• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MIST
    MIST --- ---
    GEISHA: cmundu po kaplicku? reuben sandwich?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: absolutně nepopírám, že ten pocit máš, ale nemělo by to být, leda že bys měla štěstí na zmetky, ten vnitřní obal musí být absolutně inertní, alespoň po celou garantovanou dobu trvanlivosti
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: Posledni dobou mi konzervy, blizici se datu spotreby, chutnaj divne kovove :((
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: co zapečené brambory se zelím a masem (mletým, uzeným, podle chuti)?
    pokud máš remosku, ani nebudeš muset roztápět troubu; pokud ne, teď v týdnu má být kolem 22C a to se trouba ještě zapnout dá :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CERMI_FOX: vzhledem k tomu, že patrně jde o snížení příjmu sodíku, tak nahradit chlorid sodný glutamanem sodným asi úplně fungovat nebude


    GEISHA: konzervy, kde je "minimální trvanlivost" jsou obvykle konzumovatelné roky po tomto datu, takže pokud to nevypadá dle oko a čuchometrického textu divně, klidně konzumovat

    a použila bych jako normální zelí
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2491403/
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADY_MYSKA: mozna to je klic k ty diete. dostanes doporucit vyjmout ci snizit sul ze svy stravy, coz ti v podstate neprimo rika, ze se mas vyvarovat prumyslove zpracovanejm jidlum, ktery vzdy nakou miru soli maj. takze si musis varit vsechno ze zakl. surovin....
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    YOT: nekde jsem slysela, ze do salatu misto soli dat citron, ale to nebude pouzitelne vsude
    Navic sul je snad ve vsem koupenem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: No tma jde o tu toleranci, viz Alexis. Proste solnej detox.

    Ja teda solim ohromne moc, nastesti mne to nevadi, ale kdyzych to potrebovala omezit, tak zvolim tuto cestu.
    YOT
    YOT --- ---
    No parada díky všem.
    U te pálivosti- pikantnosti je problem ve mě. Mijuju bezny pepř ve vsech podobach, ale pro me je to strop co se palivosti tyce. Libeček jsem raky zapomnel ze existuje a zajimave zni i to LSD;) Ten solnej detox dokazu asi potvrdit. Obdobnou byt protichůdnou zkusenost m z doby kdy jsem prechazel ze szravovani rohlik se salamem na syrovou zeleninu vic jak 60%jidelnicku. V podstate vsechna zelenina byla z pocatku bez huti a necyrazna a dneska se muzu utlouct po tortile se salátem,:)))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    YOT: napadá mě ještě glutamát, ať už uměle nebo lépe přírodně - tj rybí/ústřicová omáčka, vývary, miso, houby. Ostatně zmiňované LSD v sobě glutamátu obsahuje hafo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vidis libecek! ten je mocnej taky a dava jakoby slanou zemitou chut! ten mi uplne vypad
    nebo se prodavaj i ty ruzny rasy na wakame. tak se podivat kolik maj salt content a kdyztak vyprat a sypat taky do jidla. tam ale ta sul bude.
    zkusit nesolit uplne je teda dost radikalni, ale asi to bude uplne to nejlepsi reseni..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    YOT: petržel mi vůbec nejede, místo ní dávám libeček
    Začínala jsem nějakou bylinnou směskou (v podstatě vegeta bez soli), pak jsem zkoušela různé asijské kořenící směsi bez soli a snažila se ladit jídlo víc do pikantna a kysela, jak píše DEVIL.
    Taky hodně používám oregáno a mám ráda středomořskou kuchyni, kde mi ta sůl nechybí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: Sůl je stejně návyková jako cukr, takže když si dáš solný "detox", tak ti pak i jídlo s menším množstvím soli bude připadat dost slané, problém je ten první týden až měsíc, než si zvykneš. :)
    FAT
    FAT --- ---
    MOODYCAT: Tak to bych nejspíš nejedl nic. Sladké nesmím a neslané si nedokážu představit. Jo, jasně, vím že je to pro někoho nutnost, ale byla by to muka.
    😉
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    YOT: zkus se poohlednout po LSD (lahudkove susene drozdi) nebo 'nutritional dried yeast'. no a zkus misto soli, ja vim ze se o tom hezky placa, ladit jidlo do kyselo-paliva s ruznym koreni, treba sumach, nebo kombinace nesolenejch indickejch masal. tam si navyknes na dalsi drazdeni ruznejch chuti pomoci tech koreni co sou v ty masale namlety. do toho cerstvy byliny...ani se mi to nechce snad rikat, ale treba koriandr taky dokaze obloudit chut podle toho, v jaky fazi vareni ho do jidla pridas... no a nakonec sypat vsechno LSD, to oblazi podstatnou cast sensorickejch zmrdu na sul
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    YOT: Nejlepsi, jak snizit prijem soli, je dat si tyden uplne bez soli a pak podle chuti.
    YOT
    YOT --- ---
    Nevim kam s tim. Zkusím to tady...
    Čtyři roky poslouchám od doktoru ze mam snizit příjem soli. Pominu-li domaci "vegetu" tak mi nikdo z nich nebyl schopnej poradit jak to udelat.
    Za tu dobu jsem sice objevil nekolik nahrazek za slanou chuť, ale u rady z nich jsem narazil na to, ze jsou pouzitelny pouze pokud varim pro sebe. Tak hledam zdroj inspirace. Myslim ze se shodneme o prospěšnosti soli jako takové, takže nejde o eliminaci soli z jidelnicku, ale o razantni snizeni prijmu. Tohle uz mam za sebou: olivy hlavne susene a drcene (pro me super ale pro zbytek neprijatelne), susena rajcata ( viz olivy a tady to proste nechapu), petržel ( ta mi fungovala ze zacatku znamenite, ale v posledni době mam skoro pocit, te se petrzel hodi vic do dortu a sladkosti, nez jako nahrazka soli), kedlubnove listy a rapiky susene drcene ( tohle bylo velke pekvapeni vzesle z lítosti vyhodit ne uplne hezke listy, chutove je to trochu na hraně hořko kyselosti a slanosti mozna nejakou moji chybou pri suseni?), směs muškátového květu a pískavice (sice to neni vyloženě slaná chuť, ale pokud si pamatujete ze vase babicka delala nejakou ultra dobrou polivku nebo omáčku a vy si tu chut od te doby jen pamatujete, tak tuhle kombinaci vyzkousejte).
    Nejake dalsi zkusenosti a rady jak varit slane "bez soli"?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    87HIGHFLYER: dobrý nápad. Neznal jsem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: nedělala bych dršťkovkum, tam stejně všechno chutná po paprice a majoránce, ale nakrájej jich část do vývaru do polívky.

    A fakt dobrá je s nima bílá omáčka. Opéct růžovky, přidat k tomu cibulku, podlejt vínem, přidat trochu vody nebo vývaru 20-30 minut vařit a redukovat a pak přilejt smetanu a podle chutit dosolit, dopepřit, dokyselit (hlasuju za citron) a dosladit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam