• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Sám se člověk pohlídá, chlapy doma taky, ale těžko se staříky mimo naše město. Přes týden jim jezdí s jídlem pečovatelská služba. O víkendech se střídáme ve vaření se švagrovou...no a ta jim přilepšuje klobásama a buchtama. Děda na tajno slupne na stojáka u lednice klobás, babi zase ve špajzu kynutý koláče. Ale Jarunka je na ně hodná, že jim to vozí. Já jsem lakomá, že jim nic nedopřeju:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: podle me ty spoustece dnovejch zachvatu jsou hodne individualni a obsah purinu s tim nesouvisi na 100 procent a zda se ze i zalezi z ceho ty puriny jsou. U me to pred lety byvala kombinace prejezeni se masa, vino + unava. Maso samo o sobe nedelalo nic. Vim ze nekterym lidem dela problemy korenene jidlo. On na to pak clovek podle me prijde sam, co mu to spusti, bohuzel to neni uplne bezbolestne poznani... Kazdopadne pevny nervy a at jim chutna:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Pro jistotu jsem si vytáhla tabulku s purinama abych měla z čeho vycházet.
    Díky vám všem za pomoc: Určitě rady využiju. Já vím co vařit u nás, ale staříkům se blbě nutí nějaké novoty. Jedu jednoduchá jídla a jim se to zdá jalové...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Většinu toho vařím, ale ta porusalda je zajímavá, to jsem neznala.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Vločky ale jsou taky purinové.
    Teda jsem názoru, že když od "jedovatin" sní jen trochu, tak si spraví chuť a nezhorší se. Nějaký nápad na zpestření toho co jim vařím se mi hodí každopádně.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: no nevim jak to presne funguje, ale v luštěninách je purinů více než v mase, takže bezmasý jídlo na základě lutěnin teda neni výhra.
    Je třeba ještě vzít v úvahu že masa je v porci typicky méně než luštěnin.
    ale možná že náhodnej internetovej článek kecá, nebo různý druhy purinů různě vadí....

    Puriny v potravinách, kde jich je nejvíce?
    https://www.bezhladoveni.cz/v-kterych-potravinach-najdete-nejvice-purinu/

    zelený hrášek 80 mg
    čočka 70 mg
    hrách 45 mg
    fazole 44 mg

    vepřové 48 mg
    telecí 48 mg
    skopové 46 mg
    hovězí 40 mg
    kuřecí 40 mg
    králičí 38 mg
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: dle 87HIGHFLYER tohoto, me vlastni zkusenosti a me nefrolozky nemusi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: luštěniny jsou při dně problém... A to droždí taky...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: zalezi hodne co jim chutna - dobra je indicka kuchyne, ktera je prirozene bez masa (jen pozor na vetsi mnozstvi koreni, to u nekterych muze take byt spoustec). Jinak vege verze normalnich jidel je cesta (bez nahrazek, pokud je nemate radi), prirozene bezmasa jidla je bezpecna cesta.

    Ja mam hodne rad treba reckou musaku (misto mleteho mas cervenou cocku, jinak je to stejny), zeleninovy lasane, dost dobry jsou asijsky stir fry - aromaticka zelenina, houby nebo tofu (tomu je treba venova nejakou peci viz nize), pak co mas v lednici. Nakonec prihodit uvareny nudle a zalejt omackou (staci klidne jen dobra sojovka, ale klidne do toho dej tamarindovou pastu, burakovy maslo, chilli olej, co ma kdo rad)

    Pokud mate neduveru k tofu, je treba s nim neco smysluplnyho provest, ostatne kureci prso clovek taky nekonzumuje syrovy. Za me je fajn uprava obalit ve skrobu a mletym zazvoru, usmazit na neutralnim oleji dozlatova a nakonec zalejt sojovkou a pockat az se tekutina vyvari. To hodit do stir fry nebo do veci kde je prirozene sojovka a tofu.

    Dalsi vec - cizrna na paprice misto kurete na paprice, s oblibenym knedlikem. Nezapomenout na zeleninovy vyvar.
    Paella je skvela, stejne jako italsky risotto

    Skvelym zpusobem jak do sebe narvat hodne zeleniny je neco cemu doma rikame teply salat - upeces v troube platky oliv olejem omastene cukety a paprik, vedle si udelas krutony a smichas vse se smesi salatu, rajcatama a okurkou, zalejt olejem a citronem. Muzes tam dat lehce prazene orisky, sezam nebo jiny seminka a samozrejme bylinky. Pokud to chces mit vydatnejsi, inspiruj se tabulehem a dej tam jeste cous cous.

    A nakonec jeste takova obecna rada co asi neni treba, ale vim ze lidi maji casto pri vynechavani masa pocit, ze jim v tom neco chybi. Obvykle je to umami, takze je treba ho tam dodat - houby, rajcata, zeleninovy vyvar, sojovka, nekdo ma rad lahudkove drozdi, z ne veg veci treba vejce nebo syr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: tak aktuálně švestkový knedlíky.

    Papriky plněný fetou místo masa - feta, vejce, česnek, oregáno.

    Zelné závitky bez masa - poláci tam dávají pohanku s houbama, ale asi půjde rejže s rajčatovou pastou a třeba sušenejma rajčatama, dobrej by v tom byl i osmaženej lilek.

    Bramboráky a bramborové placky.

    Klasický špek není úplně narvaný puriny a člověk ho nesní moc, takže třeba halušky/strapačky s troškou slaniny.


    Pokud jsou ochotní jíst něco co úplně neznají, tak hlasuju pro porusaldu. Vypadá to divně, ale je to strašně dobré a úplně jednoduché.

    Kolik brambor, tolik porku, na jednu porci nějakých 200 g brambor a 200 g porku.
    Porek a brambory nakrájej na podobně velké kusy.

    Na tuku orestuj porek, přidej brambory a chviličku restuj, zalij vodou tak, aby všechno bylo ponořené, osol a dus do měkka. Posléze ještě podle potřeby dosol a dopepři. to je všechno.

    Kdo dá víc vody a pak to rozmixuje do hladka, získá francouzský bramborový krém POTAGE PARMENTIER, možno zjemnit smetanou.

    Smažený květák s bramborem.

    Smaženej sejra

    Koprovku s vejcem.

    Těstoviny na italský způsob.

    Pirožky se zelím a nebo bramborama.

    selská omeleta/španělská tortilla (opečené brambory popřípadě další věci zalité vejci)

    běžná omeleta s hráškem a bramborem jako přílohy.

    pečené brambory s tvarohem

    bramborový guláš

    zapečené těstoviny s dušenou kapustou/zelím či jinou vhodnou zeleninou.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AIJA: já mám kopr rád, a pokusmo jsem zjistil, že tyhle těžší smetanové omáčky a polívky, koprové zvlášť, snesou úplně enormní množství čerstvě drceného pepře a... já mám rád i pepř :-]
    Ale u hub se spíš snažím tu jejich chuť nepřebíjet - třeba pravé hřiby jen tak na plátky a bez trojobalu orestované na másle... beat that!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: ryze je v pohode.
    Ale jen obsahem purinu se neda ridit 100%. V kakau jich je hrozne moc a pritom po cokolade v jakemkoli mnozstvi muz nikdy problemy nemel, zato po platku sekane, i kdyz riznute vlockama nebo zeleninou, ho klouby boli.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZCR:
    No proto:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BONEMINA: nastesti co se tyka rostlinnych zdroju purinu (lusteniny a obecne rostline veci s velkym obsahem purinu) se ukazuje, ze to problematicke uplne neni, viz treba tahhle studie
    Uric Acid and Plant-Based Nutrition
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722549/

    Despite some outdated guidelines that continue to promote the avoidance of high-purine vegetables, it is important to emphasize that there are no data from long-term cross-sectional or interventional studies that would show that high-purine plant-based foods represent a clinically meaningful increased risk for hyperuricemia or gout development

    To neznamena snist kilo fazoli denne, jen na to clovek nemusi brat takovy ohledy jako u masa
    ZCR
    ZCR --- ---
    AIJA: jasně že může, ale jde to i bez něj, pokud ho někdo nemusí
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZCR:
    Kopr se nemůže? Žiju v představě, že jo...:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Mám pytel fazolek, tak se části takhle elegantně zbavím.
    A vlastně jak je na tom rýže? U té jsem puriny nehledala...
    ZCR
    ZCR --- ---
    BONEMINA: výborné i houby+brambory (taková kulajda bez kopru) - lze i kombinovat s těmi fazolkami, akorát mají hodně intenzivní chuť a ty houby snadno přebijí
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: jj, ty jidla "na kyselo" varivam rada. Casteji nez fazolky delam tykev na kyselo nebo brambory na kyselo, oboji je vyborne s posirovanym vejcem nebo volskym okem.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Obecně vím, manžel i syn si tím prošli. O víkendu vařívám pro babi a dědu /85 a 90/, je to trochu problém, protože na nějaké alternativy masa nejsou, to spíš jednou za týden uělám plátek libového. Teď mě napadají fazolky na kyselo. To by taky mohlo projít...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam