• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Tak je z toho smes do tortil.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    _ANT_: krom rychlé paštiky (coz není oběd, ale treba zítřejší snídaně) - přebytek zamrazit a výhledově do pastýřského koláče, tam se vejde spousta tepelně upraveného masa a zapečení v kořeněné omáčce zhojí i případné ztráty chuti z vyvařeni a mrazení:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    smichej to s cesnekem, petrzeli, zasmahlou cibuli, strouhankou/varenejma kroupama, vajickama, sul pepr cumin paprika, zhnacej z toho koule nebo tycky, obal ve strouhance a pec v troube nebo trojobal a smaz ve fritaku. k tomu nakej nakyslej dip s limetou bilej nebo cervenej ala curry a imho se po tom slehne zem.

    ja ale z prace lohnu trochu ranch dressing a doma ho zhustim trochou majolky, dam srirachu, petrzel, limetu i s kurou a trochu cukru a pak tezce namacim. ja ty koule ale delam v trojobalu a ve fritaku v praci den potom co se meni olej... troubova verze je o dost slabsi
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    *obed
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Dostala jsem pul kyble vyvarenyho veprovyho masa z vyvaru na ramen. Psovi je to cely skoda, s horcici a chlebem to nemame sanci sezrat vsechno, i kdyz je to teda moc dobry. Co s tim muzu udelat, abych z toho vyrobila pbed pro 4clennou rodinu?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CMLKA: povar ji s nakou zeleninou pomalu. ziskas dobrej vyvar. pak ji muzes jebnout treba do tech sunkafleku, nebo posekat, smichat s dohneda zarestovanou cibuli a naplnit tim knedliky...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Hola, koupila jsem u Madaru na trzich uzenou panenku, ale je slana tak, ze se to neda jist. Co s tim? Napadlo me hodit ji do sunkofleku, ztrati to varenim tu slanost? Nebo ji mam treba nejdriv povarit ve vode?
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: přesně tak - to ochlazení kvůli vloženému pekáči atd. nebude nijak razantní, protože je limitované rychlostí přenostu tepla
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Hlavně se trouba hodně ochladí, když ji otevřeš, abys do ní to těsto dal.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: ne nezbytně. Aby nedocházelo k přetáhnutí teploty, nemůžeš topit na plný knedlík až do 100%
    Takže posledních pár stupňů bude pomalejší.
    Další věc je, že když tam dáš kilo mokrýho těsta pokojový teploty, tak ti klesne teplota v troubě, o něco. Takže třeba ze 180 na 160stupnu. Pokud si ji předehál na víc třeba na 220, spadne ti na 200, a casem na 180 co je nastaveno.

    Takže ano, imho to pomůže tomu mít těsto co nejdřív 180st. teplý. O kolik, to si netroufam odhadnout a bude to silně záviset na typu trouby.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Heledte, trouba ohrivaji nelinearne? jakoze kdyz ji osmazite na 220, tak da driv 180 stupnu nez kdy ji date rovnou na 180? To je prece blbost, to je spis pociovy, ne? :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    V kuchyni je otevřená ventilace, teď je tam ráno tak 17st....ráno vyndám plech, zapnu troubu na max, než pomašluju a posypu, tak se rozheřeje, dám plech a stáhnu na míň.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KEMENTARI: Jasně, s chladnějšími podzimními teplotami se z balkonu zase stane lednice II. :-D

    AIJA: Necháváš to celou noc při pokojové teplotě? A ráno ten plech nevyndáš, než se ti trouba rozehřeje? :-O
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z těsta smotám nebo upletu patvar hned, naskládám na plech a nechám kynout ve studené troubě. Ráno jen pomašluju, posypu, zapnu a po návratu z koupelny je hotovo.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    EDERA: Jo, takhle peču housky, akorát to chce mít spíš míň studenou lednici. A zabere to dost místa...
    Teď by ale mohlo stačit hodit to přes noc v igelitu na balkon.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    EDERA: Přesně takhle to dělám, úplně v pohodě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Dneska jsem podnikla první pokus s těstem na rohlíky, které kynulo přes noc v lednici. Vyšlo to dobře, ale bylo to ráno ještě pořád dost práce, resp. zabralo to hodinu než byly k jídlu. Máte někdo vyzkoušeno, že byste večer normálně zadělal, nechal vykynout, umotal, tenhle polotovar dal (ideálně přímo na plechu do lednice a ráno jen vytáhl, nechal roztopit troubu a šup tam s nima?
    IKA
    IKA --- ---
    Ak ešte niekoho zaujímajú tie drienky, čo som tu pred nedávnom spomínala, zatiaľ som ich používala takto:

    - džem, veľmi dobrý, ostáva v ňom trochu trpkosti a to je práve zaujímavé, asi by bol z nich dobrý aj sirup.

    - ako odpad z varenia džemu mi ostalo celkom dosť dužiny a bolo v nej ešte stále dosť chuti, skúsila som ju vysušiť a rozmixovať na prášok, je z toho taký falošný sumac, celkom fajn.:)

    - skúsila som ich pár experimentálne vysušiť čerstvých (odrezané kúsky dužiny), a je to dobré, dali by sa tým asi nahradiť sušené brusnice, ale tá príprava je náročná a nechce sa mi s tým babrať - odkôstkovanie je za trest a ak by som to sušila s kôstkou, asi by to oddeliť nešlo už vôbec.

    - časť som naložila "ako olivy", samotné do silne slaného roztoku, zatiaľ čakám na výsledok.

    - naloženie na slano s inou zeleninou čaká, kým budem mať na to trochu viac mentálnej kapacity.:)

    - no a mám tu na linke misku drienok, ktoré postupne ešte dozrievajú, takže ich priebežne jeme čerstvé (pripomínajú višne), ale už som ich aj dávala na koláč k inému ovociu, upiekla s dulami a slivkami v rúre a dávala k palacinkám, atď atď.. Myslím, že by šli dobre aj k nejakému mäsu, možno k nejakej divine, alebo proste na odľahčenie niečoho tučnejšieho, neviem..

    (Máme kúsok od nás fakt veľký strom a tuším to nikto iný neoberá, tak som ich už pár kíl postupne spracovala..)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Dneska zase butter chicken dle tohoto receptu, tentokrát ale s normálním jogurtem a smetanou a je to fakt dobrý. Na podzim skvěle zahřívací. Moc fotogenicke to jídlo ale není :)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MOODYCAT: ja ho davam do mrazaku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam