pamatujete ze vase babicka delala nejakou ultra dobrou polivku nebo omáčku a vy si tu chut od te doby jen pamatujete, tak tuhle kombinaci vyzkousejte).
    Nejake dalsi zkusenosti a rady jak varit slane "bez soli"?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    87HIGHFLYER: dobrý nápad. Neznal jsem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: nedělala bych dršťkovkum, tam stejně všechno chutná po paprice a majoránce, ale nakrájej jich část do vývaru do polívky.

    A fakt dobrá je s nima bílá omáčka. Opéct růžovky, přidat k tomu cibulku, podlejt vínem, přidat trochu vody nebo vývaru 20-30 minut vařit a redukovat a pak přilejt smetanu a podle chutit dosolit, dopepřit, dokyselit (hlasuju za citron) a dosladit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    To mi moc nejede.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: jeste je moznost houbovy pastiky, pokud ti takovy veci chutnaj.
    AIJA
    AIJA --- ---
    S2FI:
    Tu držkovou zítra spáchám a zbytek zapeču s cuketama a co lednice dá...Na másle ne, to mi je po tom blbě, bedly a růžovky se mi neosvědčily. Jinak to snad to přežijeme:-)
    S2FI
    S2FI --- ---
    AIJA: falesna drzkova nebo pecene na masle s kminem a paprikou na cerstvy chleba s plnot. horcici
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam