• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Heledte, trouba ohrivaji nelinearne? jakoze kdyz ji osmazite na 220, tak da driv 180 stupnu nez kdy ji date rovnou na 180? To je prece blbost, to je spis pociovy, ne? :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    V kuchyni je otevřená ventilace, teď je tam ráno tak 17st....ráno vyndám plech, zapnu troubu na max, než pomašluju a posypu, tak se rozheřeje, dám plech a stáhnu na míň.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KEMENTARI: Jasně, s chladnějšími podzimními teplotami se z balkonu zase stane lednice II. :-D

    AIJA: Necháváš to celou noc při pokojové teplotě? A ráno ten plech nevyndáš, než se ti trouba rozehřeje? :-O
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z těsta smotám nebo upletu patvar hned, naskládám na plech a nechám kynout ve studené troubě. Ráno jen pomašluju, posypu, zapnu a po návratu z koupelny je hotovo.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    EDERA: Jo, takhle peču housky, akorát to chce mít spíš míň studenou lednici. A zabere to dost místa...
    Teď by ale mohlo stačit hodit to přes noc v igelitu na balkon.
    KELLIE
    KELLIE --- ---
    EDERA: Přesně takhle to dělám, úplně v pohodě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Dneska jsem podnikla první pokus s těstem na rohlíky, které kynulo přes noc v lednici. Vyšlo to dobře, ale bylo to ráno ještě pořád dost práce, resp. zabralo to hodinu než byly k jídlu. Máte někdo vyzkoušeno, že byste večer normálně zadělal, nechal vykynout, umotal, tenhle polotovar dal (ideálně přímo na plechu do lednice a ráno jen vytáhl, nechal roztopit troubu a šup tam s nima?
    IKA
    IKA --- ---
    Ak ešte niekoho zaujímajú tie drienky, čo som tu pred nedávnom spomínala, zatiaľ som ich používala takto:

    - džem, veľmi dobrý, ostáva v ňom trochu trpkosti a to je práve zaujímavé, asi by bol z nich dobrý aj sirup.

    - ako odpad z varenia džemu mi ostalo celkom dosť dužiny a bolo v nej ešte stále dosť chuti, skúsila som ju vysušiť a rozmixovať na prášok, je z toho taký falošný sumac, celkom fajn.:)

    - skúsila som ich pár experimentálne vysušiť čerstvých (odrezané kúsky dužiny), a je to dobré, dali by sa tým asi nahradiť sušené brusnice, ale tá príprava je náročná a nechce sa mi s tým babrať - odkôstkovanie je za trest a ak by som to sušila s kôstkou, asi by to oddeliť nešlo už vôbec.

    - časť som naložila "ako olivy", samotné do silne slaného roztoku, zatiaľ čakám na výsledok.

    - naloženie na slano s inou zeleninou čaká, kým budem mať na to trochu viac mentálnej kapacity.:)

    - no a mám tu na linke misku drienok, ktoré postupne ešte dozrievajú, takže ich priebežne jeme čerstvé (pripomínajú višne), ale už som ich aj dávala na koláč k inému ovociu, upiekla s dulami a slivkami v rúre a dávala k palacinkám, atď atď.. Myslím, že by šli dobre aj k nejakému mäsu, možno k nejakej divine, alebo proste na odľahčenie niečoho tučnejšieho, neviem..

    (Máme kúsok od nás fakt veľký strom a tuším to nikto iný neoberá, tak som ich už pár kíl postupne spracovala..)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Dneska zase butter chicken dle tohoto receptu, tentokrát ale s normálním jogurtem a smetanou a je to fakt dobrý. Na podzim skvěle zahřívací. Moc fotogenicke to jídlo ale není :)

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MOODYCAT: ja ho davam do mrazaku
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADELHAIDA: aha, nebudu mít půl šuplíku v mrazáku dýňové pyré a kostky, díky ;)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH, ZUZKAOU: skvělý, díky, to jsem chtěla slyšet :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOODYCAT: Leda do sklenic, no.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: A do tech plechovek si to mam zakonzervovat taky v domacich podminkach?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PAKOBYLKA: rozhodně - bude v tom navíc víc kvasinek a bude to víc kyselé, takže to bude lépe kypřit, než kupovaný.

    MOODYCAT: kdyby září nebylo tak zběsilé jak je, tak ti ho snad vyrobím :-D Upečeš omaštěnou a mírně osolenou dýni a rozmixuješ.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PAKOBYLKA: Domácího kefíru bych se vůbec nebála.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    prosím, když je v receptu na muffiny kefír, můžu tam dát místo kupovaného kefíru kefír z tibetské houby? Mám ho teď dost, takže by se mi to hodilo, ale nevím. Chuť asi neřeším, protože ty muffiny jsou hodně čokoládové, což přebije všechno. spíš mi jde o to, abych to nevyhodila, protože kupovaný kefír má "něco", co ten z houby nemá a naopak
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KAKIHARA: v tom pripade mozna i Marks a Spencer, Tesco nebo Iceland, ale to jen tak strilim...
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    MOODYCAT: v candy storeu jsem to ondyno zahlíd.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    B3TL: Jasne, a taky si misto toho muzu dat radsi chleba, vzdycky diky.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    B3TL: Známe, ta muži nevyhovuje.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Prosimvas, netusite, kde koupit dobre dynove pyre v plechovce? Vcera jsme to meli na kurzu a prislo mi to docela dobry, jen ted to nemuzu vicemene nikde najit krome Marka a detskych prikrmu...
    B3TL
    B3TL --- ---
    ADELHAIDA: a kucharkaprodceru.cz znate?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Jojo, existuje mnoho variací jak správně připravit těstoviny, přestože jedu pořád klasiku (při které se ostatně taky těstoviny dovaří přímo v omáčce), tak jsem si oblíbil i přípravu Pasta Risottata. U krémových omáček, kde zahušťuje jenom škrob z těstovin (Gricia, Cacio e Pepe) je to velmi šikovné.

    Pasta Perfetta: le cinque cotture - Luciano Monosilio
    https://www.youtube.com/watch?v=DK3FC1cQPKg&t=54s&ab_channel=ItaliaSquisita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: imam baldy. skvosný a jednoduchý.

    Imam Baldi aneb když Imam omdlel
    https://www.nikosuvrohlik.cz/single-post/2015/06/21/imam-baldi-aneb-kdy%C5%BE-imam-omdlel
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Máte prosím někdo tip na kuchařku stylem psaní receptů podobnou "Kuchařce pro mého muže"? Muž podle ní vaří rád, vyhovuje mu, jak je tam všechno popsaný do detailů ve stylu kolik minut dělat cibulku na jakým stupni a do jaký přesně barvy, je tam uvedený, v jaký fázi si má zapnout troubu, nebo začít solit maso a tak. Co třeba "Kuchařka pro supertátu"? Máte ji někdo?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Musaka, lilkova pomazanka, pecenej lilek.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já vařím v omáčce tarhoňu, je to velmi žravé a do omáčky se sdělá ledasjaká zelenina, co má to nejlepší za sebou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam