• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BLANITCHKA: rozhodne jak rikaj ostatni jen maslo sul pepr. Opec ze vsech stran a dopec v troube nebo nad parou. Zadny rybi koreni. 700 g si kazdej date ochutnavku a bude vam pak smutno ze nemate vic. Zrovna vcera sem na nej koukal v makru. Vzal sem misto toho 3 pytle slavek a 2 filety halibuta...
    KURE
    KURE --- ---
    BLANITCHKA: přimlouvám se za máslo + sul + pepr. (a kontakt :D )
    pokud chci ochutnat novou neznamou věc, chci cítit tu věc.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BLANITCHKA:
    Udělala bych ho jen na másle, abyche věděla jak vlastně chutná. Okořenit si ho můžou až na talíři...teda pokud to bude nutný.
    Dej, prosím, link na tu farmu...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    V rámci podpory aquaponicjké farmy na Scuku (považuju to za budoucnost výroby jídla) jsem si objednala filet jesetera.

    Jeseter sibiřský nabízí patří mezi nejlepší rybí masa vůbec. Je považovaný za gurmánskou lahůdku. Maso je tučnější, bílé, nabité bílkovinami a cennými omega-3 mastnými kyselinami, které jsou nezbytné pro zdravou funkci imunitního a kardiovaskulárního systému.

    Je vhodný pro většinu kulinárních úprav a na přípravu rybí polévky.

    Jeseter pochází z ekologického akvaponického chovu, kde ryby žijí v harmonické synergii s rostlinami. Ryby nejsou vystaveny stresu, nepřijdou do kontaktu s vnějšími vlivy, ani chemickými látkami a jeho maso je tak výjimečně kvalitní.

    Filety jsou absolutně bez kostí.


    S jesetery nemám zkušenost, mohu ho udělat v troubě /i na grilu na dř. uhlí. Budu vděčná, pokud má někdo zkušenosti s ladícím kořením. Nebyla to úplně levná ryba a hodit na to "směs na ryby" nebo jenom kmín se mi moc nechce a nechci si to po...

    bude nsá větší parta, tak věřím, že se 700g filet s nějakými saláty a přílohami sní jako nic.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Vařím ji tak nějak stejně, jen česnek dávám až po ukončení varu na dochucení nakonec. A krapet morugy:-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: ale tak proti gustu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PALEONTOLOG: že by měla bejt nestravitelná mě nenapadlo, já mám prostě rád houby opečený do zlatova:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE:

    1. kup u řezníka neprané dršťky. Bez nich nebude mít vývar dostatečně dršťkovou chuť. Musíš se na to přímo zeptat, ty dršťky co se normálně prodávají, nebo jsou dokonce nakrájené jsou prané, ledaskdy předvařené, takže to vyhovuje běžnému spotřebiteli - je to snadno k použití a nechutná to jak dršťky.

    2. crcej se s čištěním drštěk, bez toho budou neprané dršťky a vývar z nich smrdět. Pokud vidíš nějaké nečistoty, lůj a zbytky co tam nemají být, tak je odstraň. Posléze na to nasyp pár hrstí soli, důkladně vetři a masíruj. Důkladně opláchni. Dej do velkého hrnce, nalij hodně vody, přiveď k varu a tak na 10 minut vař. Vodu vylej, dršťky opláchni.

    3. udělej vývar. Vezmi dršťky přidej cibuli, mrkev, celer, petržel, česnem, pepř, nové koření a bobkový list. Dolej vodu dvoj až trojnásobek váhy hmoty (maso + zelenina) a vař dokud nejsou dršŤky měkké. Tak dvě až tři hodiny normálně okolo hodiny v papiňáku. Slij a separuj dršťky od rozvařené zeleniny. Dršťky nakrájej na nudlučky.


    Na sádle nech zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a pak přidej ještě lžíci sádla a lžíci hladké mouky. Udělej jíšku a udělej ji pomalu a do hnědé barvy, přidej lžičku sádla a lžičku rajčatového protlaku a důkladně nech protlak prosmažit. přidej lžičku papriky a trochu drceného kmínu a dle nálady chilli chviličku promíchej a zalij vývarem. Přidej dršťky a vař 20 minut. Opepři a osol podle chuti, prolisuj 2-5 stroužků česneku a přidej lžíci drcené majoránky. Nech odležet do druhého dne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: z hlívy se dá dělat i salát na syrovo, je dobře stravitelná, nemusíš tu stravitelnost dohánět olejem ;)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: Vymazlená nevím - já jí dělám takhle, nic unikátního to není:

    Na oblíbeném tuku pomalu opékat nakrájenou hlívu, osolit, opepřit, okmínovat. Jak začne chytat barvu, přidat cibuli. Hlívu chceš fakt dobře opéct v dostatku tuku. Do základu pak dám na kostičky kořenovou zeleninu, co mám doma (někdy brambor, někdy nic. Mám v tom rád zeleninu). Jak chytne barvu, zapráším dobrou sladkou paprikou, po lehkém opečení moukou, počkám až se trochu opraží a zaleju zeleninovým vývarem. Osolim, opepřim, dám tam dost majoránky a prolisovanej česnek (podle chuti). Pak to nechám bublat na plotně dokud mi nedojde trpělivost, ale aspoň půl hodiny bych tomu dal nejmíň. Poměry bohužel nevím, já dělám od oka i kynutý těsto:/
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: klidně, byl by zbytek receptu? :)
    já tak nějak povědomí mam, ale kdyby byl nějaký vymazlený...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: nyx rada - udělej jí z hlívy:D
    KURE
    KURE --- ---
    máte prosím nějakej super skvělej recept na úplně nejlepšejší drštkovou?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Kdyz to udelas na fakt tenky platky tak to bude rychlovka
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL:
    ALEXIS: bacha na jednu věc, tyhle toustovače maj tak 600-900W, to neni nic moc, to je tak asi třetina až půlka průměrný plotýnky na sporáku. Nebo třetina až půlka výkonu kontaktního grillu. (což je ten správnej "toustovač" na maso)
    Co tím chci říct, že to žádná rychlovka nebude, protože to prostě nehřeje.
    Neexistuje žádnej důvod to používat. Cokoliv co půjde udělat v tom toustovači, půjde udělat na normální pánvi snadněji a s menším bordelem.

    ještě k původnímu problému, opražit mu ten plátek na sucho (minimum tuku dle pánve), nebo na grillu, mu taky nechutná?


    MOODYCAT: eh :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ALEXIS: Jeste me napada delat ho v papilote.

    Ja suchy kure vyhledavam, tak nejsem cilovka :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALEXIS:
    A v pečícím sáčku jsi kuřecí zkoušela? To je asi jediná úprava pro mě kdy to není suchý.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    DEVIL: Ještě mám jednu poznámku: kdbych se s tím chtěla srát, tak obaluju, smažím a loupu, jak to dělá babička, a neptám se na nápady, jak si život ulehčit. :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    DEVIL: Díky za tip, opékat maso v sendvičovači mě ještě nenapadlo, ale zní to jako dobrá rychlovka.
    K radám k výchově: já se s tím neseru, mládě jí, co je, ale když dopřáváme i sobě, co nám chutná, tak nevidím důvod občas nedopřát i mláděti, co mu chutná, obzvlášť pokud si u toho potrénuju nové kuchařské skilly.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ALEXIS: ja bych se s nim jako moc nesral. Tak jako se segra nesere s jejim mladym. Bud zere co je nebo zustane hladovej a pak ho hlad donuti pozrit to co nechtel. Jestli ale chces rychlovku tak ja vezmu kureci/veprovou peceni maso bez kosti nakrajim ho na tenky platky/kousky. Jestli mas doma takovej ten toaster jak tam sou ty zaviraci trojuhelnicky, tak to maso posypes tim co chces aby chutnalo, hodis tam za nehet masla a maso naskladas na horkej toaster a zavres. Za par minut je maso hotovy. Ja kdyz to rozpaluju tak tam dam cibuli a vona se pak jakoby vpije do masa to mam rad. Je to neprilnavej povrch a tak to v pohode vyklopis na talir a do 5ti minut zeres
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    B3TL: Proto jsem se ptala, jestli někdo nemá nápad (preferably vyzkoušený) jak toho nejlépe dosáhnout. Náhodné úpravy kuřecího masa umím vymyslet taky (pečené v troubě mimochodem občas dělám a nemusí být vysušené, když se dělá správně).
    Dostala jsem níže dobré tipy od Ruthlesse a Zuzkaou, který mi taky rozšířil obzory, protože pošírované kuře jsem doteď neznala. Děkuji za snahu, ale opravdu jsem sem nešla pro návod jak osmažit kuřecí řízek (umím, ale nebaví) ani náhodné tipy na metodu pokus-omyl.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ALEXIS: tak jen naložit a osmazit, případně v troubě, ale to bude suchý z těch prsou...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    B3TL: Když u nás jí obalené řízky akorát muž, já výjimečně a mládě chce právě ten řízek jen oloupaný. A mě opravdu nebaví se patlat s obalováním a smažením jen proto, abych to pak loupala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam