Ak ešte niekoho zaujímajú tie drienky, čo som tu pred nedávnom spomínala, zatiaľ som ich používala takto:
- džem, veľmi dobrý, ostáva v ňom trochu trpkosti a to je práve zaujímavé, asi by bol z nich dobrý aj sirup.
- ako odpad z varenia džemu mi ostalo celkom dosť dužiny a bolo v nej ešte stále dosť chuti, skúsila som ju vysušiť a rozmixovať na prášok, je z toho taký falošný sumac, celkom fajn.:)
- skúsila som ich pár experimentálne vysušiť čerstvých (odrezané kúsky dužiny), a je to dobré, dali by sa tým asi nahradiť sušené brusnice, ale tá príprava je náročná a nechce sa mi s tým babrať - odkôstkovanie je za trest a ak by som to sušila s kôstkou, asi by to oddeliť nešlo už vôbec.
- časť som naložila "ako olivy", samotné do silne slaného roztoku, zatiaľ čakám na výsledok.
- naloženie na slano s inou zeleninou čaká, kým budem mať na to trochu viac mentálnej kapacity.:)
- no a mám tu na linke misku drienok, ktoré postupne ešte dozrievajú, takže ich priebežne jeme čerstvé (pripomínajú višne), ale už som ich aj dávala na koláč k inému ovociu, upiekla s dulami a slivkami v rúre a dávala k palacinkám, atď atď.. Myslím, že by šli dobre aj k nejakému mäsu, možno k nejakej divine, alebo proste na odľahčenie niečoho tučnejšieho, neviem..
(Máme kúsok od nás fakt veľký strom a tuším to nikto iný neoberá, tak som ich už pár kíl postupne spracovala..)