• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ale tak my nevíme co má JESTEDMAN:ův kámoš v plánu.
    KURE
    KURE --- ---
    XCIDER:
    2/ no vyhodit ledviny a SRDCE! mi pride skoda. když tu zabujačku dělá řezník, z tohohle "odpadu" a nějakýho ořezu a bůčku bokem bejvaj bezva klobásky a pod. Ale je fakt, že jde hlavně o maso a tohle je jen detail.
    3/ jo tohle je z cely zabijačky to nejjednoduší.
    4/ ta váha bylo myšleno živá. Pro ilustraci s jak velkym zvířetem se budou přetahovat a honit po zahradě až jim to po otevření kufru uteče :D
    Ovce co jsem bral já měly (vykuchany staženy a rozčtvrceny) 15-20 kilo. (maso+kosti, předpokládám že to je to cos myslel pod pojmem "maso") buď mě bulíkovali, ao byly starší než říkali, nebo to bylo větší plemeno?

    1/ to zní o hodně rozuměji, než to co se chystaj udělat oni :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: jj - udělt to tam, kde ovce žije. To je ten podstatný moment. Zbytek je dovednost.

    Mizerná varianta je někde ji naložit, převážet autem, které navíc nebude určené na převoz zvířat a pak ji zkoušet amatérsky kuchnout v naprosto cizím prostředí neuzpůsobeném tomu, aby alespoň trošku mírnilo stres.

    To už je humánnější necht to na jatkách a vyzvednout si maso.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Zrovna mi přišlo pozvání na rožnění ovce! Super.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JESTEDMAN: s kamosem jsme ovce porazeli taky DIY, nikam jsme je teda nevozili, zabijeli jsme rovnou na tom pozemku kde je choval. Poprve jsme z toho byli trochu vyjukany, ale po par sezonach uz to slo razdva..
    1/ zabijeni - ovci jsme chytili (to je nejtezsi), svazali nohy a kdyz se za chvilku uklidnila, kamos ji omracil ranou palici do hlavy a ja ji ostrym nozem pretnul tepny. krev jsme normalne nechali vytect do travniku, bylo to na podzim kdy hodne prsi takze nikde nic nesmrdelo
    2/ vyvrhnuti - nejdriv jsme je veseli za zadni nohy, ale nakonec se nam vic osvedcilo povesit za predni. potom rozriznout na brisni strane od krku az po ocas, vyvrhnout vnitrnosti a pak stahnout kuzi, chce to mensi ostrej nuz a trocku grifu. z vnitrnosti jsme si nechavali jen jatra, zbytek jsme zakopali do jamy nekde v rohu zahrady.
    3/ porcovani masa - ze stazeny a vyvrhnuty ovce jsme odrizli napred kyty, pak odsekli celej hrudnik i s zadovymi svaly a nakonec vypreparovali krk a predni nohy. nechal jsme to vzdycky tyden v lednici zabalene v igelitu aby to trochu dozralo, teprve potom jsem to rozporcoval na jednotlive kusy a dal do mrazaku.
    Z jedne ovce, ktera mela 10-12 mesicu, bylo vzdycky max 10-12 kg masa, tech 30 co tu nekdo pise je naprosty nesmysl. Mozna vyjimecne velky beran bude mit 15 kilo.
    4/ vyuziti - prvni rok jsme jeste doma nebyli zvykli na chut skopoveho, takze jsme to dost mleli na cevabcici apod. kde se to hodne okoreni. Ale casem nam to prestalo vadit a dneska mam tu chut vylozene rad :)
    Jinak kyta se da pect v celku, popr. pokrajena na kousky, bud klasika cesnek+majoranka, nebo ruzne stew variace typu bourguignon, gulas apod. stejne zpracovavam i lepsi kousky krku/plecka, prednich nohou apod.
    Rostenec je nejlepsi vyriznout cely podel zeber a patere, ma tak 0,7 kg jeden a je super ve steakove uprave, delavam k nemu salvejovou omacku...
    Zebra + ostatni kosti jsem vzdycky hned po porcovani hromadne zpracoval na supersilny vyvar, ktery pak pouzivam k podlevani pri tech dusenych jidlech..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AIJA: Já bych ty činnosti napsal na papir a tahal z klobouku postupně :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Kdyby na to přišlo, tak napřed vyvěsit a pak teprve stáhnout a vyvrhnout...nejlépe do necek:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Podle me je nejhorsi to streleni. Muj reznik ma malorazku a strili uz 40 let. Malokdo na to ma recept. Ja bych strelil, ale u me sou prasata i kravy nervozni a hrozne trojcej. Von jim umi tak domlouvat a chlacholit je, ze tak na tu porazku jdou pokorne a bez nervu. Zabijeni, vykrveni a dokonaly umyti strev je podle myho to co se reznik za x tisic zabijacek nauci. Naporcovat to uz zvladne ucen s vostrym nozem
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZUZKAOU: (kdo nemá řezníka, dá si tam myslivce)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AIJA: No podriznout, vykrvit, vyvrhnout, vyvěsit, stáhnout… to cely mi teda přijde dost jak problém :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    Když se podřízne, tak se musí vykrvit...ale to snad kamarád ví, když se chce pouštět do takové akce? Mějte připravené nějaké lavory na krev, vnitřnosti...atd. A pověsit, to taky je snad jasné...Pak už se snad intuitivně chytnete s rozhozením masa, on to není až takový problém.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BLANITCHKA:
    Díky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: tipla bych si že se někdo potřbeuje zbavit beránků, kámošovi to přijde jako dobrej kauf a Jestedman je majitel prostoru kde by se ovčí hody daly uspořádat.

    Což o to, nápad to může být zajímavý, ale fakt to k tomu chce toho řezníka. Chovatel ovcí o někom bude vědět.
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: nerozumím úplně účelu celé akce.
    Proč chcete podrezavat ovce, když nevíte ani co s masem?? O ostatních komponentech nemluvě.
    Jináč taková letní ovce je 30-45 kilo takže ve dvou budou asi jako menší prase. To dělat bez někoho kdo ví co a jak nebude zábava.
    A teda apeloval bych na etickou stranu věci, pokoušet se podrezavat ty tvorecky podle videa z YouTube (nejspíš tupym nožem) je fakt hrozný. Sezente si řezníka.
    MIST
    MIST --- ---
    JESTEDMAN: nechces kamose premluvit, at na zahradu radsi pritahne dve stenata (piva) a maso koupis uz naporcovany?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JESTEDMAN: vynikající jsou ovčí klobásky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: ty ovce bude podřzávat kdo a kde? Protože aby to nebylo týrání, tak to musí dělat někdo kdo to umí a na pastvině kde ty ovce žijou. Zároveň tam je potřeba je minimlně vykrvit a vyvrhnout, to je potřeba udělat co nejdřív.

    Neplánujete to tak, že kámoš někde koupí živý ovce, narve je do auta, odveze k tobě a tam podle návodu na youtbuber se je budete pokoušet zavraždit, že ne? A ne, není to úplně jednoduchá záležitost.

    Podle youtube naopak má smysl koukat na to, jak vyčinit kůži, ne není to těžký, zvládli to pračlověci, zvládnete to taky.

    stejně tak snad zvládnete porozumět tomu, že namlít třeba hřbet a nebo kýtu na kebab je fakt mrhání masem těch nebohých bytostí, které zabijete co nejšetrněji - tedy že najdete ve vsi odkud ty ovce jsou někohoi kdo je umí podříznout, dáte mu pětikilo či flašku a naučíte se jak se to dělá - on vám zároveň pomůže ovci vyvrhnout, zbavit kůže a naporcovat tak, aby to dávalo smysl. Stejně tak bude vědět který kus ovce se hodí na co.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: tak krev se da rukou vymichat v kybli do schlazeni. Vymichava se aby se nesrazila jako takova ale zaroven aby se vysrazely zilky, co se pak v chuchvalci vyndaj. Pak se muze pridat jako na praseci zabijacce do polivky nebo smichat s krupici cesnekem soli peprem majorankou a udelat na panvi tzv 'krvacky'. Na mlety je to skoda vsechno. Rozdelte podle klasickejch rezu. A odrezky pak muzete ala lesek semelka na kebab.
    Hlavu vyvarit popr nejdriv rozmlatit a vyndat mozek, kterej se zrovna da pouzit na vydelani kuze. Emulzifikuje se s vodou tycakem a natira se s nim vnitrek kuze, kde se rychlejs rozlozi membrana a zbytky masa s membranou se pak lip odstranujou skrabkou. Vycineni je pracnejsi ale ne nemozny. Rozhodne koukni na nakej tutorial. Je to pak docela radost, az mas pak svymi silami vydelanou kuzi. Ja si delal za srnce co sem strelil.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    vypadá to, že se mi kamarád nacpe na zahradu, kde plánuje zpracovat dvě mladý ovce, měl bych pár dotazů..
    ovce jsou snad půlroční, má někdo zkušenosti s porážkou? kolik krve z toho je a co s ní? v krajním případě s ní pohnojím zahradu, ale bojím se smradu a hmyzu.
    co byste doporučili s masem? já jsem pro mletý / kebab, možná upíct žebra a kolínka.. co s hlavou? nemá někdo něco nepracného, ale ultimátního?
    co s kůží, vyčinění je asi dost pracné, rozklad v kompostu je předpokládám na dlouho, do popelnice se mi to asi nevejde a pokud vejde, tak mě sousedi druhej den udaj, že tam mám mrtvolu (usmrcení je naplánováno na čtvrtek, popelnice vyváží až v pondělí :)
    díky za něco konstruktivního, mám z toho celkem obavy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam