• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Kdyby na to přišlo, tak napřed vyvěsit a pak teprve stáhnout a vyvrhnout...nejlépe do necek:-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AIJA: No podriznout, vykrvit, vyvrhnout, vyvěsit, stáhnout… to cely mi teda přijde dost jak problém :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    Když se podřízne, tak se musí vykrvit...ale to snad kamarád ví, když se chce pouštět do takové akce? Mějte připravené nějaké lavory na krev, vnitřnosti...atd. A pověsit, to taky je snad jasné...Pak už se snad intuitivně chytnete s rozhozením masa, on to není až takový problém.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BLANITCHKA:
    Díky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: tipla bych si že se někdo potřbeuje zbavit beránků, kámošovi to přijde jako dobrej kauf a Jestedman je majitel prostoru kde by se ovčí hody daly uspořádat.

    Což o to, nápad to může být zajímavý, ale fakt to k tomu chce toho řezníka. Chovatel ovcí o někom bude vědět.
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: nerozumím úplně účelu celé akce.
    Proč chcete podrezavat ovce, když nevíte ani co s masem?? O ostatních komponentech nemluvě.
    Jináč taková letní ovce je 30-45 kilo takže ve dvou budou asi jako menší prase. To dělat bez někoho kdo ví co a jak nebude zábava.
    A teda apeloval bych na etickou stranu věci, pokoušet se podrezavat ty tvorecky podle videa z YouTube (nejspíš tupym nožem) je fakt hrozný. Sezente si řezníka.
    MIST
    MIST --- ---
    JESTEDMAN: nechces kamose premluvit, at na zahradu radsi pritahne dve stenata (piva) a maso koupis uz naporcovany?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JESTEDMAN: vynikající jsou ovčí klobásky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: ty ovce bude podřzávat kdo a kde? Protože aby to nebylo týrání, tak to musí dělat někdo kdo to umí a na pastvině kde ty ovce žijou. Zároveň tam je potřeba je minimlně vykrvit a vyvrhnout, to je potřeba udělat co nejdřív.

    Neplánujete to tak, že kámoš někde koupí živý ovce, narve je do auta, odveze k tobě a tam podle návodu na youtbuber se je budete pokoušet zavraždit, že ne? A ne, není to úplně jednoduchá záležitost.

    Podle youtube naopak má smysl koukat na to, jak vyčinit kůži, ne není to těžký, zvládli to pračlověci, zvládnete to taky.

    stejně tak snad zvládnete porozumět tomu, že namlít třeba hřbet a nebo kýtu na kebab je fakt mrhání masem těch nebohých bytostí, které zabijete co nejšetrněji - tedy že najdete ve vsi odkud ty ovce jsou někohoi kdo je umí podříznout, dáte mu pětikilo či flašku a naučíte se jak se to dělá - on vám zároveň pomůže ovci vyvrhnout, zbavit kůže a naporcovat tak, aby to dávalo smysl. Stejně tak bude vědět který kus ovce se hodí na co.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: tak krev se da rukou vymichat v kybli do schlazeni. Vymichava se aby se nesrazila jako takova ale zaroven aby se vysrazely zilky, co se pak v chuchvalci vyndaj. Pak se muze pridat jako na praseci zabijacce do polivky nebo smichat s krupici cesnekem soli peprem majorankou a udelat na panvi tzv 'krvacky'. Na mlety je to skoda vsechno. Rozdelte podle klasickejch rezu. A odrezky pak muzete ala lesek semelka na kebab.
    Hlavu vyvarit popr nejdriv rozmlatit a vyndat mozek, kterej se zrovna da pouzit na vydelani kuze. Emulzifikuje se s vodou tycakem a natira se s nim vnitrek kuze, kde se rychlejs rozlozi membrana a zbytky masa s membranou se pak lip odstranujou skrabkou. Vycineni je pracnejsi ale ne nemozny. Rozhodne koukni na nakej tutorial. Je to pak docela radost, az mas pak svymi silami vydelanou kuzi. Ja si delal za srnce co sem strelil.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    vypadá to, že se mi kamarád nacpe na zahradu, kde plánuje zpracovat dvě mladý ovce, měl bych pár dotazů..
    ovce jsou snad půlroční, má někdo zkušenosti s porážkou? kolik krve z toho je a co s ní? v krajním případě s ní pohnojím zahradu, ale bojím se smradu a hmyzu.
    co byste doporučili s masem? já jsem pro mletý / kebab, možná upíct žebra a kolínka.. co s hlavou? nemá někdo něco nepracného, ale ultimátního?
    co s kůží, vyčinění je asi dost pracné, rozklad v kompostu je předpokládám na dlouho, do popelnice se mi to asi nevejde a pokud vejde, tak mě sousedi druhej den udaj, že tam mám mrtvolu (usmrcení je naplánováno na čtvrtek, popelnice vyváží až v pondělí :)
    díky za něco konstruktivního, mám z toho celkem obavy
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BLANITCHKA: rozhodne jak rikaj ostatni jen maslo sul pepr. Opec ze vsech stran a dopec v troube nebo nad parou. Zadny rybi koreni. 700 g si kazdej date ochutnavku a bude vam pak smutno ze nemate vic. Zrovna vcera sem na nej koukal v makru. Vzal sem misto toho 3 pytle slavek a 2 filety halibuta...
    KURE
    KURE --- ---
    BLANITCHKA: přimlouvám se za máslo + sul + pepr. (a kontakt :D )
    pokud chci ochutnat novou neznamou věc, chci cítit tu věc.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BLANITCHKA:
    Udělala bych ho jen na másle, abyche věděla jak vlastně chutná. Okořenit si ho můžou až na talíři...teda pokud to bude nutný.
    Dej, prosím, link na tu farmu...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    V rámci podpory aquaponicjké farmy na Scuku (považuju to za budoucnost výroby jídla) jsem si objednala filet jesetera.

    Jeseter sibiřský nabízí patří mezi nejlepší rybí masa vůbec. Je považovaný za gurmánskou lahůdku. Maso je tučnější, bílé, nabité bílkovinami a cennými omega-3 mastnými kyselinami, které jsou nezbytné pro zdravou funkci imunitního a kardiovaskulárního systému.

    Je vhodný pro většinu kulinárních úprav a na přípravu rybí polévky.

    Jeseter pochází z ekologického akvaponického chovu, kde ryby žijí v harmonické synergii s rostlinami. Ryby nejsou vystaveny stresu, nepřijdou do kontaktu s vnějšími vlivy, ani chemickými látkami a jeho maso je tak výjimečně kvalitní.

    Filety jsou absolutně bez kostí.


    S jesetery nemám zkušenost, mohu ho udělat v troubě /i na grilu na dř. uhlí. Budu vděčná, pokud má někdo zkušenosti s ladícím kořením. Nebyla to úplně levná ryba a hodit na to "směs na ryby" nebo jenom kmín se mi moc nechce a nechci si to po...

    bude nsá větší parta, tak věřím, že se 700g filet s nějakými saláty a přílohami sní jako nic.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Vařím ji tak nějak stejně, jen česnek dávám až po ukončení varu na dochucení nakonec. A krapet morugy:-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: ale tak proti gustu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PALEONTOLOG: že by měla bejt nestravitelná mě nenapadlo, já mám prostě rád houby opečený do zlatova:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE:

    1. kup u řezníka neprané dršťky. Bez nich nebude mít vývar dostatečně dršťkovou chuť. Musíš se na to přímo zeptat, ty dršťky co se normálně prodávají, nebo jsou dokonce nakrájené jsou prané, ledaskdy předvařené, takže to vyhovuje běžnému spotřebiteli - je to snadno k použití a nechutná to jak dršťky.

    2. crcej se s čištěním drštěk, bez toho budou neprané dršťky a vývar z nich smrdět. Pokud vidíš nějaké nečistoty, lůj a zbytky co tam nemají být, tak je odstraň. Posléze na to nasyp pár hrstí soli, důkladně vetři a masíruj. Důkladně opláchni. Dej do velkého hrnce, nalij hodně vody, přiveď k varu a tak na 10 minut vař. Vodu vylej, dršťky opláchni.

    3. udělej vývar. Vezmi dršťky přidej cibuli, mrkev, celer, petržel, česnem, pepř, nové koření a bobkový list. Dolej vodu dvoj až trojnásobek váhy hmoty (maso + zelenina) a vař dokud nejsou dršŤky měkké. Tak dvě až tři hodiny normálně okolo hodiny v papiňáku. Slij a separuj dršťky od rozvařené zeleniny. Dršťky nakrájej na nudlučky.


    Na sádle nech zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a pak přidej ještě lžíci sádla a lžíci hladké mouky. Udělej jíšku a udělej ji pomalu a do hnědé barvy, přidej lžičku sádla a lžičku rajčatového protlaku a důkladně nech protlak prosmažit. přidej lžičku papriky a trochu drceného kmínu a dle nálady chilli chviličku promíchej a zalij vývarem. Přidej dršťky a vař 20 minut. Opepři a osol podle chuti, prolisuj 2-5 stroužků česneku a přidej lžíci drcené majoránky. Nech odležet do druhého dne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: z hlívy se dá dělat i salát na syrovo, je dobře stravitelná, nemusíš tu stravitelnost dohánět olejem ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam