AIJA: tak aktuálně švestkový knedlíky.
Papriky plněný fetou místo masa - feta, vejce, česnek, oregáno.
Zelné závitky bez masa - poláci tam dávají pohanku s houbama, ale asi půjde rejže s rajčatovou pastou a třeba sušenejma rajčatama, dobrej by v tom byl i osmaženej lilek.
Bramboráky a bramborové placky.
Klasický špek není úplně narvaný puriny a člověk ho nesní moc, takže třeba halušky/strapačky s troškou slaniny.
Pokud jsou ochotní jíst něco co úplně neznají, tak hlasuju pro porusaldu. Vypadá to divně, ale je to strašně dobré a úplně jednoduché.
Kolik brambor, tolik porku, na jednu porci nějakých 200 g brambor a 200 g porku.
Porek a brambory nakrájej na podobně velké kusy.
Na tuku orestuj porek, přidej brambory a chviličku restuj, zalij vodou tak, aby všechno bylo ponořené, osol a dus do měkka. Posléze ještě podle potřeby dosol a dopepři. to je všechno.
Kdo dá víc vody a pak to rozmixuje do hladka, získá francouzský bramborový krém POTAGE PARMENTIER, možno zjemnit smetanou.
Smažený květák s bramborem.
Smaženej sejra
Koprovku s vejcem.
Těstoviny na italský způsob.
Pirožky se zelím a nebo bramborama.
selská omeleta/španělská tortilla (opečené brambory popřípadě další věci zalité vejci)
běžná omeleta s hráškem a bramborem jako přílohy.
pečené brambory s tvarohem
bramborový guláš
zapečené těstoviny s dušenou kapustou/zelím či jinou vhodnou zeleninou.